Студенти НУБіП України у філософських пошуках власної ідентичності

25 квітня 2021 року

Як відомо, без минулого не може бути майбутнього. Згадувати видатних історичних, культурних і громадських діячів, згадувати й шанувати свою минувшину є невід’ємною частиною культурно-просвітницьких заходів у НУБіП України.

Незабутні враження залишились у нас після участі 23 квітня 2021 року у Всеукраїнському науково-методичному семінарі «У полоні спогадів: Україна в пошуках власної ідентичності», який вже четвертий рік поспіль проводить кафедра філософії та міжнародної комунікації гуманітарно-педагогічного факультету в рамках Всеукраїнських Сковородинських навчань «Пізнай себе». Понад 70 студентів з усіх факультетів НУБІП України взяли участь у даному заході. Метою даного семінару стало висвітлення історичних, соціально-культурних, суспільно-політичних та національних особливостей української ідентичності та окреслення перспектив подальшого цивілізаційного розвитку України. Формування у молоді почуття етнічної та національної єдності.

Надзвичайно сподобалася невимушена атмосфера семінару, склалось таке відчуття, що ми давно знаємо однин одного та перебуваємо на одній хвилі. Злагоджена робота будь якого заходу залежить від модератора, ним, традиційно, була доктор філософських наук, професор Світлана Володимирівна Сторожук, яка протягом усієї конференції не переставала мене вражати своїми думками, своїми словами, які вона підбирала до кожного доповідача. Саме вона й започаткувала проведення семінарів в рамках Всеукраїнських Сковородинських навчань «Пізнай себе» в нашому університеті.

Цей семінар став справжнім майданчиком для реалізації наукових пошуків студентської молоді. Методологічна програма заходу виявилася надзвичайно вдалою. В її основі лежав розвинений Г.С. Сковородою принцип «Пізнай себе», що дало можливість усім учасникам семінару віднайти для себе ту тематику, яка б відповідала особистісним зацікавлення чи науковим пошукам. Кожна тема доповіді перепліталася з постаттю Григорія Сковороди. Деякі теми викликали особливе зацікавлення, що відбулася й дискусія.

Для нас, студентів 1-го курсу, це був перший досвід наукових студентських конференцій, публічного виступу та відповідей на запитання, тому хвилювання та невпевненість довгий час не покидали нас. Проте наш університет і, зокрема, гуманітарно-педагогічний факультет, ставить за мету готувати студентів до наукової діяльності. Тому майбутні міжнародні діячі, дипломати, економісти, біологи, журналісти, перекладачі, ветеринари, менеджери та агрономи долали страх перед публікою, відповідаючи на запитання присутніх та беручи участь у жвавій дискусії.

Гуманітарно–педагогічний факультет представляли студентки 1 курсу: Тарасенко Анастасія спеціальність «Журналістика» з доповіддю «Особливості розвитку українського етносу» та Яременко Анна спеціальність «Фізична культура і спорт» з доповіддю «Фізична культура як частина духовного пошуку у суспільстві». Загалом, було висвітлено близько 30 найактуальніших тем минулого та сьогодення.

Виступаючі порушили такі важливі теми для суспільства, як «Вплив голодомору на українську ідентичність», «Екологія української мови як одна з найважливіших проблем нашого часу», «Чинники формування сучасної української ідентичності», «Міжкультурна комунікація в період пандемії», «Колективна пам’ять як чинник формування національної ідентичності» та ін.

Захід став прикладом цікавого, невимушеного діалогу між студентами різних факультетів НУБІП України та викладачами кафедри. Саме такі заходи сприяють всебічному розвиткові студентської молоді, навчають мислити та орієнтуватися в житті. Загалом «Сковородинські навчання» – це чудова наукова платформа. Тут студенти всього університету мають можливість поділитися власними науковими зацікавленнями та презентувати свої перші наукові розвідки.

На мою думку, семінар, в онлайн-режимі пройшов успішно. Учасники пересвідчилися, що така форма спілкування є досить цікавою та має свої переваги на даному етапі пандемії. Адже всі ми так сумуємо за невимушеними бесідами, дискусіями та жвавим обговоренням.

Науково-методичний семінар став прекрасною можливістю для студентів по-новому осмислити творчість Григорія Сковороди, розкрити для себе таємниці його життя та смерті, але найголовніше – навчитися себе чути, йти в житті за своїм «я», досягати нових і нових вершин. Вірити в себе та свої можливості.

По завершенню семінарів, ми зрозуміли, філософію важливо вивчати, міркувати над закладеними в ній сенсами. Це слід робити і дистанційно, і стаціонарно, і наодинці, і колективно. Тому що філософія – це про вічні людські проблеми, про вічні цінності.

Лілія Кузьменко,
студентка 1-го курсу гуманітарно-педагогічного факультету,
спеціальність «Журналістика»

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook