Вишиванка єднає нас – онлайн флешмоб викладачів та студентів факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК

21 травня 2020 року

     День Вишиванки відзначається щороку у третій четвер травня. Свято цього року припадає на 21 травня, воно покликане популяризувати українську культуту і традиції. 

Калина червоніє на столі,
А біля неї – жовті колосочки,
Мов пустотливі братики малі,
Це все – моя земля, моя Вкраїна,
Це рук моєї матері тепло,
І цей рушник, яким і дочку й сина
Благословляє мати на добро.

     З таких віршованих слів розпочався онлайн флешмоб викладачів і студентів факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК.

     Сьогодні дрес-кодом дня була вишиванка, і вся факультетська родина замайоріла різнобарвними візерунками української вишивки. У флешмобі взяли участь не лише студенти, а й усі викладачі.

     «У культурі практично будь-якого народу є речі, які яскраво відображають його особливу національну традицію, говорить декан Лариса Баль-Прилипко. Вишиванка - яскравий приклад і підтвердження цьому. Вишиванка – це наша національна гордість. Ще з сивої давнини відомо, що вишита сорочка є символом здоров’я та краси, оберегом щасливої долі та родової пам’яті. За традицією вишита сорочка передавалася з покоління в покоління, з роду в рід як родинна реліквія. Цей український оберіг пройшов крізь віки й нині символізує чистоту почуттів, глибину безмежної любові до Батьківщини».

     

     «Вишиванка – це наша національна гордість, стверджує завідувач кафедри стандартизації та сертифікації с.-г. продукції АПК Владислав Сухенко. Ще з сивої давнини відомо, що вишита сорочка є символом здоров’я та краси, оберегом щасливої долі та родової пам’яті. За традицією вишита сорочка передавалася з покоління в покоління, з роду в рід як родинна реліквія. Цей український оберіг пройшов крізь віки й нині символізує чистоту почуттів, глибину безмежної любові до Батьківщини.

Україно, одягни вишиванку,
Пригадай, як колись було.
Її гордо носило місто,
І пишалося кожне село.
Україно, носи вишиванку,
В будні і свята носи.
Бо ніде не знайдеш більше в світі
Неповторної диво краси.

     Східна мудрість твердить, що щасливою людина може бути тільки в тому разі, коли добре засвоїть 4 уроки життя: урок здоров’я, урок любові, урок мудрості, урок праці. Ці уроки життя кожен студент факультету проходить через сходинки студентського самоврядування, де набуває досвід в пошуках власного місця в суспільстві, своїми враженнями ділиться студента 3 курсу Інна Грек.

     Щорічне свято національного костюму відзначають по всій країні щорічно в кожен третій четвер травня. Свято національного костюму спрямоване на те, щоб зберегти історичну цінність української традиції створення і носіння вишиванок.

     У День вишиванки багато дізнаються, що це не просто сорочка – саме у вишивці закладено маса сенсу: обережна вишивка, весільна, траурна і просто ошатна, яка принесе здоров'я і багатство.

     Сьогодні також студенти 1, 2 курсу долучилися до свята вишиванки. Не пропустіть і ви День вишиванки в Україні і порадуйте себе і оточуючих красивим елементом національного вбрання.

  

  

     День Вишиванки об̓єднав дружні родини викладачів. «Для українців вишиванка – не просто одяг. Це щось дуже особливе: особисте, рідне і святе. Вишивка – як символ, який зберігає коріння, ідентичність, розуміння себе, говорить берегиня свого роду старший лаборант кафедри Галина Головатюк».

  

     «Вишиванка – новітня назва сорочки, прикрашена орнаментовою вишивкою. Важлива складова українського народного вбрання – це святковий одяг, патріотичний та культовий. Тому сьогодні дрес-кодом моєї родини, говорить в.о. завідувача кафедри процесів і обладнання переробки продукції АПКВолодимир Василів була вишиванка і вся сім̓я – дружина Наталія, донька Ольга, син Павло, замайоріли різнобарвними  візерунками  української  вишиванки.

     «Виховувати громадську свідомість, патріотичні почуття потрібно змалку, говорить доцент кафедри стандартизації та сертифікації с.-г. продукції АПК Наталія Сілонова, щоб діти відчули себе причетними до великої України, тому я систематично знайомлю їх з традиціями та народними цінностями.  І сьогодні у цей день – День Вишиванки разом з чоловіком Сергієм та чотирма синами одягнулись у вишиванки».

 

     Вишиванка у кожного зі своїм орнаментом українського людського життя. Там є нитка знедоленої чужої долі, козацької слави, яка збирала нас завжди, коли треба було боротися з ворогом, – наголосив завідувач лабораторії Олександр Андрощук. Там є нитка, яка є характерною для працьовитих, толерантних українців. Вишиванка – це майбутнє з обов’язковим минулим, це – ми з вами. Сьогодні по всьому світові – від Канади до Австралії, на різних мовах звучить зрозуміле багатьом слово «вишиванка». Якщо нас так шанують у всьому світі, то хто нам забороняє шанувати самих себе і нести відповідальність за нашу країну. Хай у цьому нам допоможе наше переконання і Господь Бог. Зі святом вас!

     День вишиванки — Всеукраїнське свято, яке покликане зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого одягу впевнена староста 3 курсу Аліна Барабаш. «У цей день усі українці йдучи на роботу одягають вишиванки. У такий спосіб вони демонструють, що вишиванка – це одяг не лише на свята, адже вишиванка є генетичним кодом українців. У наші дні вишиванка – символ, який єднає українців незалежно від мови, якою вони спілкуються, і місця, де проживають».

 

     «У невичерпній спадщині духовної культури нашого народу є особлива, винятково важлива її частина – вишивка, говорить доцент кафедри процесів і обладнання переробки продукції АПК, Марія Жеплінська.  Вишивка – це духовний символ українського народу, рідного краю, батьківської оселі, тепла материнських рук.

Якби-то вишити на цілий світ сорочку!
Це кожному зробити по стібочку...
Щоб весь благословенний світ щоранку
Вбирався в українську вишиванку.

     Проведення такого свята продемонструвало, що студенти разом із викладачами,  своїми  батьками відчувають себе справжніми українцями та налаштовані на збереження культури, звичаїв й традицій свого народу.

Вишиванка – це не просто одяг або мода,
Це цвіт нації і сил єднання,
Від Карпат до сивого Дніпра.
В ній любов, краса і процвітання,
Подих поетичного пера.
Це наш скарб, який не описати,
Одягніть! Й відчуєте тепло.
В ній життя, що дала рідна мати,
Хліб і сіль й молитва на добро….

 

 Наталія Слободянюк,
заступник декана

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook