Відбувся попередній розгляд дисертаційної роботи аспірантки кафедри статистики та економічного аналізу Дзюби Т.І.

24 грудня 2020 року

На розширеному засіданні кафедри статистики та економічного аналізу 24.12.2020 року в режимі online на платформі Webex meeting (Cisco) відбувся попередній розгляд дисертаційної роботи Дзюби Т.І. на тему «Обліково-аналітичне забезпечення управління економічним потенціалом сільськогосподарських підприємств». Науковий керівник: д.е.н., професор, Савчук Василь Кирилович.

На засіданні кафедри були присутні 15 членів, відповідно до затвердженого складу у повному обсязі, був зібраний необхідний кворум.

Актуальність теми дослідження спрямована на підтримку стабільних ринкових позицій українських сільськогосподарських підприємств та обґрунтування управлінських рішень, які їх забезпечують, що вимагає ретельнішого дослідження всіх чинників розвитку аграрних формувань в першу чергу за рахунок нарощування і раціонального використання економічного потенціалу. Формування таких управлінських рішень можливе тільки тоді, коли вони будуть  базуватися на якісній  обліково-аналітичній інформації, використовуваній  для ефективного  управління економічним потенціалом сільськогосподарських підприємств. Все це підвищує  актуальність наукового дослідження і є пріоритетом для функціонування висококонкурентних сільськогосподарських виробників.

 

До відома членів кафедри доведено, що за період навчання в аспірантурі здобувачем ступеня доктора філософії Дзюбою Т.І. виконано такі завдання за темою дисертації:

-       розглянуто сутність та генезис категорії «економічний потенціал підприємства»;

-       уточнено визначення поняття «економічний потенціал сільськогосподарського підприємства» та його складових елементів в рамках концепції сталого розвитку;

-       розвинуто розуміння сутності понять «економічна потужність» і «економічна потужність сільськогосподарського підприємства», та уточнено їх трактування для потреб поточного дослідження і практичного використання;

-       виявлено особливості обліково-аналітичного забезпечення управління економічним потенціалом сільськогосподарських підприємств з врахуванням специфіки їх діяльності;

-       розглянуто методичні підходи до формування показників, що характеризують категорії «економічний потенціал», «економічна потужність» та «економічна результативність» діяльності сільськогосподарських підприємств;

-       проведено SWOT-аналіз стану обліково-аналітичного забезпечення управління економічним потенціалом  сільськогосподарських підприємств;

-       обґрунтовано концептуальні підходи та напрями удосконалення обліково-аналітичного забезпечення управління економічним потенціалом сільськогосподарських підприємств з врахуванням принципів сталого розвитку;

-       розроблено рекомендації реалізації стратегії удосконалення обліково-аналітичного забезпечення управління економічним потенціалом сільськогосподарських підприємств, спрямованого на активізацію їх економіко-соціально-екологічної діяльності.

Науковий керівник д.е.н., професор кафедри статистики та економічного аналізу Савчук Василь Кирилович, який відзначив основні наукові здобутки здобувача ступеня доктора філософії Дзюби Т.І., зокрема: вивчивши теорію і практику досліджуваних питань, здобувачка визначилася з особливостями формування і використання економічного потенціалу  в сучасних умовах, розробила і апробувала концептуальні підходи і структурну модель щодо удосконалення обліково-аналітичного забезпечення управління ним з врахуванням принципів сталого розвитку.

          За науковою і практичною значимістю, новизною отриманих результатів дисертаційна робота відповідає вимогам, що ставляться до дисертацій такого  освітнього ступеня, і може захищатися на предмет присудження автору наукового ступеня доктора філософії  із спеціальності 071 «Облік і оподаткування».

Завідувач кафедри д.е.н., професор Лазаришина І.Д. яка підтвердила актуальність виконаного в дисертації конкретного наукового завдання та наукову новизну отриманих результатів.

Зміст дисертації викликав інтерес членів кафедри, попереднє заслуховування відбувався в товариській, принциповій і діловій атмосфері.

Здобувачу було задано ряд питань, пов’язаних з методичними підходами до формування показників, що характеризують категорії «економічний потенціал», «економічна потужність» та «економічна результативність» діяльності сільськогосподарських підприємств; проведеного SWOT-аналізу стану обліково-аналітичного забезпечення управління економічним потенціалом  сільськогосподарських підприємств; рекомендацій щодо  реалізації стратегії удосконалення обліково-аналітичного забезпечення управління економічним потенціалом сільськогосподарських підприємств, спрямованого на дотримання принципів сталого розвитку.

 В обговоренні доповіді здобувача ступеня доктора філософії взяли  участь: д.е.н., проф. Гуцаленко Л.В., д.е.н., професор  Лазаришина І.Д.,к.е.н., доцент Собченко Т.С., к.е.н., доцент Симоненко О.І., к.е.н., доцент Макарчук О.Г., к.е.н., ст. викладач Воляк Л.Р., ст. викладач Рябенко Л.М.

 

Ухвалили:

Дисертація здобувача ступеня доктора філософії Дзюби Т.І. на тему: «Обліково-аналітичне забезпечення управління економічним потенціалом сільськогосподарських підприємств» є завершеною кваліфікаційною працею, у якій вирішено конкретне наукове завдання щодо розробки методичних підходів до аналізу і прогнозування діяльності сільськогосподарських підприємств,  які ґрунтуються на тріаді показників: економічного потенціалу, економічної потужності та економічної результативності, що конкретизує оцінку фінансово-господарської діяльності, підвищує якість управлінських рішень з розвитку суб’єктів господарювання. У 23 наукових публікаціях здобувача ступеня доктора філософії Дзюби Т.І. повністю відображено основні результати дисертації, з яких: розділ монографії, 5 статей у наукових фахових виданнях України, 1 стаття у періодичних наукових виданнях інших держав, які входять до Організації економічного співробітництва та розвитку та/або Європейського Союзу, 16 тез наукових доповідей.

Дисертація відповідає вимогам наказу Міністерства освіти і науки України № 40 від 12 січня 2017 року «Про затвердження вимог до оформлення дисертації», Порядку проведення експерименту з присудження ступеня доктора філософії, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 167 від 06 березня 2019 року.

З урахуванням наукової зрілості, професійних якостей здобувача ступеня доктора філософії Дзюби Тетяни Ігорівни та результатів виконання наукової складової освітньо-наукової програми Облік і оподаткування спеціальності 071 - Облік і оподаткування дисертація на тему: «Обліково-аналітичне забезпечення управління економічним потенціалом сільськогосподарських підприємств» рекомендується для подання до розгляду на фаховому семінарі.

 

Леся Воляк, 

старший викладач кафедри статистики та економічного аналізу

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook