Набуття професійної майстерності магістрами із захисту та карантину рослин

29 березня 2024 року
  Основи професійної майстерності фахівця із захисту та карантину рослин, закріплення навичок та професійних умінь самостійного виконання робіт, оволодіння сучасною технікою, механізмами, інструментами, технологією, опанування передовими формами організації праці, вдосконалення отриманих знань та практичних навичок формуються у стінах університету на лекційних і практичних заняттях та на виробництві.
  Професійна майстерність, уміння та навички формується поступово, протягом усього періоду навчання. Саме тому магістри спеціальності 202 «Захист і карантин рослин» побували в науково-навчальному центрі «Здоров’я рослин», який знаходиться на одному із вітчизняних підприємств, де виробляється хімічна продукція, яка є конкурентно спроможною не лишена вітчизняному ринку, але й у світі – компанії «УКРАВІТ». На сьогодні вона є експортером пестицидів до Молдови, Грузії, Узбекистану, Ефіопії.
 
  Студенти освітніх програм «Захист рослин» і «Карантин рослин» у супроводі доцентів кафедри ентомології, інтегрованого захисту та карантину рослин Ярослава Лікаря, Оксани Сикало, Лариси Пасічник мали змогу відвідати цехи з виробництва хімічних препаратів (фунгіцидів, гербіцидів), з’ясувати особливості виробництва різних препаративних форм пестицидів, ознайомитися із лінійкою агрохімічної продукції, побувати у цехах з виробництва тари. На власні очі побачити особливості виготовлення, фасування та зберігання хімічної продукції. Фахівці компанії Володимир Конограй та пані Юлія ознайомили магістрів із дотриманням правил безпеки на підприємстві, особливостями роботи кожної ланки працівників на підприємтві.
  А саме головне – студенти мали змогу побувати в «Інституті Здоров’я рослин» та на власному досвіді переконалися, що вчитися потрібно. Фах захисника рослин потрібен тут і зараз, знання і висококваліфіковані фахівці необхідні в нашій Україні, на вітчизняному підприємстві. І це мають бути не лише робочі руки, але і творчо мислячі, ініціативні, креативні, думаючі, енергійні фахівці. Використовуючи новітні методики, високоточне обладнання потрібно досліджувати ґрунт, воду, насіння та рослини, визначати вміст діючих речовин у засобах захисту рослин і добривах, аналізувати якість і безпечність вирощеного врожаю. На основі отриманих результатів надавати фахові рекомендації щодо живлення, використання коректорів води, підбору відповідних діючих речовин та ін. Лабораторний комплекс акредитований відповідно до вимог ДСТУ ISO/ІЕС 17025:2017 «Загальні вимоги до компетентності випробувальних лабораторій».
 
  Магістрам було цікаво дізнатися, що в лабораторіях Інституту визначається наявність та концентрація в пестицидах понад 120 діючих речовин та їхні показники (густини засобів захисту рослин, визначення вмісту діючої речовини в пестицидах тощо). У добривах визначають якість добрив NPK, КАС, амофосу, суперфосфату, аміачної селітри, сульфату амонію тощо.
  Володимир Конограй познайомив студентів із роботою відділу. Несподіванкою стала можливість посмакувати свіжими огірками, томатами, суницями та ожиною.
  Родзинкою відвідин підприємства була зустріч із засновником та керівником компанії – Віталієм Ільченком. Господар відверто поділився зі студентством про особливості роботи підприємства. Чому ще в 90-і роки ХХ століття був обраний шлях виробництва засобів захисту рослин. Які об’єми зараз має його конгломерат та над чим ще приходиться працювати. Наголосив яких саме фахівців потребує його підприємство. Запросив випускників до налагодження контактів та роботи.

  Щиро вдячні директору компанії «УКРАВІТ» Віталію Ільченку за організацію і можливість побачити новітні технології у науці, виробництві ЗЗР та тари. Чекаємо на зустріч у стінах рідного університету.

 
Оксана Сикало,
заступник декана факультету захисту рослин,

біотехнологій та екології 


Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook