ХІІ міжнародний навчально-практичний курс «Радіоактивність та ядерна енергетика» 2021. Цьогоріч теж online, але не менш успішно

23 травня 2021 року
Національний університет біоресурсів і природокористування України разом з Університетом Вагенінгена (Нідерланди) ось уже 12 років підряд організовує спільний навчально-практичний курс на тему «Радіоактивність та ядерна енергетика» англійською мовою. Звісно, загальний карантин, пов’язаний з пандемією, не обійшов і цей проект. З минулого року вся активність, а це лекції, практичні заняття, воркшоп з міжкультурного спілкування, групова робота і консультації з науковими керівниками – перейшла на простори мережі Internet. Ще рік тому нам здавалося, що все це тимчасово і, невдовзі, ми повернемося до звичного формату, а тепер маємо вже другий курс, що успішно відбувся для майже шестидесяти студентів з двох університетів.

Цього року приймали участь на курсі 21 студент з України і 37 – з Нідерландів. За півроку до його початку ми з колегами Йоукі Дікстра та Солен Ле Клех розпочали підготовку. Були вирішені всі організаційні питання: розроблена комбінована навчальна програма відповідно до запитів цьогорічного курсу, забезпечений належний рівень надання теоретичної, наукової та практичної інформації.
10 травня в понеділок вступна лекція від кураторів курсу дала старт роботі!

Студенти отримали інформацію про програму курсу та як буде організована робота цього року. Їх чекали два тижні напруженої роботи в складі одної з трьох міжнародних груп та вивчення матеріалів по одному з 10 обраних напрямків для своєї підгрупи, а саме: вимірювання радіоактивності, вплив іонізуючого випромінювання на людину, вплив іонізуючого випромінювання на екосистеми, політика у сфері ядерної енергетики, соціальна думка про ядерну енергетику, переробка та збагачення урану, ядерні відходи та їх переробка, розвиток технологій в ядерній енергетиці, ядерна безпека, законодавство у сфері ядерної енергетики. Заплановані на весь період курсу кілька сесій групової роботи та обговорень з науковими керівниками повинні були допомогти студентам у створенні плану наукового пошуку та оформленні фінальної п’ятнадцяти хвилинної презентації від кожної з 10 підгруп.
Наступну лекцію на тему: «Основи випромінювань» ми заслухали від Йоукі Дікстра.

Далі був цікавий воркшоп з Ангелою Пачау, що дозволив студентам з обох університетів ближче познайомитися та дізнатися більше про особливості національної культури та спілкування.

Після обіду робота продовжилась лекцією від професора Університету Утрехта Віма Тюкенбурга щодо наслідків аварії на АЕС Фукусіма-1.

Звершився перший день двогодинною груповою роботою.
У вівторок 11 травня було проведено дві лекції та перша сесія з науковими наставниками щодо плану досліджень. Дік Кернс, менеджер по декомісії єдиного атомного реактору в Нідерландах поділився досвідом в лекції на тему: «Від атомної електростанції до зеленої галявини». Дуже цікавий досвід, зважаючи на майбутнє виведення з експлуатації більшої частини атомних реакторів України через закінчення строків експлуатації.

Наступною була лекція Джепа Харта з NRG на тему «Технологічні аспекти атомної енергетики».

Двотижнева програма є дуже напруженою, адже крім лекцій, також є групова робота і практичні заняття. На груповій роботі студенти працювали над розкриттям обраної теми, формуванням плану дослідження та завдань, створенням практичної розрахункової частини та оформленням фінальної презентації запланованої на останній день курсу, п’ятницю 21 травня.
Також на цей тиждень були заплановані ще лекція від Патріції Бекуіс на тему «Вплив іонізуючого випромінювання на живі організми» та ще один воркшоп від Анжели Пачау, що допоміг налагодити групову роботу, шляхом формування трьох золотих правил, дотримання яких дозволить ефективно працювати в команді.

  

  

  

  

Перше тригодинне практичне заняття про те як правильно проводити радіоекологічну оцінку території відбирати та готувати зразки ґрунту і рослинності до вимірювань, працювати на дозиметричних та радіометричних приладах було проведено старшим викладачем кафедри загальної екології, радіобіології та безпеки життєдіяльності Іллєнком Володимиром. Заняття поєднало в собі теоретичну частину, відеоматеріали з детальним описом процедур відбору проб та вимірювань та практичних розрахунків за отриманими результатами.

В кінці першого тижня роботи, студенти оформили план дослідження та завдання у вигляді постерів. Далі всі учасники брали участь у обговоренні та допомагали один-одному покращити дослідження шляхом питань та коментарів до завантажених на онлайн платформу курсу.

Другий тиждень видався не менш цікавим та завантаженим. Розпочали ми з лекцій від старшого викладача кафедри загальної екології, радіобіології та безпеки життєдіяльності Олени Паренюк на тему: «Політика та громадська думка щодо ядерної енергетики», яка викликали у студентів жвавий інтерес та дискусію.

Лекція професора, директора інституту сільськогосподарської радіології Валерія Кашпарова була присвячена загальній науковій характеристиці зони відчуження Чорнобильської АЕС, як унікального полігону для проведення досліджень поводження радіоактивних ізотопів у навколишньому середовищі.

Наступний день розпочали лекцією Сергія Мирного щодо характеристики аварії на ЧАЕС з боку учасника ліквідації. Сергій поділився своїми спогадами про весну 1986 року, коли проходила найактивніша фаза ліквідації наслідків аварії за участі військових та спецтехніки.

Завершив лекційну частину курсу виступ професора кафедри загальної екології, радіобіології та безпеки життєдіяльності Ігоря Гудкова. Він зупинився на радіаційній ситуації в Європі, Україні, Києві та на території університету. Також дав оцінку впливу радіаційних аварій та перспектив повернення територій, що зазнали забруднення радіонуклідами до господарського використання.

А вже після обіду учасники курсу відвідали Зону відчуження Чорнобильської АЕС. Це була дуже цікава онлайн подорож, яку організували співробітники Чорнобильтур на чолі з Сергіє Мирним. За 3 години ми відвідали найважливіші туристичні місця зони, місто Прип’ять, Чорнобиль та проммайданчик станції.

В середу 19 травня відбулося тригодинне практичне заняття від співробітників лабораторії якості довкілля RIKILT університету Вагенінгена. Заняття стосувалося забезпечення радіаційної безпеки продуктів харчування та організації моніторингу вмісту радіоактивних ізотопів у продукції сільського господарства. Також цього дня пройшла зустріч груп з науковими керівниками.

Передостанній день курсу пройшов у груповій роботі. Студенти закінчували останні приготування перед фінальною презентацією. В кінці дня відбулася інтерактивна зустріч з кураторами курсу, на якій ми обговорили роботу цього року та провели опитування серед учасників проекту.

Найцікавішим для координаторів та найтривожнішим для студентів є завершальний день курсу, адже групи студентів мають захистити звіти і отримати свої оцінки. Від роботи в групі, її ефективної презентації, повноти викладу матеріалу залежить результат.

Захист звітів дав можливість усім учасникам курсу успішно завершити цей двотижневий марафон.
Організатори висловлюють щиру подяку всім, хто приймав участь у роботі та організації цьогорічного курсу. Бажаємо всім бути здоровими та успішними! До нових зустрічей наступного року.

Володимир Іллєнко,
координатор ХІІ міжнародного навчально-практичного курсу
«Радіоактивність та ядерна енергетика»

 


Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook