Факультет тваринництва та водних біоресурсів відзначив свій 100-літній ювілей

8 жовтня 2021 року
     7 жовтня на факультеті тваринництва та водних біоресурсів – історичний день. Саме цього дня він вік тому розпочав свою самостійну історію − як зоотехнічний факультет Київського ветеринарно-зоотехнічного інституту. Хоча кафедра загальної зоотехнії, яка має до нього найбезпосередніше відношення, була започаткована ще у 1898 році складі Київського політехнічного інституту. Час ішов, факультет змінював свої назви, зазначив у своїй доповіді декан Руслан Кононенко. Та завжди залишався вірним основному – готував класних фахівців для галузі, зокрема тваринництва.

     І сьогодні факультет цілком заслужено вітали друзі, колеги, партнери. Цій непересічній події присвятили святкове зібрання та міжнародну науково-практичну конференцію «100-річчя факультету тваринництва та водних біоресурсів: історія, сьогодення та майбутнє».
     Факультет, яким ми гордимося і який підготував більше 20 тисяч спеціалістів, показує зразок, як потрібно розвиватися, будувати співпрацю з роботодавцями, виховувати фахівців і патріотів − зазначив ректор університету Станіслав Ніколаєнко. З нещодавніх його здобутків можна згадати унікальний Центр водних біоресурсів та аквакультури. І зараз потрібно дуже серйозно поставитися до перспектив подальшого розвитку факультету.

 

     Очільник університету вручив Подяки Прем’єр-міністра України проректору з наукової роботи та інноваційної діяльності Вадиму Кондратюку, який тринадцять років очолював факультет, та нинішньому декану Руслану Кононенку. Подяками НУБіП України відзначені директор благодійного фонду «Голосіївська ініціатива 2020» Євген Томін, голова факультетської ради роботодавців і Згурівської територіальної громади Василь Цвик, директор ПрАТ «Зернопродукт МХП» Володимир Онука, генеральний директор компанії «Бруннталлер» Петро Жировницькі (Чеська Республіка).

     Не забули про факультет і на рівні міста (Почесними грамотами Київського міського голови нагороджені доценти Людмила Зламанюк, Наталія Богданова та Меланія Хижняк, а Подяками – доценти Ігор Ільчук, Ірина Кононеко, Сергій Грищенко, Микола Грунтковський і Наталія Марценюк) та району (Грамотою Голосіївської РДА – професор Валерій Броварський, Подяками – професор Сергій Рубан, доцент Василь Бочков і диспетчер деканату Марія Виговська).

  

     Вітаючи ювілярів, заступник міністра з питань європейської інтеграції Олексій Шкуратов висловив сподівання, що колектив і надалі розвиватиметься і робитиме все для відродження галузі тваринництва, яке вже розпочалося. Він вручив Подяки Міністерства освіти і науки завідувачу кафедри біології тварин Миколі Сахацькому, професорам Василю Костенку і Наталії Прокопенко та доценту Наталії Грищенко.

  

  

     Академік-секретар відділення зоотехнії НААН України Остап Жукорський завітав теж не з порожніми руками: вручив колективу факультету Почесну грамоту НААН, а професорам Володимиру Отченашку та Миколі Кривенку – дипломи членів-кореспондентів академії.

  

     Факультет тваринництва та водних біоресурсів має численні міжнародні зв’язки, зокрема налагодив тісну співпрацю з В’єтнамським національним аграрним університетом. Тож закономірно, що колектив ювіляра вітав і представник в’єтнамської амбасади в Україні – перший секретар Посольства Соціалістичної Республіки В’єтнам Нгуєн Као Кионг.

 

     До вітань долучився ще один представник міжнародної спільноти – випускник факультету, колишній депутат Європарламенту, міністр агропромислового комплексу Кіпру Андреас Марангос. За отримані знання і кар’єрне зростання він вручив господарям Знак честі і вдячності.

  

     Колектив також вітали голова ради роботодавців факультету Василь Цвик, політик, освітянин і меценат Віталій Скоцик, голова Всеукраїнської спілки пасічників Володимир Стретович, директор Інституту рибного господарства НААН України Ігор Грициняк, перший заступник директора методично-технологічного центру з аквакультури Державного агентства меліорації та рибного господарства України Микола Федоренко, представники споріднених факультетів інших українських вишів, наші колеги декани в особі декана факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК Лариси Баль-Прилипко, директор Немішаївського фахового коледжу Володимир Альохін і інші відокремлені підрозділи університету та багато інших друзів факультету.

  

  

  

  

  

  

     До привітань у відеорежимі долучилися і голова мережі аквакультурних центрів Центральної та Східної Європи Ласло Вараді, директор міжнародного відділу факультету тваринництва Університету штату Айова (США) Джоді Корнел, науковці зі Словаччини, Молдови, Білорусі, Узбекистану та інші. Але, думається, найприємнішою була звістка з Антарктики (і там про нас знають!): вітання з Української антарктичної станції «Академік Вернадський» надіслав старший науковий співробітник Інституту проблем кріобіології і кріомедицини НАН України Антон Пуговкін.

    Почесні грамоти НУБіП вручені завідувачам кафедр Михайлу Сичову (годівлі тварин та технології кормів ім. П.Д. Пшеничного), Миколі Повознікову (конярства і бджільництва), завідувачці кафедри гідробіології та іхтіології Наталії Рудик-Леуській, доцентам Миколі Себі, Ігорю Головецькому; Подяки НУБіП – завідувачу кафедри технологій у птахівництві, свинарстві та вівчарстві Вадиму Лихачу, професорці Світлані Костенко, доцентам Тетяні Антонюк, Наталії Кос, Дмитру Носевичу, Дмитру Уманцю, Миколі Войналовичу. Відзнак було так багато, що завершити їх вручення вирішили на засіданні вченої ради факультету.

  

 

  

  

  

  

  

  

  

  

  

    Тож вітаємо колектив факультету зі 100-літнім ювілеєм! Бажаємо нових звершень та досягнень, сміливих проектів, нових відкриттів, продовжувати освітянські традиції, втілювати у життя свої плани та задуми, а також процвітання та благополуччя!

 

Валентин Обрамбальський


Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook