Шлях на вершину: як науковий гурток «ДНК лідера» кафедри менеджменту ім. проф. Й.С. Завадського став кращим в НУБіП України

25 червня 2021 року
За підсумками Х-го «Фестивалю студентської науки – 2021» гурток «ДНК лідера»  кафедри менеджменту ім. проф. Й.С. Завадського отримав перемогу серед більше 100 студентських наукових гуртків, які функціонують в НУБіП України.
 
 
 
Гурток "ДНК лідера" існує на кафедрі менеджменту ім. проф. Й.С. Завадського протягом двох років. Його назва була вибрана не випадково: система знань і вмінь успішного менеджера-лідера є такою ж складною та розгалуженою, як конструкція дезоксирибонуклеїнової кислоти, адже повинна охоплювати економічні, соціально-психологічні, правові, технологічні, інформаційні та інші аспекти діяльності організації, де працює керівник. Значення ДНК для життя і розвитку живого організму також дуже подібне до впливу рівня кваліфікації менеджера-лідера на успішність роботи колективу підприємства. Закладений студентом «генетичний матеріал» у вигляді уявлень про управлінську діяльність, відповідних знань, вмінь та навичок, сформованих на початкових етапах його професійного становлення, визначатимуть всю подальшу долю людини, як майбутнього лідера, і колективу, в якому він буде діяти.
 
 
 
Діяльність гуртка «ДНК лідера», згідно визначеної концепції, спрямована на розвиток творчих здібностей студентів, набуття ними загальних та спеціальних компетентностей, необхідних сучасним керівникам-лідерам,  у тому числі шляхом проведення власних наукових досліджень. Основними напрямами роботи гуртка «ДНК лідера» стали:
1) удосконалення знань студентів-гуртківців, здобутих у процесі основного теоретичного навчання;
2) формування та практичне відпрацювання вмінь та навичок через співпрацю з практиками різних рівнів управління в різноманітних організаціях;
3)   популяризація кафедри, факультету та університету серед потенційних та існуючих стейкхолдерів;
4)   налагодження зв'язків щодо культурного обміну та наукової співпраці з іншими університетами, науковими установами та іноземними партнерами.
Перший напрямок, був і залишається основним, адже навіть створенню гуртка передувало введення до навчального плану студентів факультету аграрного менеджменту за ініціативи викладачів кафедри менеджменту ім. проф. Й.С. Завадського ряду вибіркових дисциплін: лідерство, мотиваційний менеджмент, тайм-менеджмент тощо, які викликали неабиякий інтерес у студентів. Під час викладання вищезазначених дисциплін було підібрано проблематику, яка зацікавила студентів найбільше, і яку в повній мірі не можна було розглянути в рамках короткого курсу тої чи іншої вибіркової дисципліни.
 
 


Так, під час вивчення дисципліни «Лідерство» два роки поспіль (і в 2020-му, і в 2021-ому роках) студенти випускних курсівбакалаврату спеціальностей «Менеджмент» і «Маркетинг» після перегляду тематичних навчальних відео та опрацювання науково-популярної літератури, додатково організовували семінари на тему: «Особистісні аспекти лідерства». Занурившись у вивчення якогось окремого питання, відібравши головне та сформулювавши його в сконцентровану думку, кожен учасник цього семінару під час свого виступу надавав можливість своїм колегам теж ознайомитись з цією важливою інформацією. Публічне обговорення визначених проблем сприяє осмисленню та засвоєнню почутого матеріалу.
 
 
 
 
Також студенти за ці два роки підготували ілюстровані презентації та анотовані висновки за підсумками прочитання книг-бестселерів з питань лідерства, саморозвитку та професійного навчання. Кращі роботи студентів оформлені у вигляді імпровізованої виставки на сторінці наукового гуртка, і тепер з ними може ознайомитись кожен бажаючий. Крім книг гуртківці допомагають всім охочим розвинути свій лідерський потенціал, запропонувавши перелік аудіо та відео-матеріалів, частина з яких є їх власним продуктом.
 
 
 
Щодо реалізації завдань за другим напрямом, варто зазначити, що за період роботи гуртка було організовано багато гостьових зустрічей менеджерів-практиків різних організацій, підприємств і установ зі студентами всіх курсів факультету, і не лише гуртківців. Хоч і в умовах локдауну, суворого або адаптивного карантину, можливості відвідувати реальні виробничі об’єкти поки що обмежені, але спілкування з практиками навіть в режимі ZOOM-конференцій значно покращує процес засвоєння інформації. Лише за два останні роки зі студентами зустрілись більше 20 запрошених спікерів-практиків, серед яких: головний редактор інформаційного агенства «Главком» Микола Підвезяний, директор з персоналу компанії First Line Group Станіслава Стефановська, директор оздоровчого центру НУБіП України В’ячеслав Крупка, начальник відділу логістики та зовнішньоекономічної діяльності ТОВ «StarsofCatering» Наталія Драгнєва, менеджер ТОВ «ДЛГ Україна» Юлія Бондаренко, менеджер проектів ТОВ «Атмосфера» Мар’яна Лелюх, співвласник ТОВ «Віндпласт» Зоряна Борецька, асистент керівника департаменту Агро ТОВ «БАСФ Т.О.В» в Україні, Молдові та країнах Кавказу Ірина Горго та багато інших.
 
 
 
 
Наукова складова роботи гуртка за ці 2 роки дала найпомітніші результати, адже кілька перемог на Всеукраїнських конкурсах наукових робіт (І-ше місце – у Дмитра Опалата, ІІ-ге – в Івана Зубрицького та ІІІ-тє - у Тетяни Яремчук), призове місце на Міжнародній олімпіаді з менеджменту  від Анни Лагути - все це засвідчує високий рівень підготовки студентів факультету аграрного менеджменту, і в першу чергу активних гуртківців.
 
 
 
Крім видатних перемог на національному рівні, фактично всі студенти, які виконують свої наукові роботи на кафедрі менеджменту, теж представляють свої здобутки на наукових конференціях. Лише колектив кафедри менеджменту ім. проф. Й.С. Завадського традиційно двічі на рік організовує конференції, де студенти різних курсів, в тому числі і гуртківці, мають можливість поділитись результатами своїх наукових пошуків. Як наслідок, лише впродовж останнього року було опубліковано більше 50 тез доповідей та 6 наукових статей за співавторства студентів, які відвідували наш гурток.
 
 
 
Щодо популяризації кафедри, факультету та університету, то всі активні гуртківці формують позитивний імідж своєї Альма-матер, ділячись враженнями про цікаві зустрічі, організовані в рамках роботи гуртка, зі своїми друзями, колегами, які, в свою чергу, отримавши цю інформацію, зацікавлюються і приходять на навчання до НУБіП України. Лідери-гуртківці традиційно беруть участь у Днях відкритих дверей, проведених в стінах університету або он-лайн.
 
 
 
 
За четвертим напрямом роботигурток «ДНК лідера» також ефективно працює, адже розвиток наукової співпраці з іншими університетами, науковими установами та іноземними партнерами за останні роки лише нарощується. Так, заступник директора ННЦ «Інститут аграрної економіки» Ольга Ходаківська два роки поспіль спілкувалася зі студентською аудиторією у складі більше 100 осіб на тему перспектив розвитку аграрної галузі України. В рамках Всеукраїнських та міжнародних наукових конференцій і круглих столів здійснюється обмін досвідом між студентами, викладачами  та іншими учасниками подібних наукових заходів. Більше 30 зустрічей іноземних експертів з науково-педагогічним та студентським колективом факультету аграрного менеджменту, організованих  проектом «Німецько-український агрополітичний діалог», завжди проходили за активної участі членів наукового гуртка «ДНК лідера». Долучались до навчального процесу та наукової роботи зі студентами науковці з Індії, Польщі та інших країн.
 
 
 
 То ж маючи такі здобутки, цього року гурток з нетерпінням чекав «Фестивалю студентської науки» з надією на об’єктивну оцінку власних здобутків. І результати не змусили себе чекати: на першому етапі в жорсткій боротьбі гурток «ДНК лідера» довів свою перевагу відносно аналогічних колективів інших кафедр факультету, був визнаний кращим і пройшов до фінальної частини ювілейного Х «Фестивалю студентської науки – 2021».
Фінал відбувся 20 травня і був приурочений до 123-річчя Національного університету біоресурсів і природокористування України та Дня науки. На цьому етапі староста гуртка Таміла Прокопишина гідно презентувала здобутки своєї команди перед членами конкурсної комісії, відповіла на всі запитання, чим переконала журі, що гурток «ДНК лідера» заслуговує  першого місця з максимальною кількістю балів серед усіх гуртків університету.
 
 
 
 
Такий результат став винагородою не лише для самих гуртківців, а й для їх керівників Тетяни Артюх і Олександра Новака та старости гуртка 2019/2020 навчального року Вікторії Горб, адже багато було докладено зусиль на шляху до цієї перемоги!
 
 
 
Висловлюємо щиру вдячність усьому колективу кафедри за допомогу, ідеї та підтримку, а всім членам гуртка - за наукові звершення! 
 

Запрошуємо до співпраці!

 

Олександр Новак, доцент кафедри менеджменту ім.проф. Й.С. Завадського

 

Тетяна Артюх, доцент кафедри менеджменту ім.проф. Й.С. Завадського
Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook