Місія Всесвітньої продовольчої організації ООН в Україні: у фокусі уваги земельні відносини

4 травня 2021, 13:02
     З 26 квітня по 7 травня 2021 року в Україні триває віртуальна місія Всесвітньої продовольчої організації ООН (ФАО), ключове завдання якої – оцінка поточного стану та визначення перспективних напрямів підтримки дрібних землевласників та здійснення земельної реформи в Україні. Місія здійснює детальний аналіз урядових, міжнародних та громадських ініціатив щодо розвитку земельних відносин та новел у земельному законодавстві.

     Учасниками поточної місії від ФАО стали Мортен Хартвігсен, Маргрет Відар, Владімір Євтімов, Максим Горган, Бредлі Паттерсон. Протягом двох тижнів у них заплановані зустрічі з керівництвом Держгеокадастру, Міністерством аграрної політики та продовольства України, експертами проекту підтримки сільського господарства та розвитку сільських районів USAID AGRO, керівництвом факультету землевпорядкування НУБіП України, експертами Української мережі розвитку сільських територій (URDN), Німецько-українського агрополітичного діалогу (APD), а також Представництвом ЄС в Україні та Світового банку.

     29 квітня 2021 року відбулася зустріч місії ФАО із деканом факультету землевпорядкування, професором Тарасом Євсюковим та завідувачем кафедри землевпорядного проектування, професором Андрієм Мартином. Темою обговорення став широкий спектр питань, пов'язаних із розвитком ринкових земельних відносин, земельною децентралізацією, просторовим плануванням використання земель, консолідацією сільськогосподарських земель, а також потенційної підтримки з боку ФАО у відповідних сферах.

     Професор Андрій Мартин детально охарактеризував стан справ у сфері земельних відносин в Україні з урахуванням прийнятих останніх законодавчих ініціатив. Він відзначив важливість проведення земельної децентралізації, яка надає громадам можливості здійснювати повноцінне управління публічними землями в межах своєї території, а також здійснювати просторове планування. Особлива увага була приділена також концептуальним засадам законопроектів про консолідацію земель, що у даний час готуються для розгляду парламентом.

     Офіцер з питань землекористування і питань продовольства та сільського господарства ФАО Мортен Хартвігсен наголосив про важливу роль наукових кіл та інституцій громадянського суспільства у побудові прозорого та справедливого ринку землі, необхідності здійснення консолідації земель для забезпечення сталого землекористування, забезпеченні належного захисту прав власності та доступу до землі для дрібних господарств та сімейних ферм. Він також акцентував увагу на важливості запровадження «Добровільних керівних принципів відповідального управління володінням і користуванням земельними, рибними і лісовими ресурсами», що були розроблені ФАО ООН. Пан Хартвігсен висловив переконаність в тому, що дрібні землевласники і фермерські господарства потребують підтримку цільових програм та прозоро керованих інструментів фінансування, включаючи державну підтримку, доступ до кредитування та часткових кредитних гарантій. А от механізми консолідації земель необхідні для запобігання фрагментації земель та сприяння розвитку власників дрібних домогосподарств в комерційно життєздатні ферми.

     Декан факультету землевпорядкування, професор Тарас Євсюков обговорив із представниками ФАО проект із запровадження у східноєвропейських університетах, де здійснюють підготовку землевпорядників, магістерської програми з консолідації земель. Представники ФАО запевнили у своїй беззаперечній підтримці відповідної ініціативи.

Людмила Гунько,
доцент кафедри землевпорядного проектування

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook