Нові технології в агрономії: підписано договір про співпрацю між НУБіП України та Дрон.UA

22 квітня 2021 року
     Аграрне виробництво – це високотехнологічна галузь, де застосовуються найсучасніші досягнення науки і техніки. Дистанційний моніторинг посівів, ГІС-технології, точне землеробство, стільниковий зв’язок, прогнозування врожаїв – це реалії сільського господарства.

     Отже, не дивно, що все частіше над полями можна побачити старанно працюючі дрони. За оцінками Міжнародної асоціації безпілотних систем (AUVSI) 80% цивільних дронів застосовується саме в  сільськогосподарській галузі. За прогнозами ABI Research, до 2025 року ринок застосування малих дронів до 25 кг перевищить 30 млрд дол. Застосування дронів дозволяє заощаджувати до 30% ГСМ, добрива та пестициди, також насіннєвий матеріал 15%. За даними компанії Drone.UA, для великої вибірки полів сої та кукурудзи від використання дрон-технологій за рік додатковий прибуток становить близько 25–30 дол. США за 1 га, тоді як витрати на застосування дрон-технологій для замовників агромоніторингу були близько 2,5 дол. за 1 га на рік. При цьому вартість самостійного впровадження цих технологій буде приблизно така ж, як і замовлення аналогічних послуг у спеціалістів.

     Для реалізації проектів у сфері аграрної науково-технологічної освітньої діяльності, розробки прогресивних технологій агрохімічного сервісу сільського господарства і впровадження інновацій у агровиробництво було налагоджено тісну та продуктивну співпрацю між кафедрою агрохімії та якості продукції рослинництва агробіологічного факультету НУБіП України та одним із лідерів ринку ТОВ «Дрон ЮА», за підтримки якої реалізується впровадження сучасних технології в навчальний процес.

     Компанія DroneUA – це міжнародний системний інтегратор безпілотних рішень. Компанія є безперечним лідером з власними інженерними та виробничими підрозділами, імпортером і дистриб'ютором найбільш популярних торгових марок в світі дронів, технологій машинного навчання і візуального розпізнавання образів для створення власних методик і алгоритмів обробки інформації. Основним фокусом інженерної групи є робототехника і адаптація безпілотних технологій під нові типи сенсорів або корисних навантажень. DroneUA також представляє найсучаснішу лабораторію в Україні для аналізу ґрунту, створену за допомогою передових технологій Agrocares, яка пропонує доступні й оперативні лабораторні сервіси фермерам та компаніям з результатами вже за 48 годин і надає рекомендації по системі живлення з урахуванням запланованої культури, врожайності та попередника на полі.

     На агробіологічному факультеті відкрито і успішно акредитовано освітньо-професійну програму підготовки магістрів «Агрохімсервіс у прецизійному агровиробництві» за спеціальністю 201 «Агрономія», а для бакалаврів введено навчальну дисципліну «Безпілотне обприскування і бакові суміші».

    Ректором університету Станіславом Ніколаєнко і співзасновниками компанії Валерієм Яковенко і Февзі Аметовим було підписано договір про співпрацю. Агробіологічний факультет і кафедра агрохімії та якості продукції рослинництва висловлюють вдячність компанії «Дрон ЮА» і сподіваються на тісну співпрацю у навчальній та науковій роботі, яка дозволить покращити якість підготовки фахівців для аграрного сектору економіки України.

 

Анатолій Бикін,

завідувач кафедри агрохімії та якості продукції рослинництва

Оксана Тонха,

декан агробіологічного факультету

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook