Шлях до міжнародної співпраці: відбувся Міжнародний вебінар «Water-Food-Climate Nexus» між Університетом Вагенінген і НУБіП України

10 червня 2021 року
     Міжнародна співпраця з університетами є важливим кроком до отримання нових знань та практичного досвіду, без якого не можливо досягти значних результатів у науковій та освітній сферах. Співпраця і є тим шляхом, який спонукає наукову спільноту до самовдосконалення та сприяє розвитку наукового потенціалу університету.
 
     З метою посилення міжнародної співпраці між Університетом Вагенінген (WUR, the Netherlands) та Національним університетом біоресурсів і природокористування України 9 червня 2021 року був проведений спільних міжнародний вебінар «Water-Food-ClimateNexus», організаторами якого стали дві сторони: зі сторони НУБіП України – проректор з науково-педагогічної роботи, міжнародної діяльності та розвитку Вадим Ткачук, доцент кафедри екології агросфери та екологічного контролю Віта Строкаль; зі сторони WUR – доктор, старший радник Європейської дослідницької та освітньої програми, менеджер з міжнародних відносин Східної Європи Ваня Сімеонова (Vanya Simeonova), доктор групи Водних систем та глобальних змін Марина Строкаль (Maryna Strokal).
 
     Основним завданням даного вебінару було виявити можливості майбутньої співпраці у розрізі наукових досліджень, обміном знань та практичного досвіду, проведенні міжнародних стажувань, написанні спільних проектів в рамках обміну студентами. Виходячи із завдань, програма міжнародного вебінару була розділена на три секції: перша передбачала знайомство з WUR та НУБіП України; друга – можливості співпраці у наукових дослідженнях, третя – можливості обміну студентами у освітньому процесі. Зі вступними словом виступили: голландський радник з сільського господарства В Україні Reinoud Nuijten; менеджер з міжнародних відносин Східної Європи Університету Вагенінген Vanya Simeonova; проректор з науково-педагогічної роботи, міжнародної діяльності та розвитку НУБіП України Вадим Ткачук.
 
     У другій секції з науковими доповідями зі сторони НУБіП України виступили: директор навчально-наукового центру міжнародної діяльності Олександр Лабенко (Agricultural practicies in Ukraine), доцент кафедри аналітичної, біонеорганічної хімії та якості води Лариса Войтенко (Climate change and water quality: forecasting for Ukraine); зі сторони WUR – dr. Saskia Visser (Knowledge base program on Sustainable Land Use), dr. Maryna Strokal (Integrated modelling of water pollution worldwide), prof. Fulco Ludwig (Water-food-climate nexus - global perspective).
 
 
     У роботі вебінару, зокрема у дискусіях та обговоренні, активно приймали участь науковці та аспіранти обох університетів, зокрема з НУБіП України – доценти кафедри екології агросфери та екологічного контролю Марина Ладика, Євгеній Бережняк, Ірина Рубежняк, Людмила Вагалюк, здобувачі наукового ступеня доктора філософії зі спеціальності «Екологія» – Анна Ковпак, Марія Павловська.
 
     Третя секція розпочалася із наукової доповіді dr. Peter Vermeulen про можливостей навчання в аспірантурі на базі Університету Вагенінген (WIMEK PhD program in WUR). Продовжила дискусію dr. Vanya Simeonova, яка чітко продемонструвала основні вимоги до написання проектів (EU grants for the WUR-UA collaboration).
 
     Слід зазначити, завдяки симбіозу дискусій та пропозицій були окреслені наступні потенційно можливі кроки співпраці WUR-НУБіП України: обговорити можливості організації воркшопів й вебінарів щодо обміну знаннями у сфері «water-food-soil-climate change» та тренінгів щодо написання спільних проектів у науковій та освітній сфері (Horizon-2020, Erasmus+), також у рамках спільних наукових думок обговорити можливості написання спільних статей. Важливим є той аспект, що співпраця між WUR-НУБіП України триває уже більше 12 років, і ми сподіваємося що й надалі у спільному поєднанні зусиль зможемо досягти розвитку наукових ідей та отримати наукові результати й здобутки у науковій та освітній сферах.
 
     Хочемо подякувати всім учасниками вебінару, зацікавленим науковцям, аспірантам та педагогам, які виявили бажання прийняти участь та долучилися до обговорень.
 
Віта Строкаль,
доцент кафедри екології агросфери

та екологічного контролю 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook