29 січня – День пам'яті героїв Крут

29 січня 2022 року
 День пам'яті героїв Крут – в цей день українці вшановують події кінця січня 1918 р., коли юні захисники Української Народної Республіки власною кров'ю вписали нову героїчну сторінку в історію українського визвольного руху – бій під Крутами. 
     Указ Президента України про «День пам’яті Героїв Крут» № 15/07, який відзначається кожного року 29 січня, був підписаний 15 січня 2007 р.
     29 січня 1918 р. Збройне зіткнення на залізничній станції біля села Крути, яка розташовувалася на 130-му кілометрі в північно-східному напрямку від Києва. Учасники події: невеликий загін з боку Української Народної Республіки (520 українських воякiв, юнакiв і студентiв, озброєних 16 кулеметами та однією гарматою) і Червона армія Радянської Росії, яка значно перевищує своїх вимушених супротивників числом, бойовим потенціалом та досвідом, під проводом есера Михайла Муравйова (згодом за свою жорстокість та свавілля страченого більшовиками). Результат бою не важко передбачити. У запалі громадянського протистояння, трансформації суспільного і політичного світогляду, в пікових точках переломних моментів, що стали низкою таких подій, які змусили нашу історію зазнати найглибших змін, цей бій ніяк не міг залишитися в забутті.
  
     Військами УНР під Крутами командував Аверкій Гончаренко. Завдяки вигідній позиції і героїзму, українцям вдалося завдати росіянам значних втрат і стримати наступ до темряви. Потім, під тиском ворога, українські бійці організовано відступили до ешелонів і вирушили в бік Києва, руйнуючи за собою залізничні колії. Але одна студентська чота – 27 хлопців, заблукавши у темряві, повернулися до станції Крути, яка на той час уже була зайнята більшовиками. Вони потрапили в полон. Хлопців катували, а потім стратили. Згодом майже всіх героїв поховали на Аскольдовій могилі у Києві.
     У квітні 1918 р. завдяки підтримці німецьких та австро-угорських військ (відповідно до Брестського договору) українці звільнили від більшовиків майже всю Україну. Отже, бій під Крутами став боєм за майбутнє України.
     У 1967 р. і в Нью-Йорку Українська вільна академія наук США створила Комісію для дослідження фактів і дат української визвольної боротьби 1917 – 1920 рр. Члени цієї комісії опитали учасників бою під Крутами, які залишилися живими та перебралися до США. За результатами роботи комісії вийшла книга «Велика українська революція. Календар історичних подій за лютий 1917 року – березень 1918 року».
 
Цей День, не дивлячись ні на що, назавжди залишиться в нашій пам’яті. День подвигу та прикладу для майбутніх та нинішніх поколінь. День надії і любові до своєї вітчизни. День пам’яті Героїв Крут.
 
 
 
 
Марія Поливач,
директор музею історії НУБіП України

    

 
 

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook