Агрохімічний шлях до диплому бакалавра

23 червня 2021 року

Відбувся захист кваліфікаційних бакалаврських робіт. У кожного своя тема і свій шлях написання роботи.

 

Єлизавета Чебуніна доповідає свою дипломну роботу з ефективності пізніх підживлень пшениці озимої

 

Євгеній Іваницький доповідає свою дипломну роботу про способи регулювання живлення картоплі столової

    З гордістю слухала захист дипломників, а перед очима були моменти виконання цих робіт. Карантинні умови, дистанційне навчання … а поле не чекатиме. Потрібно їхати у визначений час, адже стадії у рослин проходять швидко. І ми їхали, відбирали зразки, проводили польові дослідження. Везли з поля пакетики з ґрунтом і «букети» з рослинок. Мені приємно було бачити дружність студентів у роботі й взаємодопомогу. Хто завершував роботи на своєму дослідному полі, поспішав допомогти іншим.

              

     А далі – заміри, описи, підготовка до аналізу і робота і хімічній лабораторії. Так набираються цифри. А далі їх потрібно проаналізувати, описати і знайти залежності. 

 

  

    Пригадалося – спекотний серпень, я у полі проводжу облік урожаю ріпаку (хто вів дослідження з цією культурою, знає наскільки це трудомістке й втомне заняття). Вечоріє, а ще кілька повторностей залишилося. І комбайн наближається, відкласти на завтра ніяк. А моя дипломниця Єлизавета Чебуніна і Євгеній Іваницький вже завершили роботу на своїх дослідах – Ліза виконувала дипломну роботу з пшеницею, а Євген – з картоплею (керівник - професор Анатолій Бикін). Побачили мене в полі, йдуть – «давайте ми вам допоможемо». І ще кілька годин виламували разом зі мною колючий ріпак, витягували зв’язки до дороги. А як доправити до ангару? Та звичайно … автомобілем.

   

   

Запилені, невимовно стомлені, повертаємося додому. І посміхаємося одне одному. Людські відносини, людська доброта – найцінніше.

 

   І от вони, мої молодші колеги, урочисто одягнені, за кафедрою доповідають державній комісії свої роботи. Роботи, вирощені в полях і агрохімічних лабораторіях. Хвилюються, але впевнено відповідають на запитання, захоплено пояснюють свої результати. Державна комісія високо оцінила їхні роботи. Я щиро за них радію, адже ці «відмінно» заслужені чесною кропіткою працею.

  

    Шановні випускники, прийміть вітання з отриманням освітнього ступеня «Бакалавр». І чекаємо вас на магістерських освітніх програмах. Агрохімія – дуже складна і дуже цікава, виробництво чекає від нас, дослідників, нових і нових відповідей. Будемо шукати.

 

Наталія Пасічник,

доцент кафедри агрохімії та якості продукції рослинництва ім. О. І. Душечкіна

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook