Управлінсько-правові аспекти господарювання: сучасний стан

17 березня 2021, 22:53

У середині березня на кафедрі управління та освітніх технологій, у рамках студентського наукового гуртка «Методологія та методика наукових досліджень», керівник професор Журавська Н.С., відбувся круглий стіл «Управлінсько-правові аспекти господарювання: сучасний стан». У ньому взяли участь студенти стаціонарної форми навчання.

Група студентів, на чолі з Яною Скляр, зазначили, що виявлення і запобігання порушень вимог законодавства суб'єктами господарювання забезпечується через здійснення державного нагляду та контролю з метою запобігання недобросовісній практиці, а також сприяння суб'єктам підприємницької діяльності в забезпеченні добросовісної конкуренції. Важливим в даній галузі є здійснення диференційованого підходу щодо оцінювання відповідності до груп ризику об’єктів господарської діяльності, а також небезпечних факторів і ризиків, які враховуватимуть ймовірність виникнення негативних наслідків від здійснення господарської діяльності. Такі терміни як «ризик», «безпека», «небезпека» у всіх галузях господарювання останнім часом розглядаються як суміжні поняття. Найчастіше ризик розглядається як поєднання можливості виникнення втрат і їх важкості. Проте досі немає єдиного трактування різних аспектів ризику. Магістри зробили висновки із своїх досліджень, що це є наслідком того, що поняття ризику містить не лише об'єктивну складову, але й суб’єктивну – індивідуальне сприйняття ризику, а не його реальне значення.

Іншою групою студентів на чолі з Наталією Ящук підкреслено, що також можна визначити безпеку як перебування певної системи в умовах відносного ризику. Аналіз і оцінка ризику передбачає ідентифікацію різних видів небезпек, одержання оцінок ймовірності подій виникнення втрат і оцінок їх наслідків, зокрема: контроль ризиків, полягає у визначенні прийнятного ризику, моніторингу та аналізу рішень за кожним ризиком;  поширення і передавання інформації про ризик різними суспільними верствами, наприклад засобами масової інформації, об’єднаннями захисту прав споживачів, асоціаціями виробників тощо. І як висновок у доповіді студентів було зазначено, що такі аспекти відносності безпеки конкретної системи: про безпеку якої системи йде мова; хто виконує роль оцінювача, що визначатиме критерії оцінки змін в системі; зону ризику; поріг кожної конкретної безпеки; вплив динаміки процесів системи на зміну оцінок ризику та встановлення порогу безпеки.

Ніна Журавська,
професор, керівник гуртка

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook