Конфлікт навколо Могилянки. Процедуру обрання ректорів закладів вищої освіти потрібно вдосконалити на законодавчому рівні

7 лютого 2022 року
     Останніми днями інформаційний простір вкотре сколихнув черговий скандал з обранням керівника університету. На цей раз цікавість журналістів привернула ситуація навколо обрання президента Києво-Могилянської академії, яке тягнеться вже більше року.

     Здавалося б, виконання закону, який передбачає механізм чесного демократичного, прозорого виборчого процесу достатньо, аби академічна спільнота будь-якого закладу вищої освіти обрала собі з-поміж кандидатів керівника. Але ж ні, органічний етап в житті вишу перетворюється на чиюсь політичну гру.

     У погоні за посадами нівелюється все: престиж університету, і без того складні вступні кампанії, міжнародний авторитет, навіть досягнуті домовленості з зацікавленими сторонами і Міністерством освіти і науки України... На наступний же день - велелюдний протест під стінами будинку уряду! Студентів зібрало не соціальне забезпечення чи якість освіти, а чиєсь амбітне бажання.

 

     Все це підштовхує до висновку, що процедуру виборів ректорів закладів вищої освіти потрібно вдосконалити. Мабуть, доцільно встановлювати результати за простою більшістю голосів, відданих за кандидата в другому турі. Адже на кону не тільки репутація вишу, його науково-педагогічного колективу, студентів, а й усієї освітянської спільноти. І головне, потрібно негайно припинити шельмування, взаємні, здебільшого порожні, образи і звинувачення, дописи в соціальних мережах, штучний поділ на своїх і чужих тощо. Вистачить розуму та сили волі вирішити все спокійно, дипломатично і, головне, по закону.

Денис Рудень,
кандидат політичних наук, доцент,
НУБіП України

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook