Лабораторне заняття у бджолиному раю

28 травня 2021, 1:21

      Ми з нетерпінням чекали закінчення карантину, щоб приступити до навчання у звичному режимі. І ось нарешті настав цей час, коли ми прийшли на лабораторне заняття з дисципліни «Технологія виробництва продукції бджільництва», яке відбувалося у «бджолиному раю» на Голосіївській пасіці.

     Метою нашого заняття було ознайомитися з правилами огляду та складом бджолиної сім’ї, а також вивчити особливості будови вуликів на навчальній пасіці.

     На початку заняття, наш викладач Войналович Микола Володимирович, провів інструктаж з техніки безпеки при роботі з бджолами, наголосив на тому, що огляд бджолиних сімей рекомендується проводити у теплу сонячну погоду, ставати позаду або збоку вулика та не робити різких рухів під час огляду.

    Перед початком робіт, Микола Володимирович показав як правильно потрібно розпалити димар, оскільки без нього не рекомендується проводити огляд бджолиних сімей.

      Після цього ми рушили на пасіку, де звернули увагу на особливості будови вуликів в яких утримуються бджолині сім'ї на навчальній пасіці, всі вулики належать до корпусних, їх зручно оглядати та перевозити на медозбір.

    Відкривши вулик, ми побачили весь “внутрішній світ” бджолиної сім'ї, а саме стільники на яких знаходиться бджолиний та трутневий розплід різного віку, запаси корму - перга та мед.

      При огляді бджолиних сімей ми вчилися правильно оглядати стільники та шукати на них матку. Микола Володимирович навчав, що легше це робити ясного, теплого дня, коли більшість бджіл знаходяться в польоті. Гніздо розбирають обережно, не зловживаючи димом. Як правило, матка перебуває на стільнику, де є щойно відкладені яйця й відполіровані комірки. Не знайшовши матки одразу, рамки оглядають вдруге. Якщо ж і на цей раз матку не вдалось відшукати, огляд повторюють через 1—2 год. Стільник з маткою відставляють убік або переносяться у спеціальний ящик.

     В процесі огляду бджолиних сімей, ми звертали увагу на забезпечення їх вуглеводним та білковим кормом. Ми навіть змогли скуштувати маточне молочко та бджолине обніжжя. Микола Володимирович розповів що всі продукти бджільництва надзвичайно корисні для людського організму.

       Заняття було змістовне, цікаве та пізнавальне, дякуємо Миколі Володимировичу за отримання нові знання та чудові емоції.

Дойчева Юлія, Нижник Діана
студенти 2 курсу стн факультету тваринництва
та водних біоресурсів

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook