Онлайн-зустріч студентів ННІ лісового і садово-паркового господарства з успішними випускниками

17 вересня 2021 року
Київ, НУБіП України

Ніхто не розкаже цікавіше, ніж справжній професіонал та практик! Найцінніші секрети підприємництва в садово-парковому господарстві може розкрити тільки фахівець, який завжди тримає руку на пульсі, а особливо, якщо це відомі та авторитетні у своїй справі люди.
Практика залучення роботодавців-виробничників до освітнього процесу в ННІ ЛіСПГ є позитивною та перспективною, оскільки здобувачі вищої освіти одержують інформацію щодо змісту та особливостей майбутньої професійної діяльності. Тож продовжуємо добру традицію – співпрацю з практиками та виробничниками для всебічного розвитку наших студентів.
На кафедрі таксації лісу та лісового менеджменту за сприяння викладачів кафедри ландшафтної архітектури та фітодизайну відбулася серія гостьових лекцій в режимі онлайн для студентів ОС «Бакалавр» спеціальності 206 Садово-паркове господарство. В якості спікерів до практичної складової дисципліни «Підприємництво в садово-парковому господарстві» приєдналися підприємці.
Перша онлайн-зустріч відбулася з нашою випускницею, керівником органічної ферми oLaWander Мирославою Лінською. У смт Димер (Київська область) подружжя Мирослави Лінської та Олександра Мостепанюка створило власну органічну ферму oLaWander, де вирощують лаванду, полуницю, ожину та лохину за стандартами органічного виробництва без застосування хімічних засобів та мінеральних добрив. А ще тут культивують і продають саджанці цих рослин. Майже на всіх ділянках є крапельний полив. Поля і плантації відкриті для відвідувачів у сезон цвітіння лаванди та збору ягід. Гості можуть замовити будь-яку кількість свіжозібраної полуниці та ожини або назбирати власноруч. Також Мирослава Лінська веде власний блог в Instagram з вирощування ягід, лаванди та ландшафтного дизайну. Зараз кількість підписників підприємиці налічує понад 90 тис. користувачів Instagram. Особливо студентів зацікавили питання започаткування власної справи, підвищення конкурентоспроможності продукції садово-паркового господарства та шляхи розширення асортименту. Дуже корисною була інформація щодо ідеї та стилістики створення еко-парку.
На завершення зустрічі пані Мирослава відповіла на всі запитання, які виникли у студентів, і ще раз привітала їх із правильним вибором майбутньої професії та зауважила, що всі знання та практичні навички, здобуті за фахом, обов’язково їм знадобляться у професійній діяльності.


  

 

Друга онлайн-зустріч відбулася також із нашою випускницею, власницею “Kitchen & Garden”, майстром «зеленого настрою» Катериною Безжон. Пані Катерина поділилася зі студентами своїм досвідом підприємницької діяльності та зазначила, що ще будучи студенткою почала займатися дослідженнями пряно-ароматичних рослин в урбанізованому середовищі. Це стало темою її дипломної роботи. Крім того, пані Катерина часто експериментувала з прянощами в кулінарії. Від теорії вона вирішила перейти до практики. У двадцять років Катерина спробувала виростити спеції в горщиках на власному підвіконні. «Перший млинець не виявився глевким. Спроба виростити спеції вдома на підвіконні вдалася». Наступного року Катерина вирішила представити свої роботи на ярмарку:“ART-пікнік Слави Фролової” у столичному парку Пушкіна став для неї дебютом. Протягом трьох годин все, що було в пані Катерини на вітрині, було продано. Після цього успіху підприємниця всерйоз задумалась зробити хобі своєю роботою. Так з'явилася компанія “Kitchen & Garden”, яку сама Катерина називає, “майстернею зеленого настрою”. У вересні 2018 року підприємниця орендувала господарський будиночок на ВДНГ, який і став резиденцією її компанії. Нових клієнтів бізнес-леді знаходить за допомогою соціальних мереж, а також на виставках-ярмарках. Найголовнішими замовниками є ресторани та піар-компанії, а також роздрібні покупці. Зараз підприємниця культивує здебільшого багаторічні рослини, такі як м'ята, чебрець, шавлія, орегано, кімнатні помідори. Також Катерина вирощує сукуленти та різні декоративні рослини. Головна ідея її підприємства – наявність у кожному будинку власного зеленого куточка, міні-городу.
Пані Катерина розповіла студентам про тонкощі підприємницької діяльності, згадала про цікаві аспекти, що стосуються особливостей роботи з клієнтами у сфері садово-паркового господарства. Спікер наголосила, що сьогодні існує потреба в цілеспрямованих, працелюбних та кваліфікованих фахівцях даного профілю і запросила студентів відвідати резиденцію “Kitchen & Garden” на ВДНГ.

  

       


З метою адаптації робочої програми з дисципліни до сучасних вимог роботодавців було організовано провести онлайн-лекцію із стейкхолдером – заступником директора з економічних питань комунального підприємства з утримання зелених насаджень Шевченківського району, яке входить до складу Київського комунального об’єднання зеленого будівництва та експлуатації зелених насаджень міста «Київзеленбуд», Сергієм Крутем.
КО «Київзеленбуд» об’єднує десять районних комунальних підприємств з утримання зелених насаджень, міську станцію захисту зелених насаджень, три лісопаркові господарства та міський декоративний розсадник «Теремки». На балансі підприємства 128 парків загальною площею 3394,02 га, 618 скверів площею 456,53 га, 49 бульварів площею 152,04 га, а також 31,6 тис. га лісопаркового господарства, на території яких розташовані 42 зони відпочинку. Студенти ставили запитання пану Сергію, пропонували розглянути окремі ситуації, щоб отримати вичерпні відповіді та рекомендації. Також спікер розповів про свій особистий шлях, його мотивацію вступу на цю спеціальність та перспективи, які відкриваються після закінчення навчання в НУБіП України.


 

  


Підсумовуючи, варто наголосити, що такі зустрічі з практиками є досить результативними для студентської молоді, оскільки допомагають оволодіти ефективними практичними прийомами та навичками в широкій сфері застосування.

 

Гарант програми ОС «Бакалавр»
спеціальності 206 «Садово-паркове господарство», доц. Піхало О.В.
Доцент кафедри таксації лісу та лісового менеджменту Домашовець Г.С.

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook