Ректорат: завершуємо навчальний рік і готуємося до наступного

22 червня 2021 року
     22 червня 2021 року під головуванням Станіслава Ніколаєнка відбулося розширене засідання ректорату, присвячене актуальним питанням життєдіяльності університету.
     Про завершення навчального року та організацію навчального процесу в першому семестрі наступного навчального року доповів проректор з науково-педагогічної роботи Василь Шинкарук. Він зазначив, що минулий семестр у зв’язку з пандемією пройшов для студентів та викладачів у змішаному форматі, екзаменаційну ж сесію в очному форматі складали студенти 2-4 курсів, решта ж – в дистанційному. Середній бал у бакалаврів склав 74,5 бала, у магістрів – 78,8. Більше півтори тисячі студентів мають заборгованості, а 29 бакалаврів та 14 магістрів – відраховані. Майже півтори тисячі випускників бакалаврату та 89 магістрів за науковою спеціалізацією захистили дипломні проекти. Для деканів та директорів сформовані відповідні завдання: завершити ліквідацію заборгованостей студентів, організувати навчальні, виробничі практики та ліквідувати недоліки, виявлені комісією з перевіркою готовності до нового навчального року. Що ж до наступного семестру – пропонується у разі сприятливих карантинних вимог провести його традиційно з 1 вересня по 31 грудня 2021 року. Якщо ж пандемія продовжиться у жорсткому форматі, то пропонується розпочати навчальний семестр з очного навчання для студентів 1-2 курсу бакалаврату та 1 курсу магістратури з 25 серпня. Решта ж навчатиметься дистанційно. Надалі ці потоки змінюватимуться почергово.
  
     Василь Шинкарук також зупинився на формуванні педагогічного навантаження та штатному розписі науково-педагогічних працівників на наступний навчальний рік. Провівши відповідне унормування та оптимізацію педагогічного навантаження, залишаються загрози. Першою з них є відрахування 305 осіб з початку року за різними причинами, 67 з яких поновилися на навчання. Другою – втрата близько 125 ставок після набору до магістратури, оскільки маємо меншу кількість зареєстрованих на складання єдиного вступного випробування та встановлений поріг його здачі. Отже, деканатам і дирекціям потрібно ретельно розглянути кадрову політику та звернути увагу на сумісників та тих, хто працює за контрактом до 30 червня 2021 року. Критерієм має бути професіоналізм і високі показники діяльності науково-педагогічного працівника. Також слід сприяти ліквідації академічної заборгованості боржниками, контролювати участь випускників бакалаврату в складанні ЄВІ, запрошувати на навчання студентів з інших закладів вищої освіти.
 
     Заступник начальника навчального відділу Оксана Багацька доповіла про результати діяльності підготовчих курсів. Цього року на них навчалися 233 слухачі, вони пройшли підсумкову атестацію, склали ЗНО і університет чекає їх в лавах студентів.
  
     Проект вартості навчання у наступному році представив проректор з науково-педагогічної роботи, міжнародної діяльності та розвитку Вадим Ткачук. Ціна на навчання за спеціальностями окрім аграрних та педагогічних в цьому році формується відповідно до індикативної собівартості. Відповідно і вартість, порівняно з минулим роком, дещо вища. Аграрні ж та педагогічні спеціальності отримали підвищення вартості навчання в межах рівня минулорічної інфляції.
     План підготовки до нового навчального року презентував проректор з навчально-науково-виробничих питань та адміністративно-господарської діяльності Валерій Іщенко. До 1 вересня буде провадитися низка ремонтних робіт в навчальних корпусах і особлива увага буде приділена гуртожиткам.
     Начальник навчального відділу Віктор Шевчук представив результати опитування студентів 4 курсу, які завершували навчальний семестр очно. У цілому ж опитані задоволені якістю навчального процесу. 46% випускників мають місце працевлаштування або працюють. Майже 90% респондентів шукають знання в інтернеті або ж отримують електронні матеріали з навчального порталу. Також студенти традиційно назвали, на їхню думку, викладачів, які дають знання краще та гірше інших, винесли низку пропозицій з поліпшення навчального процесу.
 
     Підсумки проведення Дня університету та відзначення 123-річниці заснування НУБіП України представив директор ННЦ виховної роботи і соціального розвитку Геннадій Ржевський. У ході підготовки відремонтовано, оновлено та створено ряд лабораторій та аудиторій, проведено комплекс культурних, спортивних, патріотичних заходів.
  
     Відповідальний секретар приймальної комісії Сергій Ковалевський закцентував на технічних змінах до правил прийому в університет, які й схвалив ректорат.
  
     За пропозицією начальника планово-фінансового відділу Олега Броніна ректорат прийняв рішення щодо передачі частини майна в оренду.
     Декан факультету ветеринарної медицини Микола Цвіліховський зупинився на особливостях проходження єдиного державного кваліфікаційного іспиту на прикладі студентів спеціальностей факультету. Доручено проректору Василю Шинкаруку інформацію узагальнити та досвід поширити на інші спеціальності, які складатимуть ЄДКІ найближчим часом.
  
     Ректорат розглянув й інші питання життєдіяльності університету.
 
 
 
 
 

Денис Рудень 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook