Міжнародна науково-практична конференція приурочена 110 річниці від дня народження видатного вченого І.В. Смирнова: «Біотехнологія у тваринництві. Історія, сьогодення, майбутнє»

12 квітня 2021 року
     7 квітня 2021 року на кафедрі генетики, розведення та біотехнології тварин відбулася Міжнародна науково-практична онлайн-конференція «Біотехнологія у тваринництві. Історія, сьогодення, майбутнє» приуроченій 110-й річниці від дня народження видатного вченого, заслуженого діяча науки України, доктора біологічних наук, професора Ігоря Васильовича Смирнова».

     Ігор Васильович Смирнов – заслужений діяч науки України, доктор біологічних наук, професор, видатний вчений в галузі біології розмноження сільськогосподарських тварин. І.В. Смирнов зробив відкриття про збереження спадкової інформації в сперміях сільськогосподарських плідників в глибокозамороженому стані. Це фундаментальне, історичного значення відкриття сприяло розвитку нового напряму досліджень в медицині та біології, теорії та практиці селекції тварин, генетичних прийомів оцінки плідників, широкомасштабного використання найкращих плідників, збереженню генофонду зникаючих тварин.
     З вітальним словом до учасників конференції звернувся проректор з наукової та інноваційної діяльності НУБіП України, кандидат сільськогосподарських наук Вадим Миколайович Кондратюк та в.о. декана факультету тваринництва та водних біоресурсів НУБіП України, кандидат ветеринарних наук, доцент Руслан Володимирович Кононенко, які акцентували увагу на важливості проведення таких заходів, які розширюють можливості до співпраці та обміну досвіду між провідними науковцями з питань використання біотехнології в тваринництві.

     В роботі конференції прийняли участь вчені Шведського університету сільськогосподарських наук (м. Упсала), Національного наукового центру “Інститут експериментальної і клінічної ветеринарної медицини”, Державної дослідної станції птахівництва НААН, інституту розведення і генетики тварин ім. М.В. Зубця НААН, Інституту тваринництва НААН.
     Завідувач кафедри Сергій Юрійович Рубан відзначив внесок І.В. Смирнова в розробку технології кріоконсервації сперми та її застосування в програмах генетичного покращення сільськогосподарських тварин. Також розглянуто низку питань пов’язаних з сучасними світовими тенденціями молочного скотарства та перспективними напрямками його розвитку в Україні.

     Особливий інтерес викликала доповідь Галини Замаратської – професора Шведського університету сільськогосподарських наук (Sveriges lantbruks universitet) та професора кафедри генетики розведення та біотехнології тварин щодо сучасного стану розвитку галузі свинарства та нових підходів у вирішенні зменшення запаху на промислових комплексах та покращенні органолептичних показників свинини.

     Професор Національного наукового центру "Інститут експериментальної і клінічної ветеринарної медицини" Андрій Іванович Завгородній окреслив сучасні заходи забезпечення благополуччя тваринництва щодо бактеріальних та вірусних захворювань у скотарстві.

     Також увагу присутніх привернула доповідь завідувача Державної дослідної станції птахівництва НААН Олега Олександровича Катеринича, яка стосувалася сучасного стану галузі та використання різноманітних елементів біотехнології у птахівництві.

     Співробітники Інституту тваринництва НААН – Сушко Олексій Борисович та ІРГТ ім. М.В. Зубця НААН України – Кругляк Андрій Петрович проінформували учасників конференції про історичні аспекти розвитку технології кріоконсервування сперми тварин, розвиток теоретичних та практичних основ кріоконсервації гамет й ембріонів, а також сучасні проблеми біотехнології відтворення сільськогосподарських тварин.

     Доцент кафедри генетики та біотехнології тварин Микола Васильович Себа ознайомив присутніх з одним з напрямків наукової діяльності, які проводяться на кафедрі та стосуються корекції відтворної функції корів при застосуванні нейротропно-метаболічних сполук в поєднанні з мікроелементами нанобіотехнологічного походження.

     Підводячи підсумки, завідувач кафедри Сергій Рубан виступив із завершальним словом та подякував учасникам за участь у роботі конференції та висловив сподівання на подальшу співпрацю, побажав успіхів та подальших наукових звершень.

Сергій Рубан,
завідувач кафедри генетики,
розведення та біотехнології тварин
Наталія Свириденко,
доцент кафедри генетики,
розведення та біотехнології тварин 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook