Наука повинна бути корисною: досвід кафедри годівлі тварин та технології кормів ім. П.Д. Пшеничного

12 травня 2021 року
     Конкурентоспроможність академічних колективів та вчених у сфері наукової діяльності вимірюється низкою індикаторів. Серед них вагоме місце посідає обсяг залучених коштів на виконання досліджень, зокрема до спеціального фонду, публікаційна активність та якість наукових результатів, що пов’язується з інноваційністю, глибиною та прикладною спрямованістю, залученням до виконання робіт студентів та аспірантів.

     Зважаючи на пріоритети розвитку науково-інноваційної діяльності, визначених у Програмі розвитку НУБіП України «Голосіївська ініціатива-2025», кафедра, як основний структурний підрозділ університету, виконує цілий комплекс робіт, які сприяють формування загального рейтингу університету. Хочемо поділитися з нашою університетською громадою досвідом кафедри годівлі тварин та технології кормів ім. П.Д. Пшеничного, який отриманий останнім часом. Так би мовити, відкрити щоденник подій.
     Можливості виконання досліджень та формування пропозицій для представників бізнес-інституцій нині можливі за наявності сучасних лабораторій та активного спілкування. У цьому відношенні кафедра може показати свою лабораторію оцінки якості кормів і кормових добавок, дослідницький кластер для проведення дослідів на птахах та дрібних тваринах та комп’ютерний клас з професійними програмами розрахунку раціонів та балансуючих добавок.

     Вже традицією стає проведення міжнародної конференції «Animal Nutrition Forum», яке об’єднує вчених та виробничників України, Чехії, Польщі, Німеччини та наших студентів.

     Не випадково, девізом іншого заходу – міжнародної науково-практичної онлайн-конференції «Європейський досвід та сучасні підходи у реалізації наукової компоненти за ступеневої підготовки фахівців» було: «І чужому научайтесь, − Свого не цурайтесь». Даний захід, організований кафедрою, присвячений проблемам організації ступеневої підготовки фахівців за спеціальністю 204 «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва» у контексті Європейського досвіду.
    Проблеми, що обговорювались на конференції були розділені на два блоки:

  • система ступеневої освіти у Чеській республіці та шляхи реалізації освітньої та наукової компоненти при цьому;
  • реалізація освітньої та наукової компоненти при підготовці фахівців за спеціальністю 204 «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва» з врахуванням стандартів та проектів стандартів освіти за цією спеціальністю.

     На конференції про сучасні підходи у реалізації ступеневої підготовки фахівців аграрного профілю у Чеській республіці доповідав Ph.D. Daniel Falta, заступник декана факультету аграрних наук Mendel University in Brno, який розповів про особливості ступеневої підготовки фахівців аграрного профілю у Чеській республіці та ті складності, з якими вони стикнулися при її впровадженні.

     Завідувач кафедри, доктор сільськогосподарських наук, професор Михайло Сичов доповів про можливі шляхи реалізації наукової компоненти при підготовці фахівців у світлі затверджених та поданих на затвердження стандартів освіти за спеціальністю «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва». В обговоренні теми взяли участь практично всі науково-педагогічні працівники кафедри. Дана проблематика нині надзвичайно актуальна у діяльності більшості підрозділів університету.

     Наукова складова діяльності кафедри реалізується нині у виконанні наукового проєкту, що фінансується Міністерством освіти і науки, на тему: «Наукове обґрунтування параметрів застосування фітобіотиків та їх аналогів у годівлі сільськогосподарських тварин» (бюджет у 2021 році – 304 тис. грн), до якого залучені аспіранти та студенти факультету тваринництва та водних біоресурсів.
     Результатом реалізації такого системного підходу до підготовки здобувачів вищої освіти є успішні захисти випускних та дисертаційних робіт. Позитивним прикладом цього є прилюдний захист дисертаційної роботи Любові Андрієнко у кінці 2020 року (науковий керівник – доктор сільськогосподарських наук, член-кореспондент НААН Володимир Отченашко). Здобувач встановила ефективний рівень метіоніну у комбікормах для молодняку кролів сучасного м’ясного гібриду НYLLA французькоїкомпанії EUROLAP. Нині Любов Миколаївна продовжує працювати викладачем кафедри, розпочавши цю роботу ще з часів аспірантури.

     На цьому життя кафедри не зупиняється, оскільки нові аспіранти розпочинають свої дослідження, для реалізації яких без зв’язків з бізнесом ніяк не обійтися: це стосується і виготовлення дослідних партій комбікормів на базі наших партнерів – ТОВ «Кремікс», це і узгодження методики досліджень з компаніями, які безкоштовно надають аспірантам для випробування свої інноваційні продукти (дякуємо «Компанія Ензим» та Дніпровському заводу «Потоки»).
     Наразі кафедрою укладено 12 ліцензійних договорів на використання розроблених преміксів та способів годівлі тварин, надходять кошти за лабораторні аналізи кормів, відпрацьовується договір з компанією «Пан Еко» (Закарпатська область) про проведення досліджень за напрямом органічного тваринництва. Всі ці результати стали можливими завдяки співпраці кафедри з асоціаціями, нашим випускниками – підприємцями та знайомствам з лідерами своїх напрямів тваринництва.

     Підсумовуючи короткий звіт про роботу кафедри, хочемо згадати відомий вислів Василя Сухомлинського: «Хоча б над тобою було сто вчителів – вони будуть безсилі, якщо ти не зможеш сам змусити себе до праці і сам вимагати її від себе».

Михайло Сичов,
завідувач кафедри годівлі тварин
і технології кормів ім.П.Д. Пшеничного
Володимир Отченашко,
начальник науково-дослідної частини
 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook