В рамках спеціальних навчань рятувальники ДСНС відпрацювали алгоритм реагування на резонансні надзвичайні ситуації

7 червня 2021 року
Державна служба України з надзвичайних ситуацій

 На території навчально-тактичного полігону Міжрегіонального центру швидкого реагування ДСНС, що на Сумщині, відбулись спеціальні навчання з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій із залученням пожежної, аварійно-рятувальної, а також іншої спеціальної техніки та авіаційних засобів.

У ході навчань рятувальники відпрацювали повний спектр заходів з розвідки місця надзвичайної ситуації, пошуку та евакуації постраждалих, надання їм домедичної допомоги, ліквідації наслідків НС, тощо. Роботи проводились на різних навчальних місцях, що відповідають найбільш резонансним викликам для особового складу ДСНС. Зокрема, рятувальники відпрацювали ліквідацію вибуху з послідуючим руйнуванням конструкцій, евакуацією постраждалих із застосуванням авіаційної техніки – вертольоту ЄС-225 «Супер Пума», розгорнули сортувальний майданчик для постраждалих, а також продемонстрували роботу із деблокації потерпілих під час ліквідації наслідків ДТП з використанням специфічного обладнання, яким укомплектовані спеціальні аварійно-рятувальні машини ДСНС.

Крім того рятувальники ліквідовували наслідки аварійного приземлення літака Ан-26, пілот якого доповів диспетчеру про невихід правої основної стійки шасі за 10 км від злітно-посадкової смуги при заході на посадку, загасили пожежу на відкритому технічному майданчику промислового підприємства за допомогою пінної атаки, а також продемонстрували роботу зведеного загону та авіації Служби порятунку у ході гасіння умовної масштабної лісової пожежі. Так, для гасіння було залучено пожежний літак АН-32П та вертоліт Мі-8 з водозливним пристроєм. Для координації дій залучених наземних сил і авіаційних засобів було задіяно повітряний пункт управління на базі вертольоту ЄС-145.

Роботи на цій локації особливо актуальні у весняно-літній період та потребують постійного вдосконалення з боку усіх учасників гасіння пожеж у природних екосистемах. Свої навички також показали піротехніки, зведена група екстреної психологічної допомоги та кінологічна служба ДСНС. В рамках спеціальних навчань також було продемонстровано роботу пересувного пункту управління, ознайомлено присутніх із сучасними зразками пожежно-рятувальної і спеціальної техніки, комплектом масової деконтамінації та елементами мобільного госпіталю ДСНС, розгорнутого на полігоні, тощо.

«Кожен рік ми збираємося на комплексне навчання, на яке залучаємо всі підрозділі МВС. Сьогодні це були навчання на базі Державної служби з надзвичайних ситуацій. Я хочу, щоб кожен подивився, як ми укріпилися за останні роки, яку техніку використовуємо. Залучаємо літаки, вертольоти, дрони, спеціальні 8-тонні пожежні машини, кінологів. Коли подивишся на якусь велику пожежу, ситуацію із вибухами або терактом, то на місці пригоди завжди відчувається метушня. Мета цих навчань, щоб в метушні була логіка дій, і кожна служба її відпрацювала», - сказав Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

Своєю чергою, Голова ДСНС Микола Чечоткін зазначив: «Для нас важливо відпрацювати як практичні дії наших рятувальників, так і їхню взаємодію з Нацполіцією, Нацгвардією, лісовим та газовим господарствами. Вважаю, що мета навчань досягнута і питання відпрацьовані».

IMG_5004.jpg

IMG_5014.jpg

IMG_5067.jpg

IMG_5025.jpg

IMG_5028.jpg

IMG_5035.jpg

IMG_5038.jpg

IMG_5081.jpg

IMG_5102.jpg

IMG_5137.jpg

IMG_5172.jpg

IMG_5407.jpg

 

Джерело: Державна служба України з надзвичайних ситуацій. https://www.dsns.gov.ua/ua/Ostanni-novini/125076.html

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook