Бремен та Берлін очима студентів факультету харчових технологій

20 червня 2016 року

     Група німецьких компаній Wiesenhof, яка є одним з провідних європейських гравців в птахопереробній промисловості, запросила для проходження практики студентів факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК. Вже не перший рік всі студенти факультету мають можливість відвідати країни ЄС для набуття досвіду сучасного виробництва харчових продуктів та напівфабрикатів.

     Wiesenhof налічує шістдесят підприємств у різних країнах Європи, в т.ч. – 11 у Німеччині. Виробляє широкий асортимент охолодженої і свіжозамороженої продукції з м'яса птиці. Крім того, асортимент включає різноманітні види продуктів глибокої переробки, таких як мариновані, оброблені тепловим способом та/або продукти в паніровці, а також різні види ковбас і шинки. Продукція поставляється споживачам у Німеччині та за її межами через роздрібні та оптові торгові мережі, підприємства громадського харчування та ресторани. Наші студенти проходять оплачувану практику на трьох підприємствах Німеччини.  

     Наприклад підприємство «Альфайн-Файнкост» є лідером серед підприємств м’ясної промисловості Німеччини. Його продукція займає 40% м’ясопромислового ринку Європи та 60% – ринку Німеччини. Філії підприємства розташовані у містах Данненберг та Лоне. Підприємство у Данненбергу, де проходять практику наші студенти, невелике, однак обладнане найновішим сучасним обладнанням та технологіями. З усім виробничим процесом тут справляються всього 40 постійних працівників та наші студенти-практиканти, які змінюються кожні 2-3 місяці. 

     Виробництво складається з п’яти потужних ліній. На 1-й виготовлення маринованих курячих крил, на 2-й – м’ясні палички або котлети, 3-й – шніцелі, 4-та – лінія нарізки, 5-та спеціалізується на виробництві соусів та маринадів, які є обов’язковим компонентом усіх найменувань готової продукції. Наші студенти оволодівають абсолютно усіма технологічними операціями та процесами, які застосовуються на цьому підприємстві. Сировиною служить курятина, завезена з Голландії та Чехії, яка обов’язково проходить проби на відповідність усім необхідним стандартам та сертифікатам.

     Особливо вражають санітарні умови, в яких працює підприємство. Всі технологічні процеси тут протікають у цілковитій стерильності. Для цього щодня видається чиста уніформа (халати з щільної тканини, фартухи, нарукавники, рукавички, шапочки, спеціальне взуття, яке дозволяло працювати навіть у холодильному приміщенні). Для обробки взуття перед входом до цеху розміщені дезінфекційні килимки. Підприємство працює у дві зміни. Після закінчення останньої на роботу виходить спеціальна санітарна служба, яка ретельно відмиває та дезінфікує усі його приміщення. 

     При прибутті на підприємство наших студентів спочатку поселяють у готель, проводять необхідні інструктажі, забезпечують невеличку екскурсію по місту. Також обов’язково кожен студент проходить медичне обстеження. На підприємстві «Алльфайн-Файнкост» багато робітників, стажерів з України, керівництво і персонал підприємства доброзичливо відносяться до українців, допомагають зрозуміти всі процеси на виробництві. 
     Через кожні 3 години у нас була 15-хвилинна перерва, під час якої ми могли дегустувати продукцію, яка виготовляється. Досить цікаво було взяти участь у розробці так званих «новинок-інновацій», адже для нас, наприклад, шніцелі із шоколадом досить незвичне комбінування, а для німецької кухні таке поєднання виступає як щось нове і смачніше звичайної рецептури, розповідає Наталія Васильєва

     При проходженні практики студенти мають можливість не тільки ознайомитись із сучасним технологічним обладнанням, новітніми технологіями обробки м’яса, отримати гарну заробітну плату, а вона складає 8,8 Євро на годину, тобто близько 1350 євро на місяць, а й скористатись вихідними днями, які звісно існують в обов’язковому порядку.


     Наприклад, Тетяна Куценко у свій вільний час відвідала старовинне місто Бремен. У ньому знаходиться знаменитий пам’ятник Бременським музикантам і не менш відомий Бременський собор Святого Петра. Собор знаходиться в старій частині міста на Ринкової площі по сусідству з міською ратушею та статуєю Роланда — об'єктами Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

     А Ярина Вакалюк, подорожуючи Німеччиною, завітала до Берліну. Їй особливо сподобались будівля Берлінського драматичного театру. Побудована у 1818 році, вона вражає своєю величчю та красою. Концертний зал був зведений в 1818-1821 рр. за проектом Карла Фрідріха Шинкеля як "Берлінський драматичний театр". Не менш вражаючими, як за своєю історичною цінністю, так і за красою є Бранденбу́ргскі воро́та, зведені в 1788-1791 роках. Це є найвідоміший символом Берліна і Німеччини, який довгі був символом розділеної країни, а після 1989 року став втіленням її возз'єднання.

    Тож кількість вражень та емоцій наших студентів від перебування Німеччині величезна. Не забуваймо, що особистість формується під впливом тих людей, з якими довелось спілкуватись, навчатись, тих місць, які відвідали, тих країн, у яких жили.
     За одностайною думкою наших студентів після практики шкода лише одного – що вона так швидко закінчилася. Але й приємно повернутися Батьківщину, щоб зробити її кращою і щоб у нас було не гірше, ніж у Європі.

Владислав Сухенко,
завідувач кафедри стандартизації
та сертифікації с.-г. продукції 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook