Поради, які допоможуть знайти роботу

22 червня 2021 року

 Здавалося б, роботу знайти досить легко. Для цього претендентові достатньо переглянути оголошення про вакансії, що публікуються роботодавцями на спеціалізованих сайтах, і направити своє резюме по тих пропозиціях, які його цікавлять. Однак, знайти роботу непросто. Адже більшості з нас потрібно не тільки знайти роботу, але і щоб ця вакансія була цікавою і добре оплачуваною.

Журналісти американського видання Glassdoor (Glassdoor - це американський веб-сайт, де нинішні і колишні співробітники анонімно залишають відгуки про компанії) провели експертне опитування і виявили основні умови, що необхідні нам для пошуку роботи мрії.

Першою перешкодою, яку потрібно подолати – не боятися виклику, що ми не кваліфіковані. Ми ніколи не будемо готові на всі 100% але при цьому ми маємо впевнено бажати вдосконалюватися. Тому не бійтеся подавати заявку на вакансію, якщо ви відповідаєте хоча б основним критеріям.

Далі ми завжди маємо налагоджувати ефективні комунікації, розширювати свою мережу професійних контактів. Постійно залишайтеся на зв’язку: створіть ефективний профіль у LinkedIn, зустрічайтеся з нинішніми та колишніми колегами, час від часу ходіть на співбесіди до роботодавців.

Нам потрібне натхнення. Знайдіть роботу, яка важлива для вас. Запорука досягнення високих результатів, успіху і щастя в житті - робити те, що для вас важливо.

Розвивайте свої soft skills. Багато людей вважають очевидними такі навички, як комунікабельність, вміння працювати в команді, лідерство, але для багатьох професій вони є базовими, тому їм слід приділяти особливу увагу. Ми повинні професійно вміти їх використовувати.

Нервування перед важливою справою – це норма. Найкращим способом заспокоїтися – готуватися до викликів, а не тікати від них. Тому заздалегідь готуйтеся і ще раз готуйтеся до співбесіди.

Рівень заробітної плати залежить від наших професійних навичок. Тому ми маємо правильно їх оцінювати. Оцініть ваш досвід, навички та репутацію і ви зможете знайти достойну зарплату.

При пошуку роботи ми повинні знати свої слабкі та сильні сторони. Ні в якому разі, не робіть вигляд, що зможете робити те, чого насправді не вмієте робити. Одержали задання, з яким можете не справитися питайте порад. Далі вже ви будете навчати інших та помагати своїй організації розвиватися.

На роботі завжди будете чути «ні». Не зупиняйтеся, вам потрібно навчитися робити висновки з уроків і пробувати ще раз, до поки не знайдете ключ до успіху.

Навколо вас завжди є потенційні наставники: однолітки, досвідчені професіонали, лідери. Знайдіть наставника, який дасть вам можливість розвиватися. Вивчайте, робіть висновки та творіть свій секрет ефективної роботи та життя.

Наші студенти вже давно зробили для себе висновки і роблять впевненні кроки у пошуку вдалої роботи. На питання «Як знайти таку роботу?» радо погодився дати відповідь студент 4 курсу 3 групи факультету аграрного менеджменту Красноштан Олександр.

Олександр запропонував поділитися своїм досвідом пошуку роботи та секретами, які допомогли її знайти. Ми виділяємо основні тезисні позиції, які є найсуттєвішими та можуть бути взяті на озброєння кожним.

• По-перше, треба розуміти, що саме вам подобається, та до чого лежить ваша душа. Як говорив Конфуцій, китайський мудрець та філософ: «Оберіть собі роботу до душі, і Вам не доведеться працювати жодного дня у своєму житті». І це щира правда – якщо людина займається тим, що її по-справжньому задовольняє, то це вже півдороги до щастя. Звісно, студенту, особливо на початкових курсах важко в чомусь визначитись, тому не завжди перша робота визначає ввесь майбутній шлях професійного розвитку.

• Просто знайти роботу студенту не важко, особливо в Києві. Треба розуміти, для чого вона вам потрібна. Якщо просто заробляти кошти - то гарним варіантом буде влаштуватися офіціантом або продавцем-консультантом. Це не престижна, безперспективна, але зручна робота. В більшості випадків від кандидата не вимагають попереднього досвіду роботи і пропонують графік з урахуванням побажань працівника, що дозволяє поєднувати роботу та навчання.

• На мою думку, такий варіант прийнятний лише в окремих випадках, а краще буде шукати роботу з поглядом на її перспективи або перспективи в галузі, яку ви обрали. На початкових посадах помічника або асистента співробітникам пропонують доволі невисоку зарплатню та з роботою на повний робочий день. Звучить не так цікаво, як попередній варіант, але це тимчасові незручності. Пропрацювавши рік на одній посаді в одному підприємстві можна претендувати на підвищення та, відповідно, більший рівень зарплатні. Пропрацювавши три роки в одній галузі можна стати висококваліфікованим спеціалістом, який точно знає що і як робити.

Я почав шукати роботу ще на третьому курсі. Після здачі літньої сесії, в період пандемії коронавірусу було доволі складно обрати щось по душі, але я продовжував шукати. Основними джерелами вакансій були сайти work.ua та rabota.ua. Я завжди цікавився міжнародними економічними відносинами та логістикою, тому обрав для себе вакансії «Менеджер зовнішньоекономічної діяльності» або «Логіст». З такими ж думками я обирав спеціалізацію після 2-го курсу. Серед запропонованих варіантів я зупинися на кафедрі виробничого та інвестиційного менеджменту. Я дуже вдячний викладачам, які там працюють, а також завідувачу кафедри Шинкарук Лідії Василівні за отримані знання. Після двох тижнів пошуків зі мною зв’язалась HR-manager компанії «ФТП» та запропонувала пройти тестове завдання для прийому на роботу. Лише завдяки навчанню у професіоналів я, тоді ще студент 3-го курсу, зміг виконати те завдання краще, ніж старші конкуренти. Зараз я вже майже рік працюю в цій компанії і можу з упевненістю сказати, що це сталося лише завдяки заслузі викладачів кафедри інвестиційного та виробничого менеджменту.

Зі свого досвіду можу надати вам декілька порад:

1. Написати гарне, хоч і не велике резюме
2. Шукайте ті вакансії, що вас по-справжньому цікавлять
3. Будьте впевненні на співбесіді – роботодавці зацікавлені у вас не менше, ніж ви в роботі
4. На роботі віддаватися на повну. Якщо ваша ціль – розвиватися та кар’єрно зростати – необхідно працювати наполегливіше та активніше, ніж того від вас вимагають
5. Постійно навчатися. Працівник, який перестає навчатися, підвищувати свою кваліфікацію - це вже неефективний працівник.

Освіта - справжня валюта сучасної економіки. Щоб залишатися затребуваним на ринку, потрібно постійно підвищувати кваліфікацію. Кафедра виробничого та інвестиційного менеджменту чекає тебе у магістратурі на спеціальність «Управління інвестиційною діяльністю та міжнародними проектами».


Віталій Гаврилюк,
доцент кафедри виробничого
та інвестиційного менеджменту

Олександр Красноштан,
студент факультету аграрного менеджменту

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook