20 липня – День шахів в Україні

20 липня 2021 року
     20 липня у всьому світі відзначають Міжнародний день шахів. За ініціативи Всесвітньої шахової федерації ФІДЕ (World Chess Federation, FIDE, заснована в 1924 р.) його святкують з 1996 р., а в України це свято почали відзначати з 2011 р.
 
     Шахи мають дуже давню і видатну історію. Назва гри походить з персидської: шах мат – володар помер. Батьківщиною шахів є Індія. Вважається, що цю гру придумали в Індії під час імперії Гупти. У V ст. нашої ери індійці бавилися в настільну гру чатуранґа, метою якої було знищення фігур суперників. Правила були схожі на теперішні, відрізнялася кількість гравців – їх було четверо, не існувало таких понять, як шах, мат і пат. 
Індія. ХІХ ст., слонова кістка 
     У Київській Русі шахи з’явилися приблизно в IX-X ст. Їх привезли з Персії. Завдяки археологічним розкопкам в Вишгороді, Києві, Турові, в Чорній Могилі і біля Чернігова є підтвердження факту наявності гри в шахи в давніх русичів. До того як на терени України потрапили шахи у Київській Русі в IV ст. існувала доволі подібна до них гра – тавлія, яку завезли вікінги. Пізніше, за Гетьманщини, відомо, що шахістом був митрополит Т. Яновський, а меценатом шахового мистецтва – гетьман К. Розумовський.
     Звичайно, з плином часу гра в шахи зазнала багатьох різних вдосконалень, які зробили шахи такими, якими вони є сьогодні. Стандарти закріпили тільки у XIX ст. Нове правило для пішаки, де їй було дозволено ходити на два квадрата в її першому кроці замість одного, було вперше введено в Іспанії в 1280 р. До 1561 р. такий прийом, як рокіровка робилася в два ходи. Складну шахову дошку винайшов священик. У якийсь момент історії їм було заборонено грати в шахи. Священик знайшов шлях, щоб обійти цю заборону і зробив складну шахову дошку. У складеному стані вона спокійно вміщувалася на книжковій полиці і виглядала як дві книги.
     З європеїзацією Росії шахи поширилися і в Росію: у 1821р. з'явився перший російський підручник гри в шахи І. Бутрімова. Перший в Україні шаховий клуб постав у Харкові в 1882 р., згодом постали клуби у Києві, Одесі й інших містах. В Одесі у 1909 р. відбувся перший шаховий чемпіонат України «Південно-російський», переможцем якого вийшов Б. Верлинський, а на друге місце – Ю. Боголюбов.
     У Західній Україні ширше зацікавлення шахами виникло аж у ХХ ст.: у Львові в 1926 р. постав перший український шаховий клуб із назвою «Шаховий коник», що його згодом було перейменовано на Товариство Українських Шахістів. Перший український шаховий турнір на Галичині відбувся 1928 р. у Львові; у ньому перші місця припали: С. Попелю, О. Слободянові, Я. Онищукові (10 учасників). Другий турнір відбувся в 1942 р. у Львові з результатом: С. Попель, М. Турянський, М. Романишин (14 учасників). С. Попель і Е. Янів поділили між собою перші місця Західної України. 
Антикварні шахи. Китай. 1900 р. 
     З середини минулого століття з’явилися шахові турніри з зав’язаними очима. Для цього потрібна майстерність, якою володіють лише найсильніші шахісти. Це мистецтво, безумовно, вимагає розвиненої здатності чітко уявляти дошку і хід гри віртуально, в голові. Погодьтеся, це може виявитися для багатьох нелегким вже після кількох перших ходів. Один з перших офіційних рекордів такої гри був встановлений у 1960 р. в Будапешті угорським шахістом Я. Флешем. Він одночасно зіграв з 52 супротивниками з зав’язаними очима, вигравши при цьому у 31 суперника.
     У суверенній Україні щорічні першості з шахів серед чоловіків проводяться з 1991 р. У 1992 р. була заснована Федерація шахів України (ФШУ), яка щороку організовує змагання серед чоловіків і що два роки – серед жінок.
     Найкращими шахістами України за підсумками 2020 р. ставали лише восьмеро шахістів, зокрема: Василь Іванчук (25 разів), Олександр Бєлявський (9), Олег Романишин (4), Леонід Штейн, Руслан Пономарьов, Павло Ельянов по 3 рази, Геннадій Кузьмін (2), Юрій Криворучко (1). Найкращими шахістками в Україні за підсумками 2020 р. ставали 10 шахісток, зокрема: Марта Літинська (18 разів), Катерина Лагно (7), Наталя Жукова (6), Аліса Галлямова-Іванчук, Анна Музичук по 4 рази, Лідія Семенова, Марія Музичук по 3 рази, Тетяна Василевич та Анна Ушеніна – двічі, Ольга Олександрова – 1 раз.
     Найсильнішими шахістами України за Рейтинг-листом ФІДЕ (active players) на 1 липня 2021 р. є: Криворучко Юрій, Арещенко Олександр, Коробков Антон.
Криворучко Ю. – найсильніший шахіст України станом на 1 липня 2021 р.
 
     Шахи – це стратегічна гра з елементами мистецтва, науки й спорту. Вони – такий собі розумовий тренажер, оскільки вимагають постійного інтелектуального напруження й розв’язання логічних задач, розвивають концентрацію уваги, а також покращують пам’ять. Лікарі рекомендують шахи як спосіб боротьби та профілактики проти хвороби Альцгеймера. Науковці використовують їх для педагогічних та психологічних досліджень і завдяки ним моделюють системи штучного інтелекту.
     Цікаво знати, що найдовша теоретично можлива гра в шахи складається з 5,949 ходів. За даними Шахового Фонду Америки, є 169,518,829,100,544,000,000,000,000,000 (приблизно 1.7x1029) способів грати перші 10 ходів у шаховій грі. Перша гра в шахи на орбіті Землі відбулася 9 червня 1970 р. в екіпажі Союз-9. Гра завершилася внічию.
     Справжнім здивуванням для всіх стала поразка чемпіона світу Гаррі Каспарова комп’ютеру Deep Blue 11 травня 1997 р. Вони розійшлися із загальним рахунком 2,5 на 3,5 бали відповідно. З того часу машина стала серйозним супротивником людини за шахівницею.
Норвезький гросмейстер Магнус Карлсен
 
     Цьогоріч чемпіон світу з шахів, 29-річний норвезький гросмейстер Магнус Карлсен побив світовий рекорд за кількістю партій без поразок в шахах з класичним контролем часу, його безпрограшна серія досягла 111 ігор поспіль. Останній раз Магнус Карлсен програвав 31-го липня 2018 р. Нагадаємо, Магнус Карлсен утримує звання чемпіона світу з класичних шахів з 2013 р.
     ФІДЕ щороку проводить шахові олімпіади, чемпіонати світу за листуванням та з комп’ютерних шахів. Останні набирають обертів, адже дають змогу більшій кількості людей легко до цього долучитися.
 
Спартакіади Здоров’я НУБіП України 2018-2019 н.р.
 
     В НУБіП України є власний шаховий клуб «Шаховий Король НУБіП України», керує яким В.Г. Безелюк, фахівець відділу виховної роботи та студентських справ ННЦ виховної роботи та соціального розвитку. Щорічно проводяться велика кількість шахових турнірів, найбільші з яких: «Турнір під каштанами на алеї слави» та «Шаховий король, кубок проректора».
     Всі бажаючі долучитися до клубу можуть записатися в 318 каб., 3 корпусу.
 
 
Марія Поливач,
директор музею історії НУБіП України

    

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook