Дощ за вікном, а в студії: Тиша! Світло! Звук! Пишемо!

10 вересня 2022 року
НУБіП України
  Журналістам на шляху до знань та практики не можуть завадити ані вітер, ані дощ. Тому в суботу, 10 вересня, попри негоду студенти-третьокурсники знову зібралися в медіалабораторії для набуття нових навичок, якими щедро діляться спеціалісти телеканалу «Чорноморська ТРК» Михайло Комінко та Юрій Нестеров.

Майстри своєї справи познайомили нас із закадровими процесами, розповіли про різні види звукозапису й прилади: петлички, мікрофони тощи; коли який вид краще використовувати й чому.

  

   

 

Усі могли власноруч протестувати ці прилади, щоб краще засвоїти матеріал. Допитливі журналісти отримали відповіді на численні запитання та перейшли до практики. Ба більше, кілька студентів вирішили скористатися можливостями очного навчання й розпочали підготовку до виробничої практики – адже краще відзняти фрагменти матеріалів у медіалабораторії з професійним обладнанням. Владислав та Крістіна привели своїх респондентів до студії, щоб зробити якісне інтерв’ю.

Решта студентів змогли попрактикувати роботу за кадром: налаштувати світло, камери, звук. Все це відбувалось під пильним наглядом фахівців, які допомагати студентам зробити якісне інтерв’ю. 

  

 

Крістіна «розкривала» свою респондентку крізь дуже актуальну та важку тему «Як війна змінила життя та світогляд людини», а співрозмовниця Владислава Катерина розповіла про свою кар’єру акторки, яку вона будує з самого дитинства.

Владислав та Катерина поділилися труднощами, з якими вони зіштовхнулись в інтерв’ю з боку журналіста та респондента.
“Найскладніше – це зібрати інформацію й пам’ятати все, як береш інтерв’ю, бо її дуже багато: це й інформація про респондента, і питання, які треба поставити. Також ти повинен пильнувати за відповідями та корегувати наступні питання. Головне — це побудувати живий діалог та легку атмосферу, щоб респондент почував себе вільно, а не “під прицілом камер,” — студент-журналіст Владислав.

Катерина про складнощі зі сторони респондента: “Головна проблема а тому, що ти не знаєш, які будуть запитання, а вони бувають дуже провокаційні, на які складно відповідати, але треба. А попри це потрібно тримати себе в кадрі, а це дуже важко робити, коли на тебе “дивиться” стільки камер та незнайомих людей”.

Дякуємо сьогоднішнім гостям студії НУБіП України, які завітали, щоб дати інтерв’ю нашим журналістам-початківцям. Далі на нас чекає монтаж, з яким уже наступного заняття нам допоможе Анна Федоришин.
Ось такою продуктивною видалася субота в наших студентів, які вчаться всім тонкощам журналістської справи. Ми захопливо занурюємося у цю діяльність та чекаємо на нові практичні заняття в медіалабораторії. І неважливо, що за вікном негода. Адже у студії завжди своя атмосфера. Тиша! Світло! Звук! Камера! Працюємо!

Анна Гамениця,
студентка групи Журн-20001б

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook