Трансфузіологія та анестезіологія від А до Я: на кафедрі хірургії і патофізіології імені академіка І.О. Поваженка відбувся семінар з майстер-класами для практикуючих лікарів ветеринарної медицини

12 червня 2021 року
11 червня, в п'ятницю, на факультеті ветеринарної медицини НУБіП України відбулася подія, яка зібрала ветеринарних фахіців з багатьох регіонів нашої держави, зокрема, Києва, Одеси, Житомира, Полтави, Дніпра та Харкова - семінар з майстер-класами для практикуючих лікарів ветеринарної медицини «ТРАНСФУЗІОЛОГІЯ та АНЕСТЕЗІОЛОГІЯ».

Даний захід був організований співробітниками кафедри хірургії і патофізіології ім. акад. І.О. Поваженка та був би неможливим без спонсорської допомоги в його організації відомих компаній, які спеціалізуються на реалізації ветеринарних лікарських препаратів (УВТ - в особі Ольги Молдован, Elanco - в особі Юрія ЩербаняHeelVet - в особі Інни Тацюк), обладнання для діагностики та лікування тварин (МедЕксім - в особі Романа Андрійця), товарів для гемотрансфузії та організації банків крові (RedMed - в особі Максима Костенка), експрес-тестів для діагностики інфекційних хвороб тварин (VetZooMag - в особі Анни Донець), обладнання для ветеринарної практики (УкрВет - в особі Ярослава Клименка), що дозволило провести семінар на високому рівні.

На семінарі були присутні близько 80 лікарів ветеринарнї медицини: лекційну частину секційної роботи відвідали всі учасники заходу, майстер-класи - 25 учасників. 

На початку семінару з вітальним словом виступили заступник декана ФВМ НУБіП України Василь Бенидиктович Данілов та академік НААН Анатолій Йосипович Мазуркевич, чиї щирі промови надихнули учасників заходу на плідну працю.

Лекційні та практичні частини майстер-класів було проведено в двох секціях. Модератором секції «ТРАНСФУЗІОЛОГІЯ» виступив Олексій Єгоров, аспірант кафедри, а на секції «АНЕСТЕЗІОЛОГІЯ» – Віктор Дорощук, доцент кафедри.

На секції «ТРАНСФУЗІОЛОГІЯ» завідувачем кафедри Миколою Малюком були зачитані чотири лекції: «Організація Банку крові тварин. Обладнання та витратні матеріали для гемотрансфузії»«Пошук донора (критерії підбору). Визначення сумісності крові: як уникнути помилок», «Особливості переливання крові у собак. Відбір крові, зберігання та виготовлення препаратів з неї» та «Особливості переливання крові у кішок. Відбір крові, зберігання та виготовлення препаратів з неї». В цій секції також виступили Орест Добровольський, представник компанії HeelVet, з доповіддю «Комплексні біорегуляційні препарати TM HeelVet в практиці ветеринарного лікаря»Дмитро Вакуленко, лікар ветеринарної медицини, з доповіддю «Сималджекс. Історія з досвіду практичного використання», та Анна Донець, фахівець мережі ветеринарних аптек VetZooMag, з доповіддю «Використання експрес-тестів у діагностиці захворювань домашніх тварин».

На секції «АНЕСТЕЗІОЛОГІЯ» доцентом кафедри Павлом Солоніним була зачитана лекціяна тему «Знеболення у собак і кішок: теоретичні основи від А до Я»Катерина Івницька, лікар ветеринарної медицини, зробила доповідь на тему «Неінгаляційний наркоз та моніторинг стану пацієнта: на що звертати увагу при виборі анестетика», а аспірант кафедри Дмитро Коваленко – доповідь на тему «Інгаляційний наркоз та моніторинг стану пацієнта: вибір стратегії та контроль проведення». Також виступили Ніла Бабкіна, науковий консультант компані БіоТестЛаб з доповіддю «Продукт РЕЛАКС» та Люба Деткович, лікар ветеринарної медицини компанії Arterium,  яка виступила з доповіддю «Продукт РЕЛАНІЯ. Сучасний підхід до аналгезії».

 

На практичному майстер-класі секції «ТРАНСФУЗІОЛОГІЯ» професору Миколі Малюку допомагали лікар ветеринарної медицини, асистент кафедри Віталій Олійник та аспірант кафедри Олексій Єгоров. Учасники майстер-класу познайомилися та попрацювали з обладнанням, що використовується у банку крові тварин, навчилися підбирати донора, правильно відбирати кров, визначати її групу, отримувати плазму та еритроцитарну масу, проводити гемотрансфузію та контролювати стан тварини-реципієнта.

 

Практичний майстер-клас секції «АНЕСТЕЗІОЛОГІЯ» проводили доценти кафедри Віктор Дорощук та Павло Солонін, а також аспірант Дмитро Коваленко. Учасники майстер-класу познайомилися та попрацювали на анестезійному обладнанні для інгаляційного наркозу, проводили премедикацію тварини, дізналися особливості інтубації та підключення тварини до апаратури, контролю за станом пацієнта, а також виходу з наркозу. Аналогічно було показано та використано обладнання для неінгаляйного наркозу.

Учасникам семінару було наочно продемонстровано обладнання діючого банку крові тварин кафедри.

Під час майстер-класів учасникам обох секцій проведено практичну демонстацію дії кровоспинного засобу LohmaSeal. Презентацію провів Леонід Репецький, представник компанії Maksypharma.

Завершення майстер-класу з гемотрансфузії увінчалося переливанням крові коту, якого власники принесли в клініку факультету безпосередньо під час заходу, щоб врятувати життя. Зробити це вдалося, що для всіх присутніх стало беззаперечним доказом дієвості такого методу лікування тварин, як гемотрансфузія.

Після майстер-класів була проведена коротка сесія «Питання-Відповіді», по завершенню якої учасникам семінару були урочисто вручені іменні сертифікати.

Олексій Єгоров,

Юрій Харкевич

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook