Збагачуємо організм вітамінами разом із студентами факультету харчових технологій

19 квітня 2021 року

Ми те, що ми їмо. Часто обіцяємо собі перейти на правильне харчування, але вже наступного дня з’їдаємо велику піцу або солоденький тортик. Щоб зрозуміти, що здорове харчування реально працює і робить нас здоровішими, потрібна системність, а на неї не вистачає то часу, то сил, то грошей, але в основному терпіння і самоконтролю.

    Наш організм — це складний механізм, від злагодженої роботи якого залежить загальне самопочуття та настрій. Щоб повноцінно працювати, йому необхідний заряд енергії, джерелом якої є їжа.

    Правильне харчування — це вживання різноманітних продуктів, які дають усі поживні речовини, необхідні для підтримання здоров’я. До цих речовин належить білок, вуглеводи, жири, вода, вітаміни та мінерали. Достатня кількість кожного з елементів забезпечує належне функціонування усіх систем органів та збереже їх здоровий стан.

 

    Після зимнього періоду нашому організмові завжди бракує вітамінів, ми почуваємося знесиленими та виснаженими. Але після зими наступає весна, пора, коли все живе прокидається і нам всім хочеться чогось свіженького, корисного та поживного.

    Студентська організація факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК дбає про здоров’я своїх студентів, особливо в умовах пандемії, тому було створено марафон здоров’я. Щодня протягом 3 днів (13-15 квітня 2021 року), старшокурсники і першокурсники мали готувати корисні салати. В перший день – салат з вітаміном А,  у другий салат з вітаміном – В, а у в третій – салат з вітаміном С. Також умовою марафону було красиво презентувати свою страву, сфотографувати її і викласти в соціальну мережу Instagram, з позначкою на сторінку рідного факультету.

    В цьому челенджі прийняло участь багато наших студентів, які окрім приготування салатів, безпосередньо проявили свій креатив над ідеєю подачі страви, фотографування її з правильного ракурсу та красивого підпису чи назви. Окрім авторських салатів, було показано дуже багато різних цікавих варіацій подачі простих, але відомих кожному українцеві салатів. Після перегляду таких фото, можна було дізнатися щось нове, здобути новий досвід і спробувати самому втілювати такі ідеї в життя.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     Студенти, які взяли участь в марафоні, також мали можливість удосконалити свої кулінарні здібності. Порадували своїми стравами неповторні смакові  враження близьких і звісно були нагороджені за це додатковими балами за свої старання.

    Такі марафони здоров’я неодноразово доводять нам, що наші студенти є талановитими, креативними і дбають про своє здоров’я.

Пропонуємо і вам зміцнити своє здоров’я.

10 правил здорового харчування, яких варто дотримуватись кожному:

- Вживайте лише натуральні продукти. Напівфабрикати, продукти з безліччю консервантів, барвників, підсилювачів смаку не вписуються в систему здорового харчування. Адже така їжа уповільнює обмін речовин і заважає виводити токсини.

- Вживайте менше рафінованих продуктів. Очищені продукти позбавлені такого важливого компонента, як клітковина, яка необхідна для роботи травних органів, харчування лакто-і біфідумбактерій, що населяють стінки кишечника. Тобто, замість білого хлібу – обирайте цільнозерновий, а замість білого рису – бурий. Звичайний рафінований цукор можна замінити медом.

- Вживайте більше білка. По-перше, білкова їжа дає довге відчуття ситості. По-друге, багата незамінними амінокислотами. До таких продуктів відносяться різні види м’яса, кролик, перепілка, риба і морепродукти, тріска, окунь, креветки, кальмари, морські гребінці тощо.

- Їжте фрукти і овочі щодня. Намагайтеся щодня з’їдати не менше 300 грамів свіжих овочів і 300 грамів свіжих фруктів. З цими продуктами ви отримуєте розчинну і нерозчинну клітковину і необхідні вітаміни. Найпростіше брати з собою на роботу порізане на часточки яблуко або грушу.

- Використовуйте рослинні олії. Рослинні олії – це найкраще джерело незамінних жирних кислот. Для прикладу, завжди тримайте на кухні лляну, кунжутну та оливкову олію.

- Дотримуйтеся режиму. Намагайтеся робити 3-4 прийоми їжі в день, так як проміжок більше 5 годин уповільнює метаболізм і налаштовує організм на економну витрату енергії. Наслідок – накопичення жирових відкладень.

- Обмежте швидкі вуглеводи. Цукор з солодощів і хлібобулочних виробів швидко всмоктується в кров і піднімає рівень глюкози. Слідом за цим йде настільки ж стрімке її зниження, і ви знову відчуваєте почуття голоду. До того ж такі різкі коливання цукру негативно відбиваються на роботі організму.

- Зменшіть кількість солі. Звичайну кухонну сіль краще замінити на морську. У кухонної солі тільки два мікроелементи – натрій і хлор, тоді як в морській їх налічується до 90. І звичайно, потрібно намагатися поступово знижувати споживання солі. Зовсім відмовлятися не потрібно. Однак надлишок солі викликає затримку рідини в організмі, призводить до набряків і підвищеного тиску.

- Пийте воду. Потрібно випивати не менше 1,5-2 літри води щодня. Пам’ятайте, що кава і соки не замінюють воду.

- Готуйте їжу правильно. Мінімальна теплова обробка – запорука збереження цілісної структури продуктів. Наприклад, крупу або макарони можна варити всього кілька хвилин. Для м’ясних і рибних продуктів найбільш підходящими способами вважаються варіння, приготування на пару, запікання в духовці. А от від смаження чи фритюру варто відмовитись взагалі.

     Отже, потрібно завжди пам’ятати: аби почуватися здоровим і молодим довгі роки, слід лише позбутися шкідливих звичок у харчуванні й вести здоровий спосіб життя. У здоровому тілі здоровий дух, так говорить народна мудрість. Тому живіть з вірою у серці, завжди дбайте про себе та своїх рідних, і ніякі хвороби й негаразди не зможуть вас подолати.

Харчуйтеся правильно, красиво та із задоволенням!

 Ангеліна Кулачок,
студентка 2 курсу, 1 групи
Тетяна Розбицька,
асистент кафедри стандартизації та
сертифікації сільськогосподарської продукції

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook