Тісна міжнародна інтеграція породжує нові форми співпраці

9 жовтня 2021 року

 З моменту підписання Договору про співпрацю між Національним університетом біоресурсів і природокористування України і Варшавським університетом наук про життя (Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie) минуло понад десять років. За цей час між ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження та факультетом інженерії продукції (Wydział Inżynierii Produkcji) міжнародна співпраця проводилася у наступних напрямках: обмін студентами за програмою подвійних дипломів Double Degree за магістерською програмою «Енергетика і автоматика біосистем», участь студентів і аспірантів у конференціях обох вишів, участь у науковій роботі науково-педагогічних працівників, участь в роботі спеціалізованих по захисту дисертацій. Спільними авторськими колективами підготовлено низку навчальних посібників і монографій, які широко використовуються в навчальному процесі і українського, і польського університетів.

    …І ось новий виклик в розвитку подальших відносин. Ми отримали листа від пана Jana – Władysława Fuławky з метою познайомитися із кафедрою автоматики і робототехнічних систем ім. акад. І.І. Мартиненка, а опісля скористатися можливістю його вступу на навчання до університету за спеціальністю – автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології.
    Потім була копітка праця по нострифікації документів для вступу (за що щиро вдячні ННЦ міжнародної діяльності, який надавав величезну допомогу в організації цього процесу), непрості вступні випробування і ось довгоочікуваний наказ ректора про зарахування пана Jana – Władysława до студентських лав нашого університету.
    Ми зустрілися уже зі студентом і він люб’язно з нами поспілкувався.
Розкажіть, будь ласка, розлогіше про себе.
    Я родом із передмістя Вроцлава. Це четверте за величиною польське місто. Воно крізь століття, зберегло у собі всю красу середньовічної архітектури, особливо це видно в центрі міста, де знаходяться основні визначні пам'ятки - Ратуша, Собори, Костели, Музеї, Університети. Ще місто називають «містом мостів», оскільки їх тут дійсно дуже багато, як кажуть путівники більше 120.
    Паралельно з навчанням в загальноосвітній школі, я відвідував спортивну, займався гандболом. Після закінчення середньої школи, віддав перевагу спортивній кар’єрі, підписавши свій перший професійний контракт.
… І перед вами відкривалася блискуча кар’єра спортовця?
    На початку так. Але потім після отримання травми і тривалого відновлення зрозумів, що потрібно шукати щастя в інших напрямках.
… в пошуках навчального закладу для здобуття освіти?
    Ні. Вирішив працевлаштуватися, розіславши свої резюме у різні компанії, навчатися через здобуття практичних навичок, так би мовити. Отримав запрошення на співбесіду у відому компанію Cargill, яка почала працювати в Польщі в 1991 році, відкривши свій перший офіс у Варшаві. У них зараз працює близько 3000 людей у 23 місцях по всій країні. Здійснюють свою діяльність в таких сферах, як харчування тварин, виробництво крохмальних сиропів, клейковини та етилового спирту, торгівля зерном, шротами та олійними рослинами, імпорт сировини та харчових добавок та управління ризиками. Тісно співпрацює з філіями в інших країнах, зокрема Німеччина, Швейцарія, Аргентина, Нідерланди та Україна. Цікаво, що мої наміри повною мірою справдилися. Адже компанія щороку для працівників влаштовувала своєрідне підвищення кваліфікації – «szkolenie» і від його результатів залеж просування працівника по «службовій драбині». Але на одному місці тривалий час не рекомендується засиджуватися і я подався до іншої відомої фірми Sonac, маючи за плечима величезний багаж знань і умінь.


…і все ж таки, яким чином Ви, пане Fuławka, дізналися про наш університет?
    Я працюю в сфері відновлювальних джерел енергії і звісно, тримаю руку на пульсі сучасних тенденцій розвитку цього напрямку. Зустрів в неті інформацію про співпрацю варшавського і київського університету, поцікавився результатами цієї взаємодії. Зацікавило, що у цьому проекті беруть участь і виробничники, зокрема відомий і на польському ринку ПрАТ «Комбінат «Тепличний». Це свідчить про глибину ваших наукових досліджень, які швидко переходять у практичну реалізацію. Ми маєте гарний майданчик для відтворення наукових ідей!
Чим саме наш університет Вас зацікавив?
    Мені імпонує Навчально науковий інститут енергетики, автоматики і енергозбереження, що входить до складу вашого славетного університету широко знаного на міжнародній арені. А конкретніше, хотів би сформулювати у трьох тезах:

  • теза перша - у вас інтенсивно йде розроблення технологій і технічних засобів для енергозбереження і розвитку альтернативних джерел енергії, а це першочергова задача будь-якого напрямку досліджень;
  • теза друга - домінантою досліджень, які ви проводите, є практична цінність роботи, її соціальне значення;
  • теза третя - дослідження супроводжуються пошуком інвестицій для впровадження проєктів, у тому числі і фонди Європейського Союзу для підтримки проєктів.

    Зрозуміло, що під час навчального процесу, я буду докладати максимум зусиль для того, щоб іще інтенсивнішою була співпраця двох дружніх країн – України і Польщі!
    А нам лише залишається привітати вас, пане Jane – Władysławe, з успішним вступом і побажати успіхів в навчальному процесі нашого університету. Пам’ятайте, що ви уже увійшли до історії кафедри, оскільки є її першим студентом з європейського співтовариства!

Володимир Решетюк,
доцент кафедри автоматики та робототехнічних систем
ім. акад. І.І. Мартиненка

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook