Підвищення кваліфікації - один із аргументів високої майстерності викладачів факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК

16 червня 2021 року

     Місяць роботи в стінах університету завдяки вираженій і добре продуманій роботі керманича університету Станіслава Миколайовича Ніколаєнка дала свої позитивні результати в усіх напрямках роботи викладачів. Одним з таких ділянок роботи є підвищення кваліфікації викладачів, бо без постійного удосконалення своєї роботи, без отримання нових знань, без руху в ногу з новітніми технологіями неможливо передавати досвід студентам, навчати їх якісно просто неможливо.

     Викладачі факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК в цьому плані не відстають, а постійно нарощують і примножують свої знання.

     Так, протягом двох тижнів травня паралельно з проведенням навчального процесу доценти Володимир Василів, Михайло Муштрук, Віктор Сарана та Марія Жеплінська пройшли стажування в інституті продовольчих ресурсів НАН України під керівництвом д.т.н., професора Любомира Хомічака, який відомий не тільки і Україні, але й за кордоном своїми розробками в бурякоцукровому виробництві. У кожного викладача була своя програма стажування, в плані якої передбачені пункти, які найбільше цікавлять викладачів. Досвідчений професор ділився своїм досвідом роботи з доцентами Володимиром Василівим та Марією Жеплінською, теми яких передбачали удосконалення технологічних процесів з використанням електроіскрового оброблення та пароконденсаційної кавітації у цукровому виробництві. Доценти Віктор Сарана та Михайло Муштрук продовжують удосконалювати свої знання відповідно в області оптимізації параметрів машин і обладнання для переробки сільськогосподарської продукції та підвищення ефективності процесів синтезу жирів рослинного і тваринного походження у дизельне біопаливо. Результатом роботи всіх викладачів стали випускні роботи по темах дослідження, які отримали позитивні відгуки у керівника стажування. Кожен з викладачів отримав свідоцтво про підвищення кваліфікації, видане ННІ безперервної освіти і туризму НУБіП України. 

 

     Доценти Володимир Василів, Марія Жеплінська, старший викладач Микола Ніколаєнко та асистент Максим Гудзенко також побували на хлібопекарському підприємстві "Кулиничі", де ознайомилися з новітнім технологічним обладнанням для підготовки і переробки борошна - замішувача тіста, вистоювальної шафи, тунельної печі, різальної та упакувальної машин. Було відмічено, що постійно виробництво хлібопечення удосконалюється з впровадженням у виробництво нового обладнання, робота цехів автоматизується, підвищується безпека праці на підприємстві. 
 
 
 
 
   
     Ще один великий захід не обійшли повз своєї уваги наші викладачі, а саме сільськогосподарську виставку «АГРО-2021» у виставкову центрі "ВДНГ України". Для викладачів факультету завжди важливо бути в полі зору таких заходів, де можна налагодити контакти, поспілкуватися і отримати цікаву і нову інформацію та провести профорієнтаційну роботу. 

 
 
 
 
   
    10-11 червня доценти Володимир Василів, Михайло Муштрук та Марія Жеплінська прийняли участь в Міжнародній літній школі ЖАНА МОНЕ та круглому столі «ЄВРОПЕЙСЬКА ЗЕЛЕНА УГОДА ТА ЕКОНОМІКА ЗАМКНЕНОГО ЦИКЛУ: ВИКЛИКИ ДЛЯ УКРАЇНИ» в рамках проектів програми ЕРАЗМУС+ Центр Європейського Союзу Жана Моне з Циклічної та Зеленої Економіки та Жан Моне Підтримка Асоціацій EUforUA, де отримали неоціненну інформацію і досвід при спілкуванні з вітчизняними та іноземними колегами в галузі екологічності та безпечності харчової продукції, можливостей і потреб у харчових продуктах в майбутньому. 
 

      Ще один день був присвячений проведенню Міжнародної конференції "Європейські виміри сталого розвитку", на якому наш університет представила доцент Марія Жеплінська з доповіддю про цілющі і корисні властивості медової води, продемонструвала проведені експериментальні дослідження та розповіла про нову спеціальність на факультеті харчових технологій та управління якістю продукції АПК 229 "Громадське здоров'я" - єдину такого роду в Україні, запросила до співпраці всіх присутніх та на навчання одного з доповідачів заходу. Тому обмін досвідом на таких зустрічах є унікальною можливістю також підвищити свою кваліфікацію і бути ще більш обізнаним в економічній, екологічній, медичній та технічній сферах. 

 
     
     Професор Ігор Паламарчук проходить зараз наукове стажування за напрямом «Низькотемпературні процеси та обладнання для переробки та зберігання сільськогосподарської продукції» на кафедрі обладнання переробних і харчових виробництв ім. професора Ф.Ю. Ялпачика в Таврійському державному агротехнологічному університеті імені Дмитра Моторного.

      А доцент Зінаїда Бурова пройшла недавно міжнародне дистанційне стажування в Латвійському Університеті наук про життя та технологій (Latvia University of Life Sciences Technologies) за програмою підвищення кваліфікації «Закордонний досвід в епоху цифрової освіти. Нові та інноваційні методи навчання» (International experience in the era of digital education. New and innovative teaching methods). В рамках цього заходу вона ознайомилась з європейським підходом до впровадження статистичних та економетричних методів оцінювання якості освітнього процесу на наукової діяльності. Провідні професори з Латвії також поділились досвідом щодо сучасних методів викладання та оцінювання у вищих навчальних закладах, компетентнісного підходу та формування фахових навичок у студентів в епоху широкого застосування цифрових технологій, організації ефективного онлайн навчання в умовах пандемії Covid-19.

 
     Законом України «Про освіту», затвердженим Верховною Радою України в 2017 році, запроваджено нову систему підвищення кваліфікації, що передбачає збільшення та розширення можливостей науково-педагогічних працівників для вдосконалення педагогічної майстерності та професійного зростання впродовж усього життя. Тож проходячи підвищення кваліфікації, кожен з нас покращує свою майстерність, досконалості якої немає меж.

  Марія Жеплінська

Доцент кафедри процесів і

обладнання переробки продукції АПК
Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook