Наукова спільнота розглянула перспективи галузі тваринництва

13 березня 2015 року

     У нашому університеті завжди ставилися з пошаною до своїх предтеч. Тому 13 березня у стінах вишу зібралися студенти, аспіранти, молоді науковці і вчені факультету тваринництва і водних біоресурсів та наукова спільнота з різних куточків України на Міжнародну науково-практичну конференцію «Теорія і практика годівлі сільськогосподарських тварин». Вона присвячена 85-ій річниці з дня народження академіка, доктора сільськогосподарських наук, професора Богданова Григорія Олександровича.

     До учасників конференції звернувся декан факультету Вадим Кондратюк. Він з приємністю відзначив, що конференція носить статус міжнародної. Так, в залі присутні багато гостей із передових науково-дослідних установ та вишів не лише нашої країни, а й Грузії, Білорусії. І це не дивно. Адже наукова школа академіка Богданова відома далеко за межами України. Крім того, на конференцію завітали ще й виробничники та представники бізнесу.

     У вітальному слові ректор університету Станіслав Ніколаєнко зазначив, що суспільство має перспективи тоді, коли свято оберігає традиції. Власне тому сьогодні всі зібралися, щоби вшанувати вченого, який відбувся у нашій альма-матері як науковець, умілий організатор, керівник і ректор. Академік Богданов вирізнявся своїм стратегічним баченням та мисленням. Завдяки його зусиллям, на території тодішньої академії було закладено підвалини житлового будівництва. І сьогоднішній день – одна із причин говорити про нашого предтечу. А ще – розглянути перспективи майбутнього агропромислового комплексу. Слід констатувати, що на сьогодні Україна має великі проблеми в галузі тваринництва. І їх вирішення покладено на науковий потенціал установ НААН та вищих навчальних закладів. Ректор висловив сподівання, що науковий пошук, дискусії учасників конференції допоможуть віднайти шляхи розв’язання проблем, що накопичилися в аграрній галузі.

     До вітання приєдналася також онука Григорія Богданова – Галина Олександрівна. Вшанували пам’ять про вченого і покладанням квітів на його могилу. Цю почесну місію виконали Іван Чумаченко та Євгенія Марчишина.

    

      

     Спогадами про життєвий шлях і наукові здобутки (а їх вчений мав чимало!) ділилися перший проректор Ігор Ібатуллін, віце-президент НААН України Михайло Бащенко, заступник директора з наукової роботи Інституту тваринництва НААН України Іван Помітун. Все життя вченого – то приклад самовідданого служіння науці. Тож співробітники наукової бібліотеки університету підготували виставку його наукових праць.

     Під час пленарного засідання загал розглянув також головні аспекти розвитку тваринництва в Грузії, перспективи виробництва, конкурентоздатності і якості яловичини в Білорусії. З відповідними доповідями виступили заступник президента Академії сільськогосподарських наук Грузії Гіоргадзе А. А., заступник директора по науці РУП «Науково-практичного центру Національної академії наук Білорусі по тваринництву» Петрушко І. С.

    

   

     Досвідом ефективного виробництва продукції тваринництва, інноваціями з годівлі тварин поділилися генеральний директор дочірнього підприємства «Оллтек-Україна» Томан М. І. та директор з тваринництва ТОВ «Українська молочна компанія» Івангол Л. А. Начальник науково-дослідної частини Володимир Отченашко розповів про проблеми використання пробіотиків у годівлі тварин.
     У продовження пленарного засідання на секціях розглянули ще й інші питання годівлі і виробничої експлуатації тварин. Не зважаючи на деякі зрушення, запровадження сучасних систем і норм годівлі худоби та птиці неможливе без системного широкомасштабного моніторингу показників якості кормів, тісної співпраці з виробниками тваринницької продукції, впровадження досягнень науки годівлі у виробництво, розроблення програм годівлі, системи безпеки кормів та методів контролю повноцінності живлення тварин.

     Тож за результатами конференції розроблено ряд рекомендацій. Подальші дослідження слід зосередити на розробленні сучасних систем з оцінки якості, біологічної повноцінності та безпеки кормів і кормових добавок. Потребує уваги вивчення впливу рівня і повноцінності годівлі на організм тварин і якість тваринницької продукції, молекулярних механізмів травлення та практичних прийомів їх регуляції для підвищення трансформації поживних речовин корму в продукцію. Крім того, необхідними є отримання нових знань щодо концепції ідеального протеїну для тварин, що, до речі, набуває світового визнання. А також використання сучасних світових моделей та підходів оцінки біологічної повноцінності як кормів, так і продукції тваринного походження. Дослідження мають спрямовуватися на постійне вдосконалення системи оптимального нормованого живлення сільськогосподарських тварин і птиці на основі сучасної методології та аналітико-прогностичних підходів. А ще – на вивчення впливу кормів з модифікованими властивостями на організм тварин і якість продукції тваринництва тощо.

На завершення організатори та учасники конференції зробили спільне фото.

    

Ольга Наконечна


Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook