Лісопожежна школа для волонтерів Луганщини

27 червня 2021 року
м. Сєвєродонецьк, Луганська область

Катастрофічні лісові та ландшафтні пожежі нового типу, які трапилися у квітні, липні, вересні-жовтні 2020 р. у Житомирській, Київській та Луганській областях в Україні призвели до людських жертв, знищення населених пунктів, пошкодження та загибелі лісів на площі більше 157 тис. га. Витрати на гасіння пожеж сягнули сотень мільйонів гривень, а збитки для суспільства, економіки та довкілля сягнули десятки мільярдів гривень.

Однією з головних причин таких пожеж стало поєднання багатомісячного періоду надзвичайної пожежної небезпеки погоди (5 клас) з вітром швидкістю вище 35-45 км/год. В умовах постійної наявності значної кількості джерел вогню такі погодні умови призвели до одночасного виникнення значної кількості швидких ландшафтних пожеж, які після переходу в соснові ліси, набували високої інтенсивності горіння, що створювало надзвичайні складнощі для їх гасіння.

Зміни клімату, які стали однією з причин пожеж нового типу, свідчать про високу вірогідність повторення погодних умов з надзвичайною небезпекою, подібних до тих які склалися у 2020. Новий рівень пожежної небезпеки погоди та пожежі нового типу вимагають нових методів боротьби з ними. В умовах відсутності державного фінансування лісового господарства реальні можливості для оновлення пожежної техніки та засобів пожежогасіння лісогосподарських підприємств є суттєво обмеженими. Отже, наразі основними шляхами протистояти пожежам нового типу є ті, що не вимагатимуть суттєвих фінансових затрат: 1) удосконалення системи попередження пожеж; 2) покращення міжвідомчої координації служб, що відповідальні за попередження та гасіння пожеж, безпеку населення; 3) підвищення рівня готовності, ефективності виявлення пожеж та першої атаки на пожежу; 4) широке залучення волонтерів до попередження виникнення пожеж та підтримки під час їх ліквідації; 5) підвищення кваліфікації керівників гасіння лісових пожеж, лісової охорони та лісових пожежників, волонтерів щодо застосування сучасних методів попередження та гасіння пожеж; 6) удосконалення організації гасіння пожеж.

Упродовж 26-27 червня 2021 року співробітники кафедри лісівництва, лабораторії лісової пірології НУБіП України та Регіонального Східноєвропейського центру моніторингу пожеж, сільно з благодійною організацією «Благодійний фонд «Восток-СОС» провели навчання для волонтерів Луганщини на базі ДП «Сєвєродонецьке ЛМГ» та БО «БФ «Восток-СОС» . Навчання проходили у вигляді доповідей, практичних занять, екскурсій та польових навчань.
У навчаннях прийняли участь 25 волонтерів Луганщини – представник телеканалу «Донбас онлайн», представники Рубіжанської територіальної громади, лісівники ДП «Сєвєродонецьке ЛМГ», ДП «Новоайдарське ЛМГ», ДП «Станично-Луганське ДЛМГ», ДП «Кремінське ЛМГ», представники БО «Восток-СОС».

За підсумками навчань учасники тренінгу склали список перспективних напрямків у яких волонтери можуть працювати задля поліпшення охорони природних територій від пожеж

Доц. кафедри лісівництва Олександр Сошенський


Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook