Газета Вечірній Київ. Ботанічний сад НУБіП — заповідний куточок для науки та прогулянок

30 серпня 2021 року
    Ботанічний сад Національного Університету біоресурсів і природокористування України (скорочено — НУБіП) було засновано ще 1928 року, хоча далеко не усі кияни знають про його існування. Розташований неподалік від навчальних корпусів вишу на вулиці Героїв Оборони, він займає територію 53 гектари, межуючи із заповідною територією Національного природного парку «Голосіївський», а також з парком культури та відпочинку
 

    Ботанічний сад є важливою навчально-науковою базою для дослідження, збереження, акліматизації та розмноження у спеціально створених умовах рідкісних та типових видів рослин, дерев місцевої і світової флори, яких налічується 3500 таксономічних одиниць.

    Тривалий час доступ до локації обмежувався науковими співробітниками та студентами, проте декілька років тому, двері закладу гостинно відкрилися для киян.

    «Вечірній Київ» скористався нагодою: завітав у гості до Ботанічного саду НУБіП і поспілкувався науковцями, які турботливо опікуються ним: завідувачем кафедри Ботаніки, Дендрології та Лісової селекції, кандидатом сільськогосподарських наук Юрієм Марчуком та його колегою — директором Ботанічного саду, доцентом кафедри, кандидатом сільськогосподарських наук Олександром Сливою, які впродовж нашої годинної прогулянки розповіли чимало цікавих фактів про саму локацію, навчальний процес та поділилися планами на майбутнє.

 

Керівництво Ботсаду та науковці кафедри Ботаніки, Дендрології та Лісової селекції НУБіП

     «У червні цього року нам вдалося реалізувати нашу давню грандіозну ідею — створити віртуальний екскурсійно-навчальний маршрут територією Ботсаду НУБіП з прив’язкою до системи Google maps. Тепер кожен охочий може дистанційно оглянути наш ботанічний сад, детально ознайомившись із сотнею видових точок», — розповідає завідувач кафедри Юрій Марчук.

 

    Особливою гордістю колективу є створення власного проєкту системи водовідведення стічних вод з вулиці Героїв Оборони. Раніше, після дощу чи снігу, через недосконалість старої системи водовідведення, територія ботанічного саду часто страждала від підтоплення. Завдяки новітнім розробкам науковців кафедри, це болюче питання було вирішене.

    «Система ефективно спрацювала під час негоди 19 липня, коли за 15 хвилин випало майже 18 мм опадів», — зазначає завідувач кафедри.

     «Наші відвідувачі часто навіть не підозрюють, що ці мальовничі місточки та струмки, що входять до нової системи водовідведення, мають не лише декоративний характер. Але ми прагнули зробити цей проєкт не лише максимально ефективним, але і привабливим з естетичної точки зору. Щоб усі хто приходить до Ботсаду могли почувати себе максимально комфортно і затишно», — доповнює колегу Олександр Слива.

 

     Заповідну територію гармонійно доповнює велика кількість найрізноманітніших скульптур. Серед них можна побачити навіть доісторичних тварин: сніжну людину або ж родину динозаврів.

 

     Неабияку популярність у публіки має самка мамута, що нагадує героїню культового мультфільму «Льодовиковий період»-Еллі. Впродовж останніх місяців, місцевий скульптор, який створив чимало скульптур на території Ботанічного саду, активно працює над завершенням образу другого мамута.
 

     За словами наукових співробітників, це робиться не лише для приваблення відвідувачів з дітьми, але і для історичного усвідомлення значення цього місця, де ймовірно, вирувало життя ще мільйони років тому…

 

     Окрім доісторичних звірів, на території Ботанічного саду можна знайти багато цікавих скульптур на різний смак: від найрізноманітніших жителів лісу до мармурових німф та музиканта зі скрипкою. Поруч нього навіть облаштований спеціальний майданчик для проведення концертів та святкових заходів.

     Гуляючи територією Ботанічного саду можна також побачити еко-класи для навчань надворі, які були облаштовані незадовго до локдауну. За словами Юрія Марчука, у теплу пору року, студенти отримали змогу проводити заняття з лісового господарства та з інших дисциплін. Як пояснює науковець, у багатьох європейських країнах на території ботанічних садів та парків є такі еко-класи.

     «У нас ця практика, на жаль, є мало розповсюдженою: еко-класи є лише у лісгоспах та поодиноких парках. Тому, наш колектив сьогодні займається розв’язанням цього питання, — зазначає Юрій Марчук. Особливою гордістю науковців є так звана дерев‘яна аудиторія з куполом. Унікальні акустичні можливості дозволяють лектору проводити заняття на свіжому повітрі, не використовуючи мікрофон.

    Також, триває реконструкція одного з приміщень під просвітницький центр для шкільних лісництв.

     «У нас в Україні зараз 560 шкільних лісництв, де навчається близько 17 тисяч учнів. Оскільки, я — Голова товариства лісників та багато років опікуюся лісовим господарством, ми також вирішили зробити на території Ботсаду такий центр. До нас часто приїжджають на екскурсії чимало дітей, тому треба розповідати їм, що таке ліс…Нещодавно ми зайнялися реконструкцією одного із наших приміщень під цю ініціативу. Зараз з другого поверху приміщення робимо спеціальний місток, який веде у еко-аудиторію, щоб людина могла побачити ліс трохи вище, ніж бачить у повсякденному житті».

     Ще однією цікавою локацією є альтанка Пам‘яті. За словами завідувача кафедри, кілька років тому вони втратили одне із найстаріших дерев саду. Тоді ж у нього виникла ідея зробити з пенька вікового дерева стіл, а поруч облаштувати меморіальний стенд із залишками гільз та снарядів, знайдених на території Ботсаду після завершення ІІ Світової війни.

    Говорячи про сумні сторінки історії, ми торкнулися досить складних для екологів та природознавців тем, як глобальні зміни клімату, засушливе літо, різке зниження ґрунтових вод, забруднення повітря та боротьбу зі шкідниками…

     На території Ботанічного саду досить людно. За кілька днів розпочнеться новий навчальний рік, тому колектив кафедри активно готується до зустрічі зі студентами. Але, незважаючи на це, ми прогулялися до теплиць та розарію, побачили значну колекцію кактусів, які подарував один із викладачів кафедри після поповнення у родині, а також помилувалися над цвітінням цілої плантації айстр, які незабаром прикрашатимуть класи навчального закладу…

Ботанічний сад НУБіП знаходиться за адресою: вулиця Героїв Оборони, 2а.

Відвідати його можна з понеділка по п‘ятницю з 8:30-17:00.

Вхід вільний.

Тетяна АСАДЧЕВА,
«Вечірній Київ»

 

Джерело: https://vechirniy.kyiv.ua/news/55942/

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook