Ніжинський агротехнічний інститут: до нового навчального року - готуємося

7 серпня 2017 року

 7 серпня з робочим візитом Ніжинський агротехнічний інститут відвідав ректор Національного університету біоресурсів і природокористування України Станіслав Ніколаєнко.

 

 
У зустрічі взяли участь голова Ніжинської районної державної адміністрації Вячеслав Івашин, директор Ніжинського агротехнічного коледжу Олена Литовченко, та директор ПСП «Пісківське»  Валерій Колоша.
 
У ході візиту було здійснено огляд навчально-науково-виробничого підрозділу: навчальних ферм, демонстраційних ділянок та полів, де наразі триває збір озимої пшениці.
 
Продовженням став огляд матеріальної бази навчальних корпусів. У зв’язку з відкриттям магістерських програм перед колективом стоїть ряд викликів щодо модернізації матеріальної бази. І хоча до початку навчального року лишився місяць за планом основні види робіт завершаться вчасно.
 
Уже відкрито центральний вхід в навчальний корпус, завершена реставрація холу,  продовжується благоустрій прилеглої території. Станіслав Миколайович з цього проводу висловив ідею прикрасити фасад центрального корпусу написом назви та символікою.
 
Новостворений конференц-зал  дає можливість проводити спільні заходи з районом, провідними підприємствами області, адже виробництво має співпрацювати з освітою і разом генерувати наукові ідеї.
 
Паралельно тривають роботи по змістовому наповнення музейного комплексу інституту. До його складу входять музей історії інституту, музей хліба та Музей Гідності і Пам’яті.  
 
Зрозуміло, що заклад з понад 120-річною історією має надзвичайно великий інформаційний багаж,  їх всіх важко продемонструвати в одній кімнаті. Тому Станіслав Ніколаєнко запропонував створити спеціальну електронну версію музею, яку зручно буде переглядати і під час екскурсії,  і  під час відвідин інституту. Адже молоді все більше стають цікавими саме віртуальні екскурсії та інтерактивні методи навчання. Крім того Станіслав Миколайович зауважив, що дані музеї мають активно використовуватися не лише у виховній, а і в  навчальній роботі: там мають проводитися заняття,  вестися дослідження кафедри соціально-гуманітарних дисциплін. 
 
Наступним тематичним музеєм є музей хліба, який демонструватиме історію хліборобської культури українського народу від найдавніших часів до сьогодні. Адже ментально українці є селянами, хліборобами. І саме аграрні вузи мають зараз виконувати в цьому руслі просвітницьку соціальну місію по збереження традицій. В університету теж ведеться робота в цьому напрямі.  Робоча група працює над створенням музею сільського господарства України на базі НУБІП України.
 
У музеї Гідності та пам’яті відображатимуться події бою під Крутами, революції Гідності, антитерористичної операції та волонтерський рух. Оздоблювальні роботи проводять ніжинські народні майстри. Ректор зауважив, що  достойно представлена пам'ять як складова музею, а от щодо гідності – то треба додати більше оптимізму, світлого майбутнього нашого народу.  Директор інституту Василь Лукач повідомив, що в музеї будуть представлені роботи ніжинського фотохудожника Ігоря Волосянкіна та інформація про учасників майдану і АТО: – студентів, випускників та викладачів інституту як символ перемоги.
 
Станіслав Миколайович під час діалогу з завідувачем бібліотеки Наталією Гордіною зазначив, що університет надасть допомогу в наповненні електронної бібліотеки для користування студентів, адже нині це необхідна умова організації самостійної роботи студентів, що передбачена навчальним планом.
 
Делегація  оглянула спортивний комплекс: спортивний  і тренажерний зали, оновлені роздягальні, відвідала їдальню інституту. Станіслав Миколайович наголосив, що в університеті запроваджується харчування студентів за пільговими цінами і порекомендував перейняти даний досвід інституту.
 
Також  в інституті проводиться  реконструкція приміщень кафедр та деканатів, ремонтується лабораторія хімії та лабораторія сільськогосподарських машин. Ведуться перемовини з провідними підприємствами щодо їх наповнення експонатами для навчання студентів. 
 
Візитівкою інституту в науковому плані, зазначив Станіслав Миколайович, має стати новостворена регіональна науково-дослідна лабораторії луб’яних та олійних культур. За допомогою наявного обладнання: фітотрону та хроматографа здійснюються унікальні в Україні дослідження. І студенти мають стати їх активними учасниками. Це потрібно показувати абітурієнтам, вони повинні усвідомити, що наука це цікаво і корисно для аграрної сфери, для суспільства.
 
Завідувач кафедри електрифікованих технологій в аграрному виробництві Анатолій Кушніренко представив патент на винахід. Його суть полягає в проведенні аналізу ґрунту електричним методом через резонанс. Станіслав Миколайович наполіг на публікації статті по даному дослідженню в міжнародному науковому журналі і закріпленні результатів у виробництві.
 
Також було проведено детальний аналіз вступної кампанії. Ректор зауважив, що через високий прохідний бал на економічні спеціальності аграрний сектор вкотре може залишитися без профільних фахівців, вихідців з села, які працюватимуть в сільській місцевості – і це великий ризик на національному рівні.
 
 
На завершення перед керівництвом інституту було поставлено ряд завдань задля максимально якісної підготовки до старту нового навчального року.
 
Василь Кулик,
заступник директора з навчально-виховної роботи
 

 

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook