Київський зоопарк цікаво відвідувати у будь-яку пору року

31 грудня 2021 року

 

     Наразі, як ніколи, перед людством гостро постає питання щодо необхідності зміни свого ставлення до природи та забезпечення відповідного виховання й освіти покоління сьогодення. Основою як національного, так і світовою розвитку суспільства повинна стати гармонія людини й природи, розвиток екологічної культури. Кожна людина повинна розуміти, що її існування на планеті Земля можливе лише за дотримання цих умов.

    Своєрідними інститутами соціальної адаптації, що сприяють становленню екологічної культури особистості, комунікативності, які включають в якості основних компонентів біоекологічні знання, ціннісні орієнтації та екологічну діяльність, є зоопарки. Ми, разом з куратором нашої групи - доцентом кафедри технологій у птахівництві, свинарстві та вівчарстві Мельник Вікторією Вікторівною, вже неодноразово, у різні пори року, відвідували столичний зоопарк.

    Офіційним часом заснування Київського зоопарку й початком його діяльності визнано 21 березня 1907 року. Київський зоологічний парк – це унікальний об’єкт, який було створено за ініціативою членів Київського товариства любителів природи – професорів Університету Святого Володимира та Політехнічного інституту, викладачів гімназій, лікарів, громадських діячів і багатьох аматорів.

Перша експозиція зоосаду

     За свою вікову історію зоопарк пройшов довгий шлях від громадського звіринцю до одного з найбільших за територією зоологічних парків Європи – його площа становить 34,22 га (експозиція займає 21,85 га). У зоопарку проводиться робота з акліматизації багатьох тварин (із тропічних і субтропічних країн, далекої Півночі), значна увага приділяється їх розмноженню, особливо рідкісних, зникаючих видів.

     У зоопарку перебувають близько 300 видів тварин, серед яких не тільки ссавці та птахи, а й риби, амфібії, плазуни та безхребетні. Колекція тварин зоопарку налічує 2170 особин. Серед великих тварин є могутні тигри та африканські леви, жирафи, індійські слони, благородні олені. У зоопарку наразі перебуває одна з найстаріших у світі горил – самець Тоні. Він народився у німецькому зоопарку в 1974 р., але з 1999 р. оселився у Київському зоопарку і наразі йому вже виповнилося 47 років. За людськими мірками Тоні близько 80 років. Він дуже розумний і про нього піклуються як про літню людину, створивши комфортні умови проживання. А щоб йому не було сумно, особливо у період карантинних обмежень для відвідувачів зоопарку, то у вольєрі помістили карликових курей, а перед оглядовим склом – телевізор, де постійно транслюють передачі із життя тварин, переважно мавп. Особливо вечорами Тоні подобається переглядати передачі по телевізору та при цьому їсти насіння й пити кефір. Працівники зоопарку також розповідають, що з Тоні працюють тільки жінки, оскільки він добре до них ставиться, на відміну від чоловіків.

Горила Тоні

     У зоопарку відвідувачів приваблюють тварини і таких видів як Зубр європейський, Як свійський, Верблюд двогорбий, Кінь Пржевальського та інші.

Зубр європейський


Як свійський


Верблюд двогорбий


Біля вольєра коней Пржевальського

 
Вольєр кіз свійських валійських

    Серед птахів у відвідувачів особливо популярні чудові рожевокрилі фламінго, які мають унікальну будову тіла і забарвлення оперення. Фламінго - товариські болотні птахи, зазвичай, від 90 до 150 сантиметрів у висоту. Вони всеїдні, споживають синьо-зелені водорості, комах, морських креветок, ракоподібних, молюсків. Їх їжа містить натуральний пігмент бета-каротин, який забарвлює ноги і пір'я птахів у рожевий колір.

Фламінго рожевокрилі

      У зоопарку влітку фламінго можна побачити на ставку, а вже з осіннім похолоданням птахів розміщують у зимовому приміщенні.

     Періодично змінюють своє помешкання у зоопарку залежно від сезону року птахи видів Пелікан рожевий і Пелікан кучерявий. Це перелітні птахи, що мешкають у південній частині Європи, на берегах Чорного моря, в заростях річок. Пелікани живуть великими зграями, які можуть налічувати від 5 до 10 тисяч птахів. Будь-яка ієрархія в зграї відсутня, проте життя у такій численній компанії забезпечує птахам безпеку.

Пелікани

    Завжди радо, зі своєрідним гомоном, зустрічає відвідувачів у своєму позасезонному вольєрі Фазан вухастий.

Фазан вухастий

    У Київському зоопарку можна також помилуватися красою яскравих павичів, різних видів папуг. Є багато птахів, які занесено до Червоної книги України.

    Таким чином, зоопарк є унікальним місцем спілкування людини з навколишнім світом. Відвідуючи зоопарк, кожен розширює свій світогляд і збагачується новими знаннями про тваринний світ.

Ігор Коротков та Іоанн Медведенко,
студенти 1-ї групи 3-го курсу СТН
факультету тваринництва та
водних біоресурсів НУБіП України
 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook