День університету: Урочиста Академія

28 травня 2021 року

     Урочиста Академія, присвячена 123-й річниці НУБіП, зібрала представників законодавчої і виконавчої влади, зарубіжних партнерів, численних випускників, членів вченої та наглядової рад університету, ради роботодавців та представників відокремлених підрозділів вишу.

  

 

   Вітаючи її учасників, ректор університету Станіслав Ніколаєнко зазначив: міцні традиції згуртовують державу і кожний колектив. До таких традицій належить і День університету. Адже розумна людина завжди пам’ятає, що вона нащадок минулого, але є одночасно і батьком майбутнього.
 
     Наш славний колектив – унікальний і неповторний, як і місце його розташування – Голосіїв, де колись кияни голосували за Князя Київського, де віками існували християнські храми і проживав владика Петро Могила. На землі, яка полита кров’ю наших студентів-захисників Києва у 1941 році, про що свідчить монумент Слави, на якому навіки стоїть студент-агрохімік Микола Скиба, тримаючи в одній руці гвинтівку, в іншій – колоски хліба!
     За роки, що минули, із стін університету вийшло майже 150 тисяч випускників, які по всьому світу – від Китаю до Польщі, Нігерії та Німеччини і Кіпру, В’єтнаму і Казахстану – уславили нашу alma matir.
 
    Сьогоднішня 123-тя річниця відзначається в особливих умовах: більше року Україна і весь світ живуть в умовах пандемії, продовжив ректор. Ця ситуація заганяє нас все глибше в цифровий світ, причому не надаючи права вибору, оскільки основним правом став термін «коронавірус». Цей безликий правитель світу став вище любого парламенту чи уряду. Ми бачимо його згубний вплив на молодь, коли окремі студенти не бажають повертатися до реального навчання, мотивуючи це тим, що дистанційно навчатися більш комфортно. Колектив університету шукає вихід із цієї ситуації, реагує на зміни. Ми виковуємо свій меч на ковальні необхідності. Одним з перших в Україні НУБіП організовано перейшов на дистанційне навчання, зумів втримати навчальний і дослідницький процеси. Попри все зусиллями викладачів та співробітників в цьому році вдалося тільки не збавляти обертів, а навпаки – дещо і посилити свої позиції в Україні і світі.
 
    Так, за наслідками загальнодержавної наукової атестації університет отримав високі оцінки і став фактично третім в Україні, на 10 позицій піднявся у міжнародному рейтингу QS. Наші студенти вибороли майже чотири з половиною десятки призових місць в конкурсах наукових робіт. Найкращі серед них Валерія Улько, Тетяна Гайдученко, Ангеліна Волощук, Володимир Кравець, Владислав Сержан, Маргарита Гулян, Катерина Пронішина, Аліна Гаврилко та інші. Такі досягнення вони здобули завдяки наполегливій праці викладачів, серед яких найкращими ними були визнані Белла Голуб, Віктор Маурер, Анатолій Бикін, Наталія Слободянюк, Надія Давиденко, Микола Стегней, Любов Шимко та інші.
 
     Попри економічну скруту, війну на Сході разом із бізнесом продовжуємо зміцнювати матеріально-технічну базу. І до Дня університету введено в дію десяток лабораторій і сучасних аудиторій, а Центр аквакультури, який ми сьогодні відкрили, стане одним із найкращих в Україні.
     Ми пам’ятаємо слова Михайла Грушевського: добре робити історію, важливіше, ніж гарно писати її! Тому рівняємося на тих, хто не словом, а ділом творив університет. Не випадково ми заснували Алею Слави, а нинішній урочистий день розпочали із покладання квітів до погрудь засновників університету.
 
     Без сумніву, гордістю і візитівкою кожного вишу є його славні випускники. Можемо сьогодні із гордістю назвати кращих з них – Івана Плюща, Олександра Мороза, Анатолія Швиденка, Леоніда Козаченка, Юрія Мельника, Івана Уса, Михайла Зубця, Володимира Лапу, Валерія Самоплавського, Аліну Бондаренко, Олександра Ярему, Миколу Васильченка та багатьох інших.
 
     Пишається виш і вченими, кращі з яких – Валерій Кашпаров, Семен Танчик, Віталій Лисенко, Іван Ковальчук, Андрій Білоус, Микола Малюк, Микола Чаусов, Юрій Ромасевич, Микола Лазарєв, Віктор Ладиченко – вносять вагомий внесок у розвиток вітчизняної науки. За минулий навчальний рік вченими НУБіП здійснено майже на 60 млн грн наукових досліджень, підготовлено 2,5 тис статей у міжнародних виданнях, у т.ч. 740 у базах Scopus та WoS.
 
     В оновленій Європейській Великій Хартії університетів зазначається, що нині університети несуть відповідальність за взаємодію і реагування на всі виклики світу для того, щоб принести користь людству та своїм народам, яким вони мусять служити! (Своїм, а не чужинцям. Це я про землю і деякі реформи! – зазначив ректор).
     При цьому наукова і моральна автономія залишається характерною рисою будь-якого університету і необхідною умовою виконання своїх обов’язків перед суспільством. Створюючи і поширюючи нові знання, університети ставлять під сумніви всі догми і усталені доктрини, заохочують критичне мислення студентів і дослідників. Академічна свобода – це їхня життєва сила, а відкрите наукове дослідження і діалог – їхнє джерело!
 
     Нині земну цивілізацію чекають надсерйозні виклики. Це і небачена пандемія, серйозні екологічні проблеми. Крім того, в наш світ могутньо увірвався штучний інтелект. За висновками Стюарта Расселаце потужне цунамі, яке загрожує не лише позбавити людей роботи, людським стосункам, а й усьому світу. Конфлікт між людьми і машинами є занадто ймовірним, а результати його – непередбачуваними. Розвиток штучного інтелекту може привести до появи надлюдського штучного інтелекту, появи створінь, могутніших за людину.
     Як діяти, які треба скоординовані кроки всіх вчених, щоб штучний інтелект не мав влади над нами? Як захиститись від пандемії? На ці питання вчені, дослідники мусять давати відповіді найближчим часом.
 
     Ведучи сьогодні мову про історичне минуле нашої alma mater хочу зауважити, що у нас, напевно, є всі підстави говорити про дещо раніший час його заснування. Так, за історичними джерелами ННІ лісового та садово-паркового господарства бере витоки із Інституту сільського господарства і лісівництва в Маримонті (Польща), заснованого в 1840 році. Тому пропоную створити компетентну комісію для ретельного вивчення даного питання та встановлення більш точної дати заснування нашого колективу.
 
     Завершуючи, Станіслав Ніколаєнко ще раз торкнувся спільних завдань. Так, навчання, напевне, все більше і більше буде ставати комбінованим, посилиться самостійна навчальна складова. Уваги потребує гостра потреба пошуку технічних комбінацій очних і дистанційних занять, нових методик їх проведення, психолого-педагогічних методів адаптації наших студентів і викладачів. На часі – і перебудова дослідницького процесу, більш сміливий вихід вчених університету до проблем бізнесу, реального життя, міжнародної співпраці. Ці та інші стратегічні цілі вимагають від нас злагодженості, дружньої, свідомої, дисциплінованої діяльності.
 
     НУБіП сьогодні, безумовно, один з кращих вишів країни, вітаючи колектив, зазначив міністр агарної політики та продовольства Роман Лещенко. І я в цьому переконуюсь щоразу, коли відвідую його нові лабораторії і аудиторії, знайомлюся з інноваційними розробками його вчених. 123-річчя дуже знаковий вік: 1, 2, 3 – і новий зліт. Міністерство агарної політики та продовольства у свою чергу покладає на університет великі надії, зокрема на його наукову школу і кадри, які тут готують.
     Випускник нашого університету, голова Верховної Ради України двох скликань Олександр Мороз відмітив: я відвідав багато країн і багато вишів, тож можу сказати з впевненістю – НУБіП не просто серед кращих, він – найкращий!
 
     Державний секретар Кабінету Міністрів України Олександр Ярема передав колективу вітання від Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля та вручив цінні подарунки директору Бобровицького фахового коледжу НУБіП Ользі Гордієнко, доцентам Володимиру Завгородньму (кафедра технології зберігання, переробки та стандартизації продукції рослинництва), Лілії Паньковій (кафедра цивільного та господарського права) і Тетяні Собченко (кафедра статистики та економічного аналізу). І від себе, як випускника НУБіП, додав: тут не тільки дають грунтовні фахові знання, й розуміння, як досягати вершин.
 
     Голова ради роботодавців університету Валерій Адамчук передав вітання від всієї Президії НААНУ і її президента (до речі, випускника нашого університету) Ярослава Гадзала та вдячність роботодавців за співпрацю, адже сьогодні всі навчальні програми формуються з урахуванням потреб виробників. 
     Президент НАПНУ Василь Кремень відмітив здобутки нашого вишу і побажав подальшого розвитку, а значить – розвитку аграрного сектору України і всієї нашої країни.
 
     Заступник голови наглядової ради НУБіП, директор ТОВ «Агрофірма «Колос» Леонід Центило відмітив: університет успішно відповідає на виклики аграрної сфери і нові, які перед нами поставила світова пандемія коронавірусу. А значить робить свій внесок у розвиток нашої країни.
 
     Ще один випускник нашого вишу, колишній віце-прем’єр-міністр України з аграрних питань Леонід Козаченко зауважив: сьогодні у світі голод страшніший ковіду, а тут, в Голосієві, кують зброю проти цього зла.
 
     Вітаючи alma mater, нобелівський лауреат Анатолій Швиденко висловив переконання, що НУБіП стане в один ряд з Оксфордом і Сорбоною. Запорука цього – історія нації, її менталітет та інтелектуальна сила.
 
     Колектив університету привітали і ректори провідних українських вишів – Іван Грищенко (Київський національний університет технологій та дизайну), Володимир Снітинський (Львівський НАУ), наші колеги – декан факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК Лариса Баль-Прилипко, директор Бобровицького фахового коледжу Ольга Гордієнко і голова Студентської організації НУБіП Дмитро Кушпій.
 
     Вітання надійшли і з-за кордону – від ректора Варшавського університету наук про життя Міхала Засади, проректора Чеського університету наук про життя в Празі Міхала Лоштака, заступника декана з міжнародних програм Девіда Акера (Університет штату Айова, США), директора Інституту сільськогосподарського розвитку в транзитних економіках Томаса Глаубена (Німеччина), декана факультету сільського господарства Університету прикладних наук Анхальдт Єлени Кашнатової (Німеччина).
 
     Голова наглядової ради університету Микола Томенко долучився до вітань та вручив відзнаки Міністерства освіти і науки України. За багаторічну сумлінну працю, вагомий особистий внесок у підготовку висококваліфікованих спеціалістів та плідну науково-педагогічну діяльність нагрудними знаками «За наукові та освітні досягнення» відзначено завідувача кафедри землеробства та гербології Семена Танчика і професора кафедри годівлі тварин та технології кормів Володимира Отченашка, «Відмінник освіти» – декана факультету інформаційних технологій Олену Глазунову, професора кафедри таксації лісу та лісового менеджменту Романа Василишина, доцента кафедри технології м̓̕ясних, рибних та морепродуктів Наталію Слободянюк, Грамотою МОН – професора кафедри генетики, селекції і насінництва Ганну Ковалишину і доцента кафедри технічного сервісу та інженерного менеджменту Івана Роговського, Подякою – декана факультету землевпорядкування Тараса Євсюкова і доцента кафедри технологій виробництва молока та м’яса Івана Чумаченка.
 
     Наш НУБіП – університет живий, він живо реагує на зміни у світі, тому одним з найперших відреагував на нові реалії, пов’язані зі світовою пандемією і перейшов на змішану форму навчання, зазначив Микола Томенко. Він виконує і просвітницьку місію, адже молодь повинна знати свою країну, своє коріння.
 
     А на завершення Урочистої Академії її учасникам презентували оновлені герб і прапор Національного університету біоресурсів і природокористування України.
  
 
 

Ірина Кушніренко 


Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook