Факультет тваринництва та водних біоресурсів долучився до святкування Дня науки в університеті!

16 травня 2021 року
     На сьогоднішній день важко уявити собі існування усього людства без наукових досягнень і сучасних винаходів. Наука залишається рушієм науково-технічного прогресу і є тим джерелом знань, опанування яких потребує значних зусиль.

     Як завжди, у третю суботу травня працівники і співробітники наукових установ України відзначають своє професійне свято – День науки. Тож у рамках відзначення цього свята в нашому університеті на факультеті тваринництва та водних біоресурсів за участі студентів, які приступили до очного навчання, відбувся науковий круглий стіл.

     І як зазначив виконуючий обов’язки декана факультету Руслан Кононенко – це свято, яке відзначається згідно з Указом Президента «Про День науки» від 14 лютого 1997 року № 145/97, має величезне значення для нашого університету і факультету зокрема.

     На сьогоднішній день на факультеті працюють понад 70 науково-педагогічних працівників, з них 20 докторів наук і професорів, які є послідовниками відомих наукових шкіл, як в Україні, так і за її межами. Саме тому на нашому факультеті вдало поєднується наука, навчання і дослідництво, і в цьому процесі студенти відіграють ключову роль. Підтвердженням цьому є потужна діяльність наукових гуртків, які функціонують на факультеті тваринництва та водних біоресурсів і які завжди займають високі місця серед усіх гуртків університету.

     Наші студенти щорічно приймають участь у всеукраїнських конкурсах студентських наукових робіт, де гідно представляють свої наукові доробки. І як підтвердження цього п’ять студентів нашого факультету в поточному році вибороли призові місця з спеціальностей «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва» та «Водні біоресурси та аквакультура», вручення нагород яким відбулося напередодні, 13 травня, на вченій раді факультету.
     Навчально-науково-виробничі лабораторії конярства, бджільництва, рибництва, птахівництва є гордістю факультету. Поряд з цим до Дня університету 28 травня заплановано відкриття Центру водних біоресурсів та аквакультури, де студенти та аспіранти будуть проходити як практичне навчання, так і здійснювати наукові дослідження. На завершення Руслан Володимирович побажав усім плідної роботи та подальших здобутків на науковій ниві.
     Доцент кафедри гідробіології та іхтіології Наталія Марценюк розповіла усім присутнім про важливість наукових досліджень та можливості узаконення авторських прав шляхом отримання патентів та авторських свідоцтв.

     У продовження роботи з науковими доповідями виступили студенти та аспіранти факультету Юлія Ткаченко, Юрій Бойко, Тарас Якубець та ін.

     Потому учасники зібрання відвідали лабораторію молекулярно-генетичних досліджень у тваринництві, яка завдяки участі факультету у гранті Еразмус+ оснащена сучасним обладнанням на суму понад 20 тис. евро. Завідувач кафедри генетики, розведення та біотехнології тварин професор, член-кореспондент НААН України Сергій Рубан розповів про методику роботи на ампліфікаторі, а співробітники його кафедри наглядно продемонстрували наглядно всі операції для візуалізації генетичних досліджень.

     Асистент кафедри годівлі тварин і технології кормів ім. П.Д. Пшеничного Любов Андрієнко у проблемній науково-дослідній лабораторії кормових добавок детально розповіла про дослідження хімічного складу кормів.

     Варто також зазначити, що спілка молодих вчених факультету тваринництва та водних біоресурсів в рамках проведення фестивалю студентської науки в університеті у цей час займається оцінюванням діяльності наукових гуртків, за такими критеріями як публікаційна активність студентів, участь у всеукраїнських та міжнародних наукових заходах, культурно-просвітницька та соціальна діяльність та ін. Маємо надію, що представники наших 14 гуртків, які постійно діють на факультеті, достойно представлять результати своєї роботи.
     Як зазначає директор НДІ технологій та якості продукції тваринництва Іван Чумаченко, нині на факультеті ведеться робота за трьома науковими тематиками з фінансуванням 1,5 млн. грн, госпдоговірних тем вже заключено на суму понад 100 тис. грн і цей процес триває, продовжується виконання грантового проєкту Еразмус+ з фінансуванням для університету понад 60 тис. євро. Загальна чисельність співробітників, які задіяні у наукових дослідженнях становить 130 осіб, значну частину яких займають студенти та аспіранти. На сьогоднішній день вже підготовлено вісім нових наукових проєктів на 2021 рік. З упевненістю можна сказати, що наукова діяльність на факультеті тваринництва та водних біоресурсів ведеться на належному рівні, розвивається і має великі перспективи.

     Тож вітаємо науковців факультету тваринництва та водних біоресурсів та усього Національного університету біоресурсів і природокористування України з професійним святом – Днем науки!

Наталія Грищенко,
голова ради молодих вчених факультету
тваринництва та водних біоресурсів 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook