Гуртківці кафедри фітопатології ім. академіка В.Ф. Пересипкіна набувають практичних навиків!

8 листопада 2022 року

   Під час змішаної форми навчання студентський науковий гурток кафедри фітопатології ім. академіка В.Ф. Пересипкіна (керівник доц. Піковський М.Й.) продовжує свою роботу в очному форматі. Одне із засідань початку 2022-2023 н.р. було спрямоване на вирішення практичного питання: діагностики хвороб барбарису. Дана рослина надзвичайно популярна, що пояснюється її високою декоративністю, невибагливістю у догляді та різноманітністю видів, які широко використовуються в озелененні та ландшафтному дизайні. Водночас, одним із ключових аспектів є здоровий стан кущів, що ростуть у міських зелених насадженнях.

   За результатами здійснених обстежень нами виявлено паразитування на рослинах барбарису мікроміцета Microsphaera berberidis (DC.) Lev., який викликав борошнисту росу.
   Борошнистий наліт на поверхні уражених органів рослин являє собою міцелій та конідіальне спороношення. Пізніше серед білого нальоту з’являються темні, у вигляді крапок клейстотеції з характерними придатками. Усередині клейстотеціїв знаходяться сумки із сумкоспорами. Інтенсивний розвиток хвороби протягом літнього періоду вегетації рослин може призводити до передчасного засихання та опадання листя.

   Таким чином, проведені нами обстеження рослин барбарису, a також візуальна діагностика та мікроскопічна ідентифікацію патогену дозволили встановити розвиток борошнистої роси. Проти хвороби слід планувати заходи для її контролю.

Гольцбергер Йосип,
студент 2 курсу, спеціальності 202 Захист і карантин рослин

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook