Підсумки роботи VІІ Міжнародної науково-практичної конференції студентів, аспірантів та молодих вчених «Екологія – філософія існування людства»

23 квітня 2021 року
Факультет захисту рослин, біотехнологій та екології

 

На базі кафедри екології агросфери та екологічного контролю факультету захисту рослин, біотехнологій та екології НУБіП України 21-23 квітня 2021 року відбулась VІІ Міжнародна науково-практична конференція студентів, аспірантів та молодих вчених «Екологія – філософія існування людства». У зв’язку із пандемією Covid-19, яка склалася на території усієї нашої планети, міжнародна конференція проходила в режимі он-лайн.

Основною метою конференції був обмін науковими ідеями та міжнародним й вітчизняним досвідом між актуальними проблемами досліджень в галузі екології та охорони навколишнього середовища, природоохоронних технологій, екологічної безпеки, глобальних та регіональних екологічних проблем водного та наземного простору – як у теоретичному так і у практичному відношенні, а також обговоренню наслідків аварії на Чорнобильській ЧАЕС.

Слід відмітити, що у конференції прийняли учать науковці та професори із провідних закладів вищої освіти Європи та України, зокрема: Вагенінгенський університет у м. Вагенінген (Нідерланди), Поморська академія в м. Слупськ (Польща), Білоцерківський аграрний університет (Україна), Державна екологічна академія післядипломної освіти та управління (Україна), Національний університет водного господарства та природокористування (Україна), Харківський національний аграрний університет ім. В.В. Докучаєва (Україна), Національний технічний університет України «КПІ імені Ігоря Сікорського» (Україна), Національний антарктичний науковий центр (Україна), Український інститут експертизи сортів рослин (Україна), Київський національний університет культури і мистецтв (Україна).

 

Відповідно до програми міжнародної конференції, 21 квітня відбулося пленарне засідання за участі гостей, науковців та учасників конференції. Міжнародну конференцію відкрили декан факультету захисту рослин, біотехнологій та екології, доктор сільськогосподарських наук, професор Юлія Коломієць та заступник декана з  наукової роботи факультету захисту рослин, біотехнологій та екології, кандидат сільськогосподарських наук, доцент Валерія Бондарь. З привітальним словом виступила в.о. завідувача кафедри екології агросфери та екологічного контролю, кандидат сільськогосподарських наук, доцент Олена Наумовська, яка висловила подяку за зацікавленість до міжнародної конференції широкого загалу науковців, побажала учасникам конференції плідної роботи та наголосила, що налагодження науково-практичних зв'язків між науковими і виробничими колективами, залучення вчених і фахівців різних відомств до співпраці дозволить вирішити низку актуальних питань у галузі екології та охорони навколишнього середовища.

 

 

 

Після відкриття конференції, пленарне засідання продовжили науковими доповідями міжнародних та вітчизняних видатних науковців.

Професор, академік Ігор Гудков, виступив з науковою доповіддю на тему «Сучасна радіаційна ситуація в Україні» і представив результати багаторічних досліджень гамма-зйомки територій сільськогосподарських угідь, питомої активності l37Cs та 90Sr в зразках ґрунтів, продукції рослинництва, кормах, молока; дані з вертикальної та горизонтальної міграції радіонуклідів на території, кількісного складу та біорізноманіття функціональних груп ґрунтової мікрофлори.  В підсумку доповіді наголосив, що за 30 років радіаційна ситуація покращилась за рахунок природного розпаду радіонуклідів, основними дозоутворюючими з яких є стронцій-90 і цезій-137 з періодами піврозпаду відповідно 29 і 30 років. Отже, у навколишньому середовищі їх стало удвічі менше (через 60 років буде у 4 рази менше, через 90 – у 8 і так далі за експонентою). Крім того, йдуть процеси міграції радіонуклідів – вони вимиваються у глибші шари ґрунту, змиваються у пониззя, річки, у Дніпро, виносяться з полів врожаєм сільськогосподарських культур. І на багатьох територіях і сільськогосподарських угіддях забруднення зменшилося у три, чотири і більше разів. Відповідно, чистішою стала й продукція рослинництва і тваринництва, а також продукти харчування, з якими населення отримує певну (часом основну) дозу опромінення.

 

 

Гостем конференції була доктор наук з навколишнього середовища Університету Вагенінген Нідерландів (Water Systems and Global Change, Wageningen University & Research, the Netherlands) Марина Строкаль, яка виступила із науковою доповіддю «Water Quality and Future Solutions: Global Perspectives». Вона зосередила увагу на проблемі якості водних ресурсів у світі, зокрема причини забруднення, їх наслідки та шляхи вирішення. Продемонструвала міжнародну модель «Marina Model», що розраховує викиди шкідливих речовин з об’єктів господарської діяльності до водного простору, надала приклади сценаріїв покращення якості водних об’єктів в різних частинах світу. Слід зазначити, що у своєму докладі вона показала приклади міжнародної співпраці, включаючи Національний університет біоресурсів та природокористування України.

 

Наукова доповідь професора Віталія Гайченка на тему «Адаптація тварин до мешкання в умовах радіаційного забруднення» викликала у студентів зацікавлення, що радіонуклідне забруднення екосистем внаслідок аварії на ЧАЕС сприяє інтенсифікації мікроеволюційних перетворень у популяціях ряду видів тварин, через зміну норми реакції у відповідь на зміну умов навколишнього середовища. Доповідач виділив два напрямки цього процесу - адаптація до умов змін навколишнього середовища і стабілізуючий добір.

 

Професор кафедри екології агросфери та екологічного контролю Володимир Чайка представив наукову доповідь «Основні екологічні проблеми України» в якій акцентував увагу на проблемах біорізноманіття, забрудненості наземного та водного простору, зміні клімату що викликає чимало бурхливих спалахів погодних умов.

 

Слід відмітити, що на планерному засідання були присутні 80 учасників міжнародної конференції, серед яких були провідні науковці, професори, доценти, молоді вчені, аспіранти, студенти. Організаційний комітет міжнародної конференції кожному з них вдячний за участь, зацікавленість у проблемі охорони довкілля, плідну співпрацю та обмін досвідом у ідеях і методиках.

Міжнародна конференція продовжила свою роботу секційними засіданнями в режимі он-лайн, які відбулися 22 квітня 2021 року. Відповідно до програми, кожне секційне засідання мало своїх модераторів та секретарів, робота яких була злагодженою та організаційною.

Модератором секційного засідання «Екологічний контроль та безпека» була кандидат педагогічних наук, доцент кафедри екології агросфери та екологічного контролю Віта Строкаль, секретарем – здобувач доктора філософії зі спеціальності Екологія Анна Ковпак. В роботі секції також прийняли участь в.о. завідувача кафедри екології агросфери та екологічного контролю, кандидат сільськогосподарських наук, доцент Олена Наумовська, кандидат сільськогосподарських наук, доцент Євгеній Бережняк, кандидат сільськогосподарських наук, доцент Світлана Паламарчук.

Зокрема секційне засідання включало 46 наукових доповідей. Слід відмітити, що всі учасники конференції, які доповідали свої результати, мали творчий потенціал, володіли науковими методами досліджень, чітко та грамотно надавали відповіді, а також приймали участь у наукових дискусіях. Серед найкращих доповідей варто виділити здобувача доктора філософії зі спеціальності «Екологія» Марію Павловську, яка продемонструвала свої наукові дослідження з таксономічної структури мікроорганізмів у водному середовищі Чорного моря.

 

Анастасія Марчук, студентка 2-го курсу факультету захисту рослин, біотехнологій та екології зосередила увагу на проблемі біопалива, як виду альтернативного джерела енергетики. Екологічний контроль за діяльністю автозаправних станцій, їхній вплив на прилеглі території розповіла студентка Олена Давидова. Вона показала наукові результати досліджень щодо визначення рівня токсичності ґрунту.

 

Як модератор секції, із заключним словом виступила Віта Строкаль, яка зазначила, що всі доповіді мали наукове підґрунтя, стосувалися актуальних проблем забруднення атмосферного повітря, водних та наземних екосистем, забезпечення екологічної та радіаційної безпеки територій України. Висловила слова подяки за участь у конференції, побажала продовжувати свої дослідження, бути творчими та наполегливими у досягненні свої наукових результатів.

 

Модератором другої секції «Оцінка і збереження біорізноманіття» була кандидат сільськогосподарських наук, доцент Людмила Вагалюк. При вступному слові нею, було відмічено значення і роль біорізноманіття України, а також відмітили, що робота в секції цього року припала з екологічним святом «День Землі». У роботі секції взяли участь більше 20 учасників, зокрема бакалаври та магістри факультету захисту рослин, біотехнологій та екології.

Необхідно відмітити активну роботу учасників конференції, особливо студентів, які виступили з доповідями. Першою, свій виступ розпочала магістр 1 року Руслани Хорсун, з темою: «Динаміка біорізноманіття теріофауни в Чернігівській області за індикатором «Жива планета».

Доповідь Анастасії Барвіцької була зосереджена на проблематиці зменшення біорізноманіття в Лісостепу України (на прикладі Івано-Франківської області. Не менш цікавим і актуальним був виступ Тимчій Анни, яка акцентувала увагу на методах біоіндикації. Її доповідь за темою «Біоіндикація, як метод оцінки та аналізу стану навколишнього природного середовища на прикладі Pinus Sylvestris L.» викликала зацікавленість і обговорення у студентів та гостей конференції. А також, Наталія Кісіль, доповіла про основні аспекти збереження та відтворення біологічного різноманіття України. У своїй доповіді Наталія розкрила основні проблеми пов’язані із біологічним різноманіттям України та шляхами їх вирішення.

Модератор секції Людмила Вагалюк відмітила, що кожен доповідач точно і лаконічно розкрив тему свого дослідження, застосував різні методи для оцінки та аналізу біорізноманіття України й стану навколишнього середовища в цілому.

 

Модератором третьої секції «Сучасні виклики в природоохоронній діяльності» Ганною Сербенюк, були заслухані доповіді учасників щодо раціонального використання земельних ресурсів, впровадження екологобезпечних технологій вирощування сільськогосподарських культур, фіто індикація тощо. Студентка 4 курсу Марія Базярук представила свою доповідь на тему «Сучасні екологічні проблеми осушуваних територій», в якій було озвучено останні данні по кількості заболоченої територія в межах нашої держави та основні проблеми осушуваних територій, як наслідок, запропоновані заходи щодо їх вирішення.

 

Секція «Еколого-біологічна освіта і виховання в університетах» розпочала свою роботу з доповіді модератора секції к.пед.н., доцента Юлії Рибалко про шляхи і методи формування екологічної свідомості у молодого покоління. Загалом на секції було представлено доповіді 12 учасників конференції: Оля Певно та Тетяна Посметна акцентували свою увагу на екологічному вихованні в Україні та країнах Світу, Анна Бойко, Анастасія Прощенко та Юлія Анатольєва ознайомили присутніх з формуванням екологічної свідомості шляхом виготовлення і використання органічної продукції, екологічних стежок, здорового способу життя та культури харчування, а Даря Скороходова і Аліна Буцан підтвердили, що вже набрала тренду ера екологічної свідомості. Дискусія на секції була жвавою і цікавою.

 

За результатами обговорень, які супроводжували виступи наших учасників конференції, встановлені нові контакти та започатковані нові наукові проєкти. Це свідчить про те, що VІІ Міжнародна науково-практична конференція «Екологія – філософія людства», організацію якої забезпечили науково-педагогічні працівники кафедри екології агросфери та екологічного контролю факультету захисту рослин, біотехнологій та екології нашого університету, проведена на високому науково-практичному рівні, про що також свідчать схвальні відгуки учасників та гостей конференції.

 Організаційний комітет конференції висловлює щиру подяку науковцям пленарного засідання, учасникам та гостям конференції, модераторам та секретарям секційних засідань.

 

 

 

 

Світлана Паламарчук,

 

Віта Строкаль,

 

доценти кафедри екології агросфери

 

та екологічного контролю

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook