Відзначення дня космонавтики або приклад мотивації молоді
Онлайн-зустрічі з куратором Харсікою І.А. завжди охоплюють робочі моменти групи: навчання, життя в гуртожитку, участь в факультетських і загальноуніверситетських заходах. Але обовязково і мають якусь родзинку! Цього разу кураторська година співпала з Днем космонавтики, і Ірина Аналоліївна розповіла про цікавий музей, створений в звичайній школі, в якій навчалася сама, зусиллями дітей і дорослих, охоплених ідеєю космосу:
«Космос – це незвіданий простір, який завжди вабив до себе людей. Ще у XV ст. Леонардо да Вінчі першим почав розробляти теорію польоту людини і сконструював апарат вертикального злету. Далі науково обгрунтовували політ людини у повітрі М. В. Ломоносов, Д. І. Менделєєв, О. Ф. Можайський. Людина прикладала дуже багато зусиль та зазнавала великих втрат щоб туди все-таки потрапити. Перший космічний політ людини відбувся 12 квітня 1961 року. Ця подія стала надзвичайною, саме тому в цей день почали відзначити Міжнародний день авіації та космонавтики.
Далі авіація розвивалася великими темпами, польоти в космос за участі людини удосконалювались. В зв’язку з цим почали створювати різні пам’ятки та музеї пов’язані із космосом. Не винятком стали і Вороновиці – українське село на Вінниччині.
За рішенням виконкому Вінницької районної ради там було засновано музей авіації ім. О. Можайського. Створювали його звичайні учні та школярі Вороновицької СШ №1. З 1998 року, статус музею був змінений, і він почав називатися державним музеєм історії авіації та космонавтики України.
День космонавтики – є великим святом для українців, тому що роль нашої нації у розвиток авіації величезна. Україна має своїх героїв-льотчиків, своїх вчених-винахідників, авіаторів та авіаконструкторів, талановитих людей.
Кураторська година виявилась не тільки ознайомчою, але й пізнавальною, до обговорення долучилися й студенти, ділилися власними захопленнями, мріями, можливо поки не здійсненими, але час покаже!
Кулачок Ангеліна, студентка 2 курсу 1 групи
Харсіка Ірина, старший викладач
кафедри технології м’ясних,
рибних та морепродуктів