Приклад для молодого покоління

16 травня 2021 року
     Група київських туристів, в яку входив і співробітник ННІ неперервної освіти і туризму НУБіП України, доцент кафедри публічного управління і менеджменту інноваційної діяльності Олександр Стретович, на травневі свята здійснила захоплюючу подорож в Карпати. У плани групи входило сходження на найвищу вершину Українських Карпат і найвищу точку України - гору Говерла, висота якої 2061 метр над рівнем моря, і закриття гірськолижного сезону 2020-2021 років в селищі Поляниця, де розташований гірський центр Буковель.

     Спочатку сходження планувалося здійснити в суботу 8 травня, але максимально проаналізувавши прогнози погоди багатьох метеорологічних центрів, було вирішено перенести захід на наступний день, оскільки передбачався рясний дощ і істотне зниження температури повітря та сильний вітер. Вранці 9 травня (в день свята Перемоги у Другій світовій війні) група приїхала до спортивної бази "Заросляк", від якої зазвичай здійснюються сходження на Говерлу за двома маршрутами. На контрольно-пропускному пункті заповідника група зареєструвалася і отримала вказівки на сходження. В цьому році в районі Чорногірського хребта випало багато снігу. На маршруті, промаркованому зеленим кольором, природою було нанесено великий сніжний карниз. Охоронці повідомили про небезпеку і дозволили здійснити сходження по маршруту промаркованому синім кольором.

  

     Група вийшла на маршрут о 7:55. Оскільки вранці сонце ще низько, а температура повітря становила 4-5 градусів, сніговий покрив був досить міцний. Група впевнено рухалася по жорсткому фірновому полю, але все ж досить розтягнулася. Перші учасники піднялися на вершину в 11:00, а останні в 11:35.

     На вершині сніговий покрів становив близько двох метрів. Вказівний стовпчик з червоним дашком висотою 2,2-2,3 метра був практично повністю занурений в сніг. Температура була 5 градусів, дув сильний вітер і світило яскраве сонце. Видимість була хороша і насолоджуватися чудовими карпатськими краєвидами можна було на досить великій відстані.

  

     Найцікавішим і дуже повчальним для молодих людей є те, що в групі яка піднялася на Говерлу були ветерани туризму, сімейна пара Володимир і Наталія Шарковські, яким в цьому році виповнюється відповідно 76 і 74 роки. Наталя і Володимир тільки з серпня 2020 року по травень 2021 року 4 рази подорожували по Карпатам, здійснювали сходження на вершини і постійно каталися на гірських лижах. Ось і на цей раз після сходження на Говерлу наша група взяла участь в катанні на лижах в останній день гірськолижного сезону 2020-2021 років.

  

Таким прикладом хочемо підштовхнути молодь до активного відпочинку та подорожей на території нашої прекрасної України й інших цікавих куточків планети Земля.

 

Олександр Стретович,
доцент кафедри публічного управління
та і менеджменту інноваційної діяльності
 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook