НДГ підводять підсумки роботи за квітень 2021 року

13 травня 2021 року
     Сьогодні за графіком під керівництвом проректора з інноваційної діяльності та наукової роботи Вадима Кондратюка та за участі начальника відділу організаційної діяльності НДГ, Боярської ЛДС та навчально-виробничої практики Ірини Артемчук відбулося засідання балансових комісій в НДГ «Великоснітинське ім. О.В. Музиченка» та «Агрономічній дослідній станції». На засіданні були присутні головні спеціалісти НДГ, кожному з яких було надано слово щодо результатів своєї роботи за квітень місяць та план на найближчий час.

     Директори НДГ Микола Журавель та Юрій Росамаха відмітили позитивні моменти у діяльності головних агрономів. Це організоване проведення весняної посівної компанії, чітке дотримання технологічних карт, контроль за виконанням процесів. До завершення весняної посівної у «Великоснітинському НДГ» залишилось посіяти біля 300 га кукурудзи з 891 га запланованих, 135 га сорго та 40 га сої, а у Агрономічній дослідній станції – біля 100 га кукурудзи та 20 га сої. Перед агрономічними службами обох НДГ на найближчий час поставлено завдання забезпечити виконання робіт по догляду за посівами для отримання запланованих урожаїв та провести якісну заготівлю кормів, що розпочнеться вже зовсім скоро.

     У своїх звітах головні спеціалісти крім досягнень зупинялися і на проблемах своєї галузі. Так, заступник директора з тваринництва «Великоснітинського НДГ» Дмитро Тарнавський відзначив зменшення валового виробництва молока за 4 місяці 2021 року у порівнянні з минулим роком (мінус 0,5 т молока на фуражну корову), є проблеми із ідентифікацією та паспортизацією тварин, захворюваннями та їх профілактикою. Директор Микола Журавель наголосив на необхідності наведення на фермі елементарного порядку та покращенні стану місць утримання корів. Він поставив завдання максимально ліквідувати виявлені недоліки протягом одного місяця. Головний бухгалтер «Агрономічної дослідної станції» Наталія Кубрак, аналізуючи стан тваринництва, відмітила низький показник приросту живої ваги телят: 450 г фактично до 700 г за планом. Однак, як позитивний момент, середньодобовий надій на фуражну корову зараз в Цьому НДГ становить 20 кг, що є найкращим серед інших. Директором було поставлено завдання розібратися в причинах низьких показників і виправити ситуацію, а також звернути увагу на профілактику захворювань дійного стада та пошук можливостей розумної економії ресурсів.

  

     Головні енергетики обох господарств доповіли про значну економію електроенергії завдяки проведеним заходам по застосуванню ресурсоощадних технологій. Однак, збільшення ціни 1 кВТ практично в три рази не дозволили зекономити кошти, а, навпаки, оплата збільшилась. Резерви економії електроенергії спеціалісти галузі бачить у зменшенні витрат на забезпечення виробничих процесів, зокрема, водопостачання та від’єднанні приватної мережі від господарської.
     За словами головного інженера «Великоснітинського НДГ» Олега Марчука, на запчастини цього року витрачається менше коштів, ніж минулого, приблизно 140 тис грн. щомісяця. Багато вкладено було у реконструкцію сівалки під можливість внесення рідких мінеральних добрив одночасно з посівом.
Щодо фінансової діяльності НДГ «Великоснітинське» та «Агрономічної дослідної станції» – вона на сьогоднішній день принципово відрізняється. «Агрономічній дослідній станції» завдяки вдалій реалізації продукції вдалося значно скоротити кредиторську заборгованість, придбати ресурси (насіння, мінеральні добрива, засоби захисту рослин) за вигідними цінами без кредиту, розрахуватися з НУБіП за борги по ПДВ за 2020 рік, є конкретні плани на придбання техніки, ремонти складів, господарських приміщень. Директор Юрій Росамаха багато сил вкладає у забезпечення фінансової дисципліни, економне використання коштів та ресурсів. Так, у 2020 році вдалося заощадити 40 т пального, що забезпечило весняну посівну 2021 року та вистачить на всі роботи до збирання урожаю цього року.

     На засіданнях балансових комісій в НДГ прийняті конкретні плани та поставлені завдання перед кожним спеціалістом, вказано на недоліки в роботі і шляхи їх виправлення, за результатами спеціалісти, що забезпечили отримання кращих показників, будуть відзначені.

     На даний час у «Великоснітинському НДГ» проходять виробничу практику 40 студентів І курсу агробіологічного факультету та 59 студентів майбутніх ветеринарів. В «Агрономічній дослідній станції» – 70 студентів агробіологічного факультету. Керівництво НДГ забезпечує всі умови для успішного проходження практичної підготовки.

Ірина Артемчук,
начальник відділу організаційної діяльності НДГ,
Боярської ЛДС та навчально-виробничої практики

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook