Науковий проєкт НУБіП від факультету харчових технологій представлено на конференції Європейського товариства генетики людини (ESHG) у Відні

25 червня 2022 року

     Нещодавно, в  червні 2022 року в Відні, Австрія пройшла гібрідна конференція Європейського товариства генетики людини (ESHG). Це престижна міжнародна конференція з супутньою виставою провідних компаній світу, що щорічно збирає 3-6 тис фахівців в галузях медичної, молекулярної, популяційної, еволюційної генетики, біоінформатики в академії і лабораторної індустрії.

     В цьому році ESHG дозволило безкоштовну участь в конференції  українським науковцям в форматі онлайн або оффлайн. Це дозволило продовжити міжнародне спілкування і представити наукові проєкти, що виконуються за участю українських науковців факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК НУБіП України.

      Зокрема, був представлений постер на тему плейотропної дії поліморфізма генного кластеру алкогольдегідрогеназ на розвиток залежностей від психоактивних речовин і метаболічних ознак. Цей генетичний проєкт виконано в Україні під співкерівництвом асистентки факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК НУБІП і наукової радниці з питань молекулярної біології і біоінформатики ТОВ "Лайтджин", PhD Башинської Віталіни Валеріївни і дослідниці і лекторки University of Surrey i Imperial College of London, PhD Marika Kaakinen. Експеріментальна частина проєкту і статистичний аналіз виконано переважно учасниками з України, в тому числі КНУ ім. Т.Г. Шевченка і НУБІП України. Отримані дані вказують на те, що генетичні поліморфізми в генному кластері алкогольдегідрогеназ можуть сприяти на ризик не тільки алкоголізму, але й наркотичних залежностей, а також можуть затрагувати деякі метаболічні ознаки. На перспективі, при подальших дослідженнях це може поліпшити розуміння механізмів розвитку і вказати на нові шляхи лікування залежностей і метаболічних порушень.

     Тези конференції будуть опублsковані e виданні  ESHG, що індексується в Scopus і має імпакт-фактор 4.25.

    Учасники конференції і виставки з інших країн висловлювали захоплення як рівнем досліджень, так і тим, що українськи фахівці продовжують працювати в воєнний час, наскільки це фізично можливо. Зокрема, ця конференція стала містом довгоочікуваної зустрічі багатьох науковиць, що були змушені виїхати за кордон, щоб набиратись досвіду і нових знань, поки продовження їхніх проєктів в Україні не є можливим.

     Ми вдячні за надану можливість і підтримку і сподіваємось застосувати новий досвід для відбудови української науки і індустрії, а також для подальшої інтеграції галузі з міжнародною спільнотою.

Лариса Баль-Прилипко,
декан факультету харчових технологій та
управління якістю продукції АПК

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook