Експериментальне обладнання з освітлення корівників у ВП НУБіП України «Агрономічна дослідна станція»

22 квітня 2021 року
    На сьогоднішній день керівництвом університету значна увага приділяється розвитку навчально-дослідних господарств, які як зазначає проректор з наукової роботи та інноваційної діяльності Вадим Кондратюк, мають стати потужними з наукової точки зору та самодостатніми у фінансовому плані підрозділами університету, де студенти будуть на практиці отримувати сучасні навички у веденні такої важливої для нашої країни галузі як тваринництво.

     Не останню роль у цьому процесі відіграють і науковці факультету тваринництва та водних біоресурсів, які постійно і систематично ведуть діалог з навчально-дослідними господарствами і допомагають практично у вирішенні будь-яких питань.

     Як відомо, освітлення тваринницьких приміщень – це один з складних елементів їх технологічного облаштування, який повинен бути енергоощадним, але має створювати максимально комфортні умови дня тварин і персоналу. Нині у молочному скотарстві проблемам освітлення приміщень приділяється значно менше уваги ніж у свинарстві і птахівництві, хоча збалансована система освітлення дозволяє підтримувати високу активність тварин впродовж доби, впливає на споживання кормів, синтез мелатоніну та гормональну активність, що прияє підвищенню продуктивності і покращенню відтворювальної функції.

     Для поглибленого вивчення впливу штучного освітлення корівників на поведінку і продуктивність худоби, компанією LRC, яка спеціалізується на інтелектуальних системах освітлення, в співпраці з кафедрою технологій виробництва молока та м’яса і відділом організаційної діяльності НДГ та навчально-виробничої практики було встановлено у ВП НУБіП України «Агрономічна дослідна станція» експериментальну автоматичну систему керування освітленням smartAC. Це програмно-апаратний комплекс модульної конструкції, що дозволяє самостійно підтримувати циклічну зміну освітлення протягом доби, забезпечує плавне регулювання яскравості та спектру освітлення. Встановлене устаткування призначене для дослідження впливу режимів та рівня освітлення на велику рогату худобу, з метою напрацювання методик використання штучного освітлення на молочно-товарних фермах. З метою напрацювання цих методик, співробітники кафедри технологій виробництва молока та м’яса займаються дослідженням освітленості окремих виробничих зон приміщень, оцінюють рівень і зміни продуктивності тварин. Для цих досліджень також залучені студенти факультету тваринництва та водних біоресурсів.

  

     Тож сподіваємось таке поєднання науки, практики і виробництва дасть свої позитивні плоди як для підвищення продуктивності тварин, які утримуються у господарстві, так і для навчального процесу з метою опанування студентами нових знань і вмінь.


Дмитро Носевич,
доцент кафедри технологій виробництва
молока та м’яса

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook