Глобальні виклики для індустрії гостинності: економіка, менеджмент, дорадництво

26 травня 2021 року
    18-19 травня 2021 року відбулась визначна подія – Міжнародна конференція «Глобальні виклики для індустрії гостинності: економіка, менеджмент, дорадництво», присвячена 20-річчю кафедри туристичного та готельно-ресторанного бізнесу і консалтингу ННІ неперервної освіти і туризму НУБіП України.

       Конференція об’єднала 72 провідних вчених, спеціалістів, експертів - друзів кафедри з України (23 заклади вищої освіти), Польщі, Латвії, Німеччини, Португалії, Нідерландів та Сполучених Штатів Америки, випускників кафедри із 23 надала можливість висловити свої привітання з нагоди 20 – тирічного ювілею та багаторічної плідної співпраці, презентувати власні розробки і ознайомитись з науковими результатами колег.
   З вітальним словом до всіх присутніх на початку конференції звернулась завідувач кафедри туристичного та готельно-ресторанного бізнесу і консалтингу, доктор економічних наук, професор Басюк Дарія Іванівна. Вона представила учасників конференції, закцентувала увагу на важливості проведення заходів такого формату, які розширюють горизонти для співпраці, обміну досвідом і сприяють подальшому розвитку і вдосконаленню кафедри.

     Із словами привітання звернулись:
     Кондратюк Вадим Миколайович - проректор з наукової роботи та інноваційної діяльності НУБіП України, кандидат сільськогосподарських наук, доцент, Відмінник освіти України


    Кваша Сергій Миколайович - проректор з науково-педагогічної роботи та розвитку НУБіП України, доктор економічних наук, професор, академік Національної академії аграрних наук, заслужений діяч науки і техніки України, Відмінник освіти і науки України


      Ковальова Олена Вікторівна – директор Навчально-наукового інституту неперервної освіти і туризму НУБіП України, доктор економічних наук, старший науковий співробітник


Іванова Євгенія – заступник начальника Управління туризму Київської обласної державної адміністрації


Ліптуга Іван Леонідович - президент Національної туристичної організації, радник першого віце-прем'єр-міністра–міністра економічного розвитку і торгівлі України.

       Про історію створення кафедри і її розвитку виступила професор, д.е.н. Тетяна Кальна-Дубінюк, її завідувач з 2003 по 2019 рік. Вона згадала засновника кафедри у 2001 р., тоді кафедри аграрного консалтингу, Кропивка М. Ф., д.е.н., професора, академіка НААН України, потім об’єднання кафедри у 2004 році із кафедрою економіки аграрного сервісу, яку заснував і очолював д.е.н., професор Мосіюк П.О., тоді кафедра стала називатись кафедрою аграрного консалтингу та сервісу. Згадала і про світлу плеяду викладачів, які в різні роки працювали на кафедрі, це професори, д.е.н. Підліснюк В.В., Мармуль Л.О., Безкровний М.Ф., доценти, к.е.н. Сокол Л.М., Рибак Л.Х., асистенти Бесчасна М.В., Довгий Л.М., аспірантів кафедри, її лаборантів.


     Було сказано нові освітні програми кафедри, її наукову і міжнародну діяльність, навчально-методичну літературу в тому числі і закордонні видання, все для того, щоб дорадництво сьогодні активно розвивалося в аграрному бізнесі, а новий напрямок розвитку кафедри – туристичний та готельно-ресторанний бізнес – сприяв її подальшому зміцненню і процвітанню.


   Гостями конференції стали видатні вчені, засновники та фундатори вітчизняної туристичної освіти, які зробили неоціненний внесок в розвиток українського краєзнавства, розробляють сучасні стандарти в галузі туризму та рекреації.

   Доповідачами секції «Тренди глобального, національного та регіонального розвитку туризму: економіка, фінанси, безпека і страхування, логістика» були: Любіцева О.О., доктор географічних наук, професор, завідувач кафедри країнознавства та туризму географічного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Ткаченко Т.І., доктор економічних наук, професор, завідувач кафедри туризму та рекреації Київського національного торговельно-економічного університету (КНТЕУ), заслужений економіст України; Барна М.Ю., доктор економічних наук, професор, перший проректор Львівського торговельно-економічного університет, Романова А.А., доктор економічних наук, виконавча директорка «Асоціації Індустрії Гостинності України, депутат Верховної Ради VIII скликання, Великочій В.С., доктор історичних наук, професор декан факультету туризму Прикарпатського національного університету, Іванов А.М., доцент кафедри підприємництва і туризму Одеського національного морського університету, Холявка В.З., кандидат економічних наук, доцент, декан факультету туризму Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського та інші.

      На секції «Інклюзивність сільського зеленого туризму: сучасні тренди» розглядалися питання розвитку сталого сільського зеленого туризму та сучасні тренди туристичної сфери в умовах пандемії COVID-19, а також шляхи залучення ресурсів для розвитку туристичних дестинацій. Доповідачами були Маслова Е., член правління ГО «Спілка сприяння розвитку сільського зеленого туризму в Україні», Толстіхін С.С., голова осередку ГО «Спілка сприяння розвитку сільського зеленого туризму в Україні» в Хмельницькій області, власник гостинної садиби «Дім мандрівника», Хитрик С. П., менеджер туристичного оператора «ANEX TOUR», член Асоціації гостинності, Польшакова І.А., власниця винного льоху VINARIA, Ізмаїл, голова громадської спілки Дорога вина і смаку Української Бесарабії та інші.

      Секцію «Державна політика та зміни українського дорадництва за світовими тенденціями» відкрили разом з професором Кальною-Дубінюк Т.П., почесний президент Національної асоціації сільськогосподарських дорадчих служб України Корінець Р.Я., який ознайомив присутніх з новими міжнародними проектами та напрямами розвитку дорадництва. Значну підтримку та внесок в розвиток українського аграрного консалтингу зробили також Латвійський Центр сільських консультацій і освіти, очолюваний Мартіньшом Цімерманісом та проекту «Німецько-український агрополітичний діалог» на чолі з паном Фолькер Зассе та Марією Ярошко.

    Представляли доповіді на конференції і представники дорадчих служб Республіки Польща, Америки та Литви: Мельниченко О.В., д.е.н., доктор габілітований, професор, голова правління науково-консалтингової компанії «Consilium», Мєрі Холс Клаус, Канслер з у ніверситету Міннесоти (м. Крукстон, США) та Альона Захарова, регіональний керівник Центру цифрових послуг ЦОД (м. Вільнюс, Литва).
      Слід відзначити високий науково-професійний рівень доповідачів. Всі представлені наукові доповіді та виступи презентували сучасні наукові тенденції, представляють практичну користь і стосуються як внутрішніх перспектив, так і міжнародного співробітництва кафедри, розвитку її туристичної, готельно-ресторанної та дорадчої діяльності на тлі інтернаціоналізації тощо.


       Наприкінці учасники конференції висловили сподівання на подальшу плідну співпрацю.


Тетяна Кальна-Дубінюк,
професор кафедри туристичного та
готельно-ресторанного бізнесу і консалтингу

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook