Нові знання, вміння і набуті компетенції: уроки практичної підготовки для землевпорядників

1 липня 2021 року
     Літній період на факультеті землевпорядкування завжди відповідальний. Саме в цей час триває практична підготовка здобувачів вищої освіти – невід'ємний елемент якісної підготовки фахівця у сфері геодезії та землеустрою. Охоче ділимося своїми враженнями і здобутими навиками та компетенціями.

     На відміну від попереднього року, навчальна практика відбувалася в очному форматі, що є великою перевагою, оскільки теоретичні знання, які ми отримували упродовж навчального року, застосувати на практиці виявилося досить складно. Тут доречною є думка – «краще один раз побачити, потримати інструмент у руках, ніж 10 разів почути розповідь про нього». Також варто зазначити, що кафедра геодезії та картографії має багато сучасних геодезичних приладів, що дає змогу кожному студенту отримати навики роботи з ними на лабораторних заняттях і на практиці.
     Зокрема, ми мали можливість освоїти способи вимірювання довжин ліній, визначення площ, координат та об’єму досліджуваних об’єктів. Опрацювали процес визначення перевищень цифровим нівеліром Sokkia SDL 50, який є представником нового покоління приладів для визначення відносних висот.

  

  

     Особлива увага, під час навчальної практики, була приділена організації та виконанню вимірювань за допомогою електронного тахеометра Leica TPS 400 – приладу, призначеного для вимірювання горизонтальних і вертикальних кутів, віддалей та перевищень, тобто для виконання тахеометричного знімання місцевості.
     Варто зазначити, що під час практики здобувачі додатково отримали практичні знання та навики роботи із GNSS-обладнанням, що наразі є дуже актуальним, адже за допомогою GNSS визначаються точні координати точок і межі земельних ділянок.

  

     За необхідності студенти мали можливість скористатися бібліотекою, яка знаходиться в навчальному корпусі №6, де є велика кількість навчальної літератури, зокрема і за тематикою практики. Великою перевагою стало й те, що під час практики керівники активно взаємодіяли із студентами і радо допомагали.
     Після завершення польових робіт ми систематизували та узагальнили знання, які отримали під час навчальної практики. Підсумковим результатом став звіт про практику, а в ньому – укладений план місцевості. На нашу думку, такий підхід і спосіб подання інформації дасть змогу стати кваліфікованими фахівцями у сфері геодезії та землеустрою.


Владислав Возний, Ірина Парчук
студенти першого курсу
факультету землевпорядкування

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook