Нові сорти - гордість селекціонерів України

12 липня 2021 року
     За вікном липнева спека, технологи агрономи вже готуються до жнив і для кого ж, як не для селекціонерів, зараз час тішитися результатами власної роботи. В полі вже зернові колосові культури радують око своїм колоссям. Золотисті хлібні ниви так і просять заглянути до ДГ «Агрономічна дослідна станція» НУБіП України на кафедру селекції та оцінити досягнення сучасної української селекції.

     Тут, першими на дослідній ділянці дивують нас сорти пшениці м’якої озимої селекції Миронівського інституту пшениці ім. В. М. Ремесла НААН, які характеризуються високою стійкістю до абіотичних та біотичних факторів. Серед них вирізняються Господиня Миронівська, МІП Вишиванка.

  

     Далі їх змінюють сорти пшениці м’якої озимої Білоцерківської дослідно-селекційної станції, що відрізняються переважанням середньорослих та короткостебельних форм з міцною соломиною, пристосованих для вирощування за інтенсивною технологією по напівпарових попередниках. Серед них Легенда Білоцерківська.

     Наступні сорти пшениці озимої м’якої Інституту землеробства НААН. Даний інститут працює над створенням високопродуктивних сортів, з високими хлібопекарськими якостями, придатними для вирощування за сучасними технологіями в умовах Полісся та Лісостепу. Серед них Поліська 90 та Намисто.

     Також не залишають себе без уваги сорти пшениці м’якої озимої Селекційно-генетичного інституту – Національного центру насіннєзнавства та сортовивчення. Серед яких Нота Одеська. Також інститут представив нам сорти пшениці озимої твердої, зокрема Ареал Одеський.

  

     Разом із тим у відвідувачів ДГ «Агрономічна дослідна станція» кафедри селекції є можливість оцінити сучасні сорти ячменю озимого, тритикале та жита.

Ірина Шпакович,
завідувач лабораторії кафедри генетики, селекції і 
насінництва ім. проф. М.О. Зеленського

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook