Вплив кліматичних змін на сільське господарство — нагальна глобальна проблема сучасності

13 травня 2021 року
     Завдяки сприянню проекту Німецько-український агрополітичний діалог 12 травня 2021 р. відбулася онлайн-лекція доктора Даніеля Мюллера (ФРН) на тему «Наукове введення до вивчення впливу кліматичних змін на сільське господарство в Україні».

     Доктор Даніель Мюллер представляє Інститут розвитку сільського господарства в країнах з перехідною економікою ім. Лейбніца (IAMO) і є заступником керівника департаменту структурного розвитку фермерських господарств та сільських територій, а також омбудсменом з питань стандартизації якості наукових досліджень. Тематикою впливу змін клімату він займається багато років, є визнаним фахівцем у цій галузі, зокрема, має публікації і щодо впливу цих змін на сільськогосподарське виробництво в Україні, адже наша держава останні десятиліття особливо відчуває зміни клімату насамперед у степовій зоні, де відбувається аридизація і умови для ведення сільського господарства зазнали істотних змін. На основі величезного масиву статистичного аналізу даних FAO та наукових установ маємо невтішну тенденцію, на яку необхідно негайно реагувати. Країни ЄС та США уже розробили план стосовно зменшення викидів парникових газів, що може уповільнити настання негативних наслідків. Лектор відзначив, що нині головною проблемою впливу змін клімату є непередбачуваність кліматичних умов, які впливають на величину варіабельності урожаїв традиційних сільгоспкультур, насамперед зернових в Україні, адже це визначає продовольчу безпеку цілого регіону світу.

     Лекція викликала значне зацікавлення, серед слухачів — студенти та НПП нашого університету, у обговоренні лунало надзвичайно багато цікавих запитань, адже тема лекції не лише надзвичайно актуальна, але і мультидисциплінарна, дослідження із впливу змін клімату стосуються таких галузей знань та напрямків досліджень як сільськогосподарське виробництво, економіка сільського господарства, екологія та охорона природних ресурсів, землеустрій, лісове господарство, стійкість ландшафтів тощо.
     Завдання університетів як носіїв знань та наукового прогресу у світі - бути готовими до прогнозування таких змін та розробити план дій щодо розвитку сільського господарства у нових умовах.

     В рамках співпраці з проектом АПД планується запрошення нових лекторів – слідкуйте за оголошеннями на сайті університету.

Вячеслав Богданець,
координатор міжнародних програм
факультету землевпорядкування
Олександр Лабенко,
директор ННЦ міжнародної діяльності

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook