Вчена рада ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження розглянула найважливіші питання діяльності у новому навчальному році

2 вересня 2021 року
     Напередодні Дня знань вчена рада ННІ енергетики, автоматики та енергозбереження НУБіП України розглянула низку важливих питань у світлі доповіді ректора академіка Станіслава Ніколаєнка.

     Від ректорату участь у засіданні Вченої ради інституту взяв участь проректор з науково-педагогічної роботи та розвитку, академік Сергій Кваша.

     Саме він вручив нагороди університету науково-педагогічним працівникам та студентам інституту.

     Серед питань порядку денного - доповіді голови вченої ради, директора інституту Віктора Каплуна про підсумки діяльності та завдання на 2021-2022 навчальний рік навчально-наукового інституту енергетики, автоматики і енергозбереження, заступника директора Семена Волошина з аналізом результатів профорієнтаційної роботи кафедр та вступної кампанії інституту у 2021 році.

 

     Окремо обговорювали низку питань, пов’язаних з початком нового навчального року та забезпечення поточного моніторингу відвідуваності занять та успішності студентів в умовах змішаного навчання.
     Як зазначив директор, сьогодні ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження позиціонує себе як базовий галузевий навчально-наукового-інноваційний центр України з підготовки фахових, управлінських, науково-педагогічних, наукових, кадрів вищої кваліфікації для сфер електричної інженерії і автоматики. Для цього необхідна концентрація зусиль щодо кадрового забезпечення розвитку енергетичної галузі, високотехнологічних виробництв АПК, підвищення конкурентоспроможності інженерної освіти, інтеграції науки та інновацій в реальний сектор економіки країни.

     Для виконання покладених функцій з формування інженерної еліти України Інститут вибудовує нове бачення розвитку та досягнення ключових показників за напрямами діяльності і забезпечення їх виконання наявними матеріальною базою та організаційними механізмами.
     Акцентуючи увагу на особливих умовах змішаного навчання в період карантинних обмежень, з метою забезпечення якості освітнього процесу ОС «Бакалавр», ОС «Магістр» за спеціальностями 141 «Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка», 151 «Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології», 144 «Теплоенергетика», 163 «Біомедична інженерія» у 2021-2022 н.р. колектив працюватиме у відповідності до затвердженого ректором Плану діяльності навчально-наукового інституту енергетики, автоматики і енергозбереження на 2021-2025 роки у рамках реалізації Програми розвитку НУБіП України «ГОЛОСІЇВСЬКА ІНІЦІАТИВА – 2025». Акценти тут зміщуються у бік підвищення якості освітнього процесу в умовах карантинних обмежень. Для цього організований поточний моніторинг відвідуваності занять студентами та виконання графіка освітнього процесу науково-педагогічними працівниками, спланований адаптивний розклад занять для студентів, які навчаються за дуальною формою навчання та за індивідуальними графіками, готовий до наскрізного впровадження «Електронний журнал» (до речі, власний програмний продукт інституту).

     Обговорили також проблеми впровадження сучасних методів навчання, викладання навчальних дисциплін, спрямованих на підвищення науково-методичного рівня НПП шляхом застосування ІКТ (у т.ч. технологій віртуальної реальності) в освітньому процесі дистанційної та змішаної форми. Тут важлива активізація пізнавальної діяльності студентів з урахуванням їх особистих адаптивних умов навчання, підвищення ефективності набуття ними компетенцій й у відповідності до вимог чинних стандартів вищої освіти.

     У науковій роботі прийняте рішення щодо формування інвестиційної привабливості та іміджу наукових досліджень і інновацій. Для цього інститут має зорієнтувати дослідницьку складову ННІ на сектори економіки, які динамічно розвиваються. Доручили науково-технічній раді ННІ розглянути та подати на затвердження план розвитку нового наукового напряму «Стала регіональна енергетика на основі інтелектуальних технологій протидії зміни клімату» на 2021-2022 рр.


     Не оминули і важливий напрям інтернаціоналізації освіти і науки як основи подальшого розвитку освітньо-наукових шкіл. Не можливо далі інтегруватись у європейський прості без наближення до вимог міжнародних стандартів якості освіти, розширення існуючих контактів з іноземними університетами-партнерами та збільшення контингенту іноземних студентів.
     Виокремлено обговорювали нагальні питання організації студентського життя. Інститут піднімає на новий рівень і створює умови для розвитку студентського самоврядування, активізації діяльності студентської організації та студради гуртожитку, профспілкової організації. Наша мета - забезпечити формування лідерів, які б стали агентами змін у студентському середовищі у відповідальному ставленні до освітнього процесу, провадження науково-дослідної роботи, організації змістовного дозвілля, формування соціально-відповідального відношення до поведінки у гуртожитку, громадських місцях та майна університету.
     Головними завданнями профорієнтаційної роботи є не тільки ознайомлення вступників з професіями та правилами їх вибору, а й формування у потенціальних студентів відповідального ставлення до професійного самовизначення.
     Аналітична довідка про результативність профорієнтаційної роботи кафедр та вступної кампанії інституту у 2020-2021 рр. показала велике поле діяльності. Ключовим результатом тут, безумовно, є формування контингенту студентів.

     Позитивом у порівнянні з 2020 р. є збільшення кількості студентів, зарахованих на ОС «Бакалавр» на основі ПСЗО на 34 особи (+ 40%) та на ОС «Бакалавр» на основі ОС «Молодший спеціаліст» на 21 особу (+ 36%).

     У зв’язку з низьким рівнем складання ЄВІ з іноземної мови (середній показник по ННІ – 57%) інститут має кількість зарахованих студентів на ОС «Магістр» майже на рівні минулого року. Кількість вступників, зареєстрованих на додаткову сесію ЄВІ (63 особи) дає можливість прогнозувати поповнення магістратури не менш ніж на 25 осіб.
     Загалом, показник профорієнтаційної роботи НПП у відповідності до Плану діяльності ННІ повинен складати 1. За результатами поточної вступної кампанії цей показник склав 0,36 і за оцінкою членів вченої ради є незадовільним.
     Активну участь в обговоренні рішення Вченої ради інституту взяли Віталій Лисенко, Володимир Козирський, Микола Гребченко, Микола Заблодський, Іван Радько, Володимир Решетюк, Олександр Гай.

     Далі у «різному» розглядались питання підготовки до 90-літнього ювілею інституту у наступному році.

 

     Вчена рада вирішили створити Раду ветеранів інституту і доручила колишньому декану Миколі Луту розробити проект Положення.


Тетяна Книжка,
секретар Вченої ради
ННІ енергетики, автоматики та енергозбереження

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook