Колектив університету відзначено подякою Київського міського центру крові за багаторічну співпрацю в організації і проведенні безоплатного донорства

21 червня 2021 року
   14 червня 2020 року відзначається Всесвітній день донора крові – щорічне свято на честь людей, які добровільно і безоплатно здають свою кров заради порятунку людських життів. Це свято було встановлено 23 травня 2005 року на щорічній 58-й сесії Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я, у роботі яких беруть участь делегації з усіх 194 держав – членів ВООЗ.
    Дата святкування була обрана на честь Дня народження австрійського лікаря, імунолога, хіміка, інфекціоніста, вченого, лауреата Нобелівської премії Карла Ландштайнера , який перший відкрив групи крові (резус-фактор) людини і зробив перший крок до переливання донорської крові.

 

    Київський міський центр крові  – невід’ємна складова частина системи охорони здоров’я та національної безпеки будь-якої країни світу. Впровадження у медичну практику сучасних методів лікування, розширення обсягів високотехнологічних оперативних втручань, зростання кількості потерпілих від аварій, надзвичайних ситуацій потребує від служби крові збільшення об’ємів заготівлі крові та її компонентів. Сьогодні лише в 62 країнах світу національні запаси крові забезпечуються на 100% добровільними безоплатними донорами.
      Здавання крові може врятувати не одне життя наших громадян України в лікувальних закладах різних обласних центрів. Це може бути близька і рідна людина, хвора дитина чи пенсіонер. Кожен донор, що добровільно здає кров, робить свій безцінний внесок у добру справу – порятунок людського життя.
 
 
    В університеті вже багато років існує благодійний проект організації Червоного хреста. Кожний факультет має свою організацію і керівника який об'єднує всіх бажаючих стати донором. Двічі на рік ми організовуємо і проводимо такі акції в рамках благодійного проекту - "Здай кров, врятуй чотири життя".

Ржевський Г.М., доцент кафедри соціальної педагогіки та інформаційних технологій в освіті та Мельничук В.М., староста навчальної групи СР17001б

    Такі акції є необхідними, адже якщо кров, або будь-який з її компонентів чи препаратів не зібрано, не обстежено і не підготовлено належним чином – їх неможливо ані замінити, ані придбати за будь-які гроші. Дуже дякуємо всім, хто приймав участь в цій корисній справі. Ми вами пишаємось! Бути донором – почесна і благородна справа. Пам’ятайте: лише півлітра донорської крові може врятувати життя людини! Можливо, саме Ваша кров подарує життя людині, яка зазнала лиха! Здай кров - поділися життям, подаруй ще один день народження, ще одну зустріч з другом, ще один танок, ще одну ніч під зорями, ще одне побачення. 
 
  
 
 
    Національний університет біоресурсів і природокористування України вже більш ніж пять років співпрацює з Київським міським центром крові. З нагоди Всесвітнього дня донора Київський міський центр крові відзначив колектив нашого університету подякою за п'ятирічну співпрацю в організації і проведення днів донора, популярізацію добровільного безоплатного донорства.
 
 
"Почесний донор": заслуги і привілеї
     Безвідплатні донори в перспективі можуть претендувати на звання "Почесного донора України". Їм нагороджують тих, хто 40 разів здав кров або кров і тромбоцити. Другий варіант − 60 разів здати плазму.
    Існує і змішане донорство, коли через ті або інші обставини людина може здавати спочатку одно, а потім − інше". У цих випадках діють особливі способи підрахунку. Приміром, якщо людина здала кров 25 і більше разів, то для звання "Почесний донор України" йому буде досить зробити приблизно 15 донаций плазми: так, щоб в сумі вийшло 40 донаций. Якщо ж кількість донаций крові менше 25-ти, то плазму потрібне буде "досдать" до загальної суми в 60 донаций, тобто не менше 35 разів.
    Можливо, саме Ваша кров подарує життя людині, яка її терміново потребує. Адже люди, які віддають частку себе іншому, є справжніми громадянами своєї держави, низький уклін їм за таку добру і дуже потрібну справу задля одужання нації!
 
Приймай участь і рятуй чієсь життя!!!
Все залежить від тебе!!!
 
Ржевський Г.М.,
директор ННЦ виховної роботи і соціального розвитку

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook