Смачних сніданків і якісної кави бажає всім факультет харчових технологій та управління якістю продукції АПК

21 квітня 2021 року
     Ранок розпочинається з кави... Така традиція стала улюбленою в багатьох людей. Адже після випитої філіжанки кави відчуваєш бадьорість на цілий день, легко забути, що вночі погано або мало спали й просто отримати заряд енергії.

     Кава — напій, що виготовляється зі смаженого насіння плодів — «бобів» кавового дерева. Кава найбільше цінується через виражену збадьорливу дію, завдяки вмісту алкалоїдів кофеїну та теоброміну. Кава культивується з давніх часів і займає важливе місце в кулінарних традиціях багатьох культур світу.

     Кавомани факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК 17 квітня 2021 року святкували «Міжнародний день кави» та започаткували марафон «День кави» або «Мрія кожного кавомана». Умовою марафону було красиво презентувати свій улюблений кавовий напій, сфотографувати його і викласти в соціальну мережу Instagram, з позначкою на сторінку рідного факультету. В цьому челенджі прийняло участь багато студентів факультету, тому що вони знають про користь напою та про вміст вітаміни (у  чашці напою є приблизно 11% від добової норми вітаміну В2, 6% вітаміну В5, близько 3% марганцю і калію, 2% магнію і вітаміну В3).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Також студентство факультету підготувало добірку цікавинок про каву і пропонуємо кілька Вам прочитати:

    Стимулює роботу мозку. Не секрет, що кава підвищує увагу, пильність і концентрацію, але це ще не все. Кава з невеликою кількістю цукру здатна перетворити вас на маленького генія на деякий час, тому що комбінація кофеїну та глюкози активізує певні сектори вашого мозку.

     Підвищує артеріальний тиск. Крихітна чашка кави може допомогти в ситуації з пониженим тиском. Але такий метод не рекомендується для людей, які мають ознаки тахікардії і мають високий рівень пульсу після вживання кави. Пацієнти з гіпертонією, з іншого боку, можуть пити каву, тому що організм звикає до кофеїну і перестає реагувати на нього підвищенням артеріального тиску.

     Посилює імунну систему. За словами вчених з кількох країн, кава знижує ризик передчасної смерті. Чим більше чашок кави ви випиваєте в день, тим нижчий ризик. Це тому, що кава змінює вашу імунну систему, роблячи її сильнішою і здоровою. Вона також покращує роботу вашої печінки, серця і травної системи. Тим не менш, намагайтеся споживати натуральну свіжозмелену каву: розчинна кава містить менше поживних речовин і більше хімічних добавок, які пошкоджують органи травлення.

    Лікування головного болю. Кофеїн, що міститься в натуральній каві, може вилікувати головні болі та мігрень. Але він все одно не заміняє болезаспокійливих засобів. Останні ефективніші, але теж часто містять кофеїн, що підвищує ефективність всіх інших компонентів на 40%.

 

     Знижує стрес і депресію. Кава має добрий ефект антистресової речовини через виділення допаміну та серотоніну, що стимулює гарний настрій. Одна чашка або навіть запах кави може заспокоїти ваші нерви. Крім того, кофеїн є одним з найпоширеніших стимуляторів центральної нервової системи (ЦНС), а постійна стимуляція ЦНС - це те, що тримає депресію на відстані. Цікаво, що лише кофеїн, що міститься в каві, має такий ефект, на відміну від кофеїну, який міститься в чаї, соді або шоколаді, які не стимулюють ЦНС.

     Покращує пам'ять. Стимулятори та нейромедіатори, отримані з кави, не тільки підвищують ваш настрій та продуктивність, але також покращують вашу пам'ять. Звичайно, це впливає лише на вашу короткочасну пам'ять. Але це досить добре, тому що вся інформація спочатку зберігається як короткочасна пам'ять, і лише через годину переходить у нашу довгострокову пам'ять.

     Знижує вагу. Нарешті, ваші мрії про втрату ваги можуть збутися. Кава може стримувати набір ваги і допомогти вам скинути зайву вагу. Коли рівень гормону лептину низький, ваше тіло починає накопичувати жир, і ви набираєте вагу. Кава, однак, збільшує рівень гормонів у вашому тілі. Саме через кавові напої організму потрібно більше часу, щоб набрати вагу.

 

Кожен день Бетховен готував собі каву з 60 кавових зерен, а Вольтер випивав до 50 порцій на день і жив до віку 83 років. Отже, можливо, любов до кави - це не дуже погано?

 

Зі Святом кави!

«Кeep calm & drink coffee — Зберігайте спокій й пийте каву!

Ангеліна Кулачок,
студентка 2 курсу, 1 групи
 

Тетяна Розбицька,
асистент кафедри стандартизації та
сертифікації сільськогосподарської продукції

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook