Перший етап виконання практичних робіт з дисципліни «Операційний менеджмент» за концепцією «Lean production» завершено
В сучасній освітній системі широкого поширення набувають різні види і форми навчання, що є провідною умовою всебічного розвитку особистості, збагачення її творчого потенціалу, засобом реалізації здібностей, а також зростанням професійної компетенції, удосконаленням раніше здобутих знань, умінь і навичок. При викладанні дисципліни «Операційний менеджмент» завідувачка кафедри виробничого та інвестиційного менеджменту, член-кореспондент НАН України, доктор економічних наук, професор Лідія Василівна Шинкарук та кандидат економічних наук, доцент кафедри Тетяна Олексіївна Власенко для наочності використовують концепцію «Lean production».
Впровадження концепції «Lean production» в виробничий процес дозволяє вирішити цілу низку основних проблем, які постають перед аграріями: досягти високої якості продукції рослинництва при мінімальних витратах, скоротити терміни етапів виробництва, уникнути надвиробництво, врегулювати питання логістики. Завжди, коли є продукція для споживача, існує потік цінності. Завдання полягає в тому, щоб його побачити.
На початку семестру студенти отримали завдання розробити карту поточного стану виробництва зернових культур. Процес розробки є громіздкий починаючи з аналізу ринку потенційних споживачів до розрахунків витрат на вирощування зернових культур, за допомогою карти матеріальних та інформаційних потоків поточна виробнича ситуація є прозорою і зрозумілою. Побудова карти відбувається вручну – це означає, що студенти концентрують свою увагу на розумінні потоку, а не на використанні комп'ютера, врахуючи, яка інформація знадобиться в подальшому.
Головним у картуванні є відображення основних виробничих процесів. Щоб відобразити процес, ми використовуємо блок процесу. Основне практичне правило для створення адекватної карти потоку «від дверей до дверей» полягає в тому, що кожен блок - це процес, в якому рухаються матеріали. У блоці даних під кожним етапом оброблення повинна бути записана наступна інформація: час циклу; час переналагодження техніки для переходу від виробництва одного етапу до іншого; кількість людей, необхідна для виконання виробничого процесу (механізатори); робочий час зміни, який витрачається на цей процес (зміни); інформація про готовність техніки враховуючи кліматичні умови до виробництва.
Завершальним етапом при картуванні є відображення інформаційних потоків та побудова лінії часу. Концепція «Lean production», дає ряд інструментів, які допоможуть збільшити продуктивність, мінімізувати витрати та збільшити прибутки.
Тетяна Власенко,
доцент кафедри виробничого
та інвестиційного менеджменту